.

Πρόεδρος ΔΕΗ από Θεσσαλονίκη: Ευκαιρία η πώληση του 40% των λιγνιτών

Ως ευκαιρία για την ΔΕΗ χαρακτήρισε την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας πριν από λίγο σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταικών (ΠΟΣΠΗΕΦ) στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, ενώ θα χρειαστεί σταδιακά να μετατρέπει σε περιφερειακή δύναμη και να μάθει να ζει με τον ανταγωνισμό.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε πως για την πώληση του 40% κάποιοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ΔΕΗ την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο λιγνίτης δεν χρειάζεται στη ΔΕΗ, αλλά ένα ποσοστό του χρειάζεται στη χώρα, ενώ δήλωσε πως από τότε που ανέλαβε την επιχείρηση η εταιρεία έχει υλοποιήσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ επενδύσεων στον λιγνίτη, τα οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν σε πέντε χρόνια.

«Δεν είναι δυνατό σε συνθήκες κρίσης η ΔΕΗ να διαχειρίζεται μόνη της όλο τον λιγνίτη» είπε και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση διάγει την κρισιμότερη φάση της ιστορίας της, καθώς στη χώρα μας υλοποιούνται μέσα σε λίγα χρόνια (όταν σε άλλες χώρες αυτό έγινε βαθμιαία σε δεκαετίες) δομικής σημασίας μετασχηματισμοί στην ενέργεια.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ανέφερε πως η ΔΕΗ από επιχείρηση που έλυνε μόνο πολύπλοκα τεχνικά προβλήματα, θα χρειαστεί να μετατρέπει σε επιχειρηματία και να ζει μέσα στον ανταγωνισμό.

Έτσι, θα πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι περνάνε όλα μέσα από την ΔΕΗ, το πολιτικό σύστημα να μάθει να ζει με την ΔΕΗ ως επιχειρηματία και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη με δραστηριότητα στα Βαλκάνια και στην Ιταλία, ενώ στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η εταιρεία τα επόμενα 5-6 χρόνια χρειάζεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ ιδιοκτησίας της περίπου 2 GW.

Τέλος σημείωσε πως η ΔΕΗ εξακολουθεί να φέρει όλο το βάρος της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πέρσι η επιχείρηση κάλυψε με 350 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγη: www.thessnews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου