.

Υπογράφεται η σύμβαση με ΔΕΗ για Τηλεθερμάνσεις μέχρι τέλη Φεβρουαρίου – Μεγάλη αύξηση 30% στην τιμή της θερμικής μεγαβατώρας

Σημαντικά ακριβότερα θα πληρώνουν στο εξής οι δήμοι για τις τηλεθερμάνσεις, καθώς η τιμή της θερμικής ενέργειας στη σύμβαση που πάει να κλείσει με τη ΔΕΗ, φέρεται να είναι κατά πολύ αυξημένη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» οι διαπραγματεύσεις για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Συμφωνήθηκαν τα βασικά σημεία, μεταξύ αυτών και το κόστος της θερμικής μεγαβατώρας που θα έχει μία αύξηση της τάξης περίπου του 30%. Μένουν να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πέσουν οι υπογραφές.
Σε κάθε περίπτωση η νέα σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί αφ’ ενός από τα δημοτικά συμβούλια των προαναφερόμενων δήμων και αφ’ ετέρου από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη σύμβαση έληξε το 2012 και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση της περιόδου 2013-2020 είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε κοινός τόπος μεταξύ δήμων και ΔΕΗ για συμφωνία, πράγμα που άλλαξε τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε σημειώθηκε πρόοδος, για να φτάσουν σήμερα οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες να βάλουν την υπογραφή τους.
Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ απαίτησε μεγάλη αύξηση στην τιμή της θερμικής μεγαβατώρας, αλλά είναι επίσης αληθές ότι μέχρι τώρα η τιμή ήταν πολύ χαμηλή. Η χρυσή τομή βρέθηκε στο 30%, το οποίο όμως είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις των τηλεθερμάνσεων και των δήμων, ενώ θα ήταν πολύ δυσβάσταχτο αν έμπαινε ολόκληρο από την αρχή. Έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν η αύξηση να προστίθεται σταδιακά. Ειδικότερα: Η νέα σύμβαση τυπικά καλύπτει την περίοδο 2013-2020. Για τα έτη 2013-15 δεν μπαίνει καμία απολύτως αύξηση. Η πρώτη μικρή αύξηση θα επιβληθεί το 2016 και σταδιακά το ποσοστό της αύξησης θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, μέχρι να ενσωματωθεί ολόκληρο το ποσοστό αύξησης το 2020.
Ως προς το τελικό κόστος της μεγαβατώρας, όλες οι ΔΕΥΑ θα έχουν ενιαία τιμή. Αυτό που θα διαφοροποιείται θα είναι το «πάγιο», όπου με τη νέα σύμβαση επιχειρείται ένας εξορθολογισμός, καθώς οι «μικρές τηλεθερμάνσεις» (Αμυνταίου – Μεγαλόπολης), πλήρωναν πολύ υψηλό πάγιο. Το «μεταβλητό» μέρος της τιμής θα είναι το ίδιο για όλους. Επίσης στην υπό διαπραγμάτευση σύμβαση μπαίνει πακέτο ο λεγόμενος «φιλικός διακανονισμός», σχετικά με το πετρέλαιο που έκαψαν τα λεβητοστάσια των τηλεθερμάνσεων σε περιόδους που η ΔΕΗ με δική της υπαιτιότητα δεν παρείχε θερμική ενέργεια στο σύστημα. Για παράδειγμα στο δήμο Κοζάνης το ποσό που δαπανήθηκε για πετρέλαιο ανέρχεται σε περίπου 2,3 εκ. ευρώ. Αφού αφαιρεθεί το κόστος που απαιτούνταν για θερμική ενέργεια, στο υπόλοιπο ποσό που απομένει, οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες «να τα βρουν» με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
 Όρος για όλους τους δήμους και τη ΔΕΗ είναι ο «φιλικός διακανονισμός» να συμπεριλαμβάνεται στη νέα σύμβαση ως «λύση πακέτο». Ένα άλλο σημείο που συμφωνήθηκε είναι ότι η σύμβαση θα ανανεώνεται ανά πενταετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση όλων των δήμων, των επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης και των ΔΕΥΑ είναι η μεγάλη αυτή αύξηση του 30% να μην περάσει στους δημότες – καταναλωτές της τηλεθέρμανσης, αλλά να απορροφηθεί από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Σ’ αυτό βοηθά ότι η αύξηση προστίθεται σταδιακά. Ειδικά για το δήμο Κοζάνης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Γιώργος Παυλίδης, διαβεβαίωσε ότι «η αύξηση της τιμής της θερμικής μεγαβατώρας δεν θα επηρεάσει σε καμιά περίπτωση στους καταναλωτές, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και μπορεί η διαφορά να απορροφηθεί από την επιχείρηση».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου