.

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Χρηματοδότηση για ΑΠΕ σε Δήμους - Περιφέρειες

Nέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ σε δήμους, περιφέρειες κλπ επεξεργάζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εν όψει της θεσμοθέτησης των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες και την αξιοποίηση του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) από τους φορείς αυτούς , εισάγεται αύριο προς συζήτηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογικά κίνητρα, απαλλαγή από τα τέλη διατήρησης αδειών, συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης κλπ για την στήριξη της παραγωγής “πράσινης” ενέργειας από συνεταιρισμούς ατόμων και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι νέες ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες μπορούν να έχουν πολλές εφαρμογές. Για παράδειγμα σε μια πολυκατοικία σε αστική περιοχή. Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φ/β σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή και συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων/μέλη της κοινότητας θα λαμβάνουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας μπορούν να συστήσουν μία Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας. Ενεργειακό συνεταιρισμό θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και επιχειρήσεις σε τουριστική περιοχή (π.χ. ξενοδοχεία), προκειμένου να εγκαταστήσουν φ/β σύστημα ή ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή και να εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστους.

Μία ομάδα δήμων μπορεί, για παράδειγμα, να εγκαταστήσει ΑΠΕ και να εφαρμόσει εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις του και τις καταναλώσεις ευάλωτων πολιτών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κάτοικοι ή επιχειρήσεις μιας περιοχής μαζί με το Δήμο ή την τοπική ΔΕΥΑ, μπορούν να δημιουργήσουν μία Ενεργειακή Κοινότητα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μία μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας με σύστημα τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση. Επίσης, κάτοικοι και επιχειρήσεις ενός νησιού, μπορούν να δημιουργήσουν μία Ενεργειακή Κοινότητα με συμμετοχή και του Δήμου, προκειμένου να υλοποιήσουν μία μονάδα αφαλάτωσης με ΑΠΕ, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έλλειψης νερού. Ομάδα αγροτών ή και αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν και μία μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) σε περιοχή, από όπου διέρχεται δίκτυο φυσικού αερίου. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα εγχέεται στο Δίκτυο, και η θερμική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες ενός θερμοκηπίου.

Τα έργα αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή τον αναπτυξιακό νόμο.

Πηγη: businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου