.

Ελλειμματικοί οι μισοί λιγνιτικοί σταθμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε σημαντικές απώλειες ύψους 22 δις ευρώ μέχρι το 2030 αναμένεται να οδηγηθούν περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα (σε σύνολο 619) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπογραμμίζει νέα έκθεση.


Σύμφωνα με τους αναλυτές της Carbon Tracker, οι αυστηρότεροι κανόνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υψηλότερες τιμές του άνθρακα αναμένεται να ωθήσουν ακόμα περισσότερες μονάδες σε μη κερδοφορία, με το 97% εξ αυτών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες μέχρι το 2030. Επιπλέον, η ραγδαία μείωση εξόδων για τις ΑΠΕ θα καταστήσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια φθηνότερες από τα υπάρχοντα εργοστάσια άνθρακα.

Από την άλλη πλευρά, στην Ισπανία, η κυβέρνηση απαγόρευσε στην Iberdrola να κλείσει τους τελευταίους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια παρά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της χώρας στην ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Carbon Tracker, o άνθρακας στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα «σπιράλ θανάτου», ενώ επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη ανακοινώσει τον τερματισμό χρήσης του άνθρακα μέχρι το 2030 ή νωρίτερα.

Έπειτα από διεξοδική ανάλυση του λειτουργικού κόστους όλων των μονάδων άνθρακα της ΕΕ, η Carbon Tracker διαπίστωσε ότι το 54% είναι ήδη ζημιογόνο. Συνεπώς, ο άνθρακας πρέπει να καταργηθεί σταδιακά, εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους στόχους της παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο συγγραφέας της έκθεσης Matt Gray δήλωσε ότι η χωρητικότητα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές, με την κατασκευή νέων υπεράκτιων αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων που προβλέπεται ότι θα είναι λιγότερο δαπανηρή. «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εύρημα για κάτι που θα ήταν αδιανόητο να συμβεί πριν από πέντε χρόνια», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Euracoal, Brian Ricketts, δήλωσε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για καθαρή ενέργεια κυριαρχούν πλέον στην αγορά: «Η παραδοσιακή οικονομία, με βάση την προσφορά, τη ζήτηση και την ισορροπία της αγοράς, εξαφανίστηκε. Το ιδανικό είναι η μείωση του άνθρακα στο πλαίσιο του οικονομικά αποδοτικού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ».

Πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η χρήση άνθρακα θα σταματήσει μέχρι το 2025, έχει περάσει από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα σε 2% ήδη από το 2012.

Η αναμενόμενη χρήση άνθρακα σε ολόκληρο τον πλανήτη τις προσεχείς δεκαετίες, ιδιαίτερα στην Ασία, θα καταγράψει κατακόρυφη πτώση. Το 2013, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεπε ότι η παγκόσμια καύση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 40% έως το 2040, ενώ πλέον αναμένει αύξηση μόνο 1%.

euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου