.

Εργαζόμενοι, αδειοδοτήσεις ορυχείων, κοινή χρήση εγκαταστάσεων στο επίκεντρο του teleconferance ΥΠΕΝ - DG Comp

Εργασιακά, αδειοδοτικά θέματα ορυχείων, η ένταξη στο διαγωνισμό της Βεύης, καθώς και η κοινή χρήση εγκαταστάσεων από τη ΔΕΗ και τον αυριανό αγοραστή των μονάδων της, συζητήθηκαν χθες στη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΥΠΕΝ και DG Comp.

Στην πράξη επρόκειτο για μια πιο αναλυτική ενημέρωση από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού της Επιτροπής προς το ΥΠΕΝ σχετικά με τα σχόλια των συμμετέχοντων στο market test του Δεκεμβρίου για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, και σε συνέχεια του λακωνικού mail που του είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα.

Εκπλήξεις δεν φαίνεται να υπήρξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", υπό την έννοια ότι η DG Comp δεν έβαλε θέμα υδροηλεκτρικών υιοθετώντας επί παραδείγματι τα σχόλια κάποιων εκ των συμμετεχόντων ότι αν το χαρτοφυλάκιο ήταν πιο "ισορροπημένο", θα συγκέντρωνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων που μετέφεραν στο ΥΠΕΝ οι κοινοτικοί, και οι οποίες θα ενσωματωθούν στον υπό κατάρτιση νόμο για τη ΔΕΗ, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις ομάδες.
Αδειοδοτικά ζητήματα. Κάποιες άδειες ορυχείων λήγουν το προσεχές διάστημα (2019, 2022), ενώ είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας της Μελίτη στη Φλώρινα, αφού δεν έχει ακόμη ανοίξει τα γειτονικά ορυχεία, όπως της Βεύης.
Δόθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες διευκρινήσεις, και η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε οι αρμόδιες αρχές να δώσουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Ειδικό ερώτημα αφορούσε τη περίπτωση της Βεύης, για την οποία το ΥΠΕΝ διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθεί κανονικά στο προς πώληση πακέτο.
Κοινή χρήση εγκαταστάσεων. Αφορά κυρίως την περίπτωση των μονάδων της Μεγαλόπολης. Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει κοινή χρήση από τον αυριανό αγοραστή και την ΔΕΗ, για εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τόσο τις προς πώληση μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, όσο και την 5 που είναι φυσικού αερίου, και η οποία παραμένει στη ΔΕΗ.
Στη περίπτωση για παράδειγμα της εγκατάστασης καθαρισμού αποβλήτων που εξυπηρετεί σήμερα και τις τρεις μονάδες, θα υπογραφεί ένα συμβόλαιο μεταξύ της ΔΕΗ και του αυριανού επενδυτή. Αυτό θα προβλέπει ότι η ΔΕΗ αναλαμβάνει να του παρέχει την σχετική υπηρεσία έναντι ενός αντιτίμου, το οποίο και θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Εργαζόμενοι. Η συζήτηση εστιάστηκε στους 1.100 εργαζόμενους που απασχολούνται στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Σήμερα το προσωπικό αυτό είναι ήδη κατανεμημένο στις τρεις μονάδες του σταθμού (3,4 και 5), καθώς και στα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.
Αυτό που ενδιαφέρει τη DG Comp είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, να έχει παραμείνει στις μονάδες ικανό προσωπικό για να μπορεί να τις λειτουργήσει. Ανησυχία που πηγάζει προφανώς από το γεγονός ότι κάποιοι υπεράριθμοι εξετάζεται να απορροφηθούν από τη ΔΕΗ σε άλλες μονάδες.
Αντίστοιχα, οι κοινοτικοί ζήτησαν να μην υπάρξει για τον οποιονδήποτε λόγο αύξηση στον αριθμό του προσωπικού. Ούτε δηλαδή να προστεθούν άλλοι εργάζομενοι, αλλά ούτε και ο υφιστάμενος αριθμός τους να μειωθεί τόσο πολύ, ώστε η λειτουργία των μονάδων να καταστεί προβληματική.
Ολα τα παραπάνω σχόλια θα ενσωματωθούν στο νόμο για τη ΔΕΗ που ήδη συντάσσεται. Τα επόμενα βήματα σε αδρές γραμμές είναι να αποστείλει η ελληνική πλευρά στη DG Comp το τελικό κείμενο (final commitment), να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφισθεί από αυτήν ο νόμος της ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον Φεβρουάριο, να εκδοθεί απόφαση από την Κομισιόν με βάση εκείνη της DG Comp, (έως το Μάρτιο σύμφωνα με την ενημέρωση της Ε.Επιτροπής), και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από την ΔΕΗ στις αρχές καλοκαιριού.
Στα βασικά του άρθρα, ο νόμος για τη ΔΕΗ θα περιγράφει το τι πωλείται, δηλαδή τα δύο "πακέτα", ένα του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ), και ένα του Νότου (Μεγαλόπολη 3 & 4), το πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, δηλαδή η δυνατότητα ο επενδυτής να αγοράσει είτε το ένα πακέτο, είτε το άλλο, είτε και τα δύο μαζί, πότε θα βγάλει η ΔΕΗ τα τεύχη δημοπράτησης (Μάιο), πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (Ιούνιο), καθώς τι προβλέπεται να γίνει με τα εργασιακά, τις εγκαταστάσεις, και τις αδειοδοτήσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου