.

ΝΟΜΕ (Δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας): Αντί για απελευθέρωση της αγοράς τα κέρδη στους μεταπράτες

To ζητούμενο μετά την χθεσινή δημοπρασία της αγοράς ενέργειας δεν είναι τα μερίδια ή ποιός πήρε τι. Και αυτό γιατί αν κρίνουμε από τα όσα είπε και ο κ. Ε.Μυτιληναίος προς τους αναλυτές η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς χρειάζεται επενδύσεις που να δίνουν την δυνατότητα στους ιδιώτες παρόχους να καλύψουν μεγάλα μερίδια μέσα στην αγορά.

Κατά την δημοπρασία της 7/2/2018 είχαμε παρόχους με πολύ μικρά ποσοστά στην αγορά να παίρνουν σημαντικό τμήμα της συνολικής ποσότητας.
Ο στόχος είναι να το πουλήσουν στην δευτερογενή αγορά με μεγάλο περιθώριο κέρδους.
Μέχρι την διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος θα έχει κανείς λόγο να αγοράσει ποσότητες που του λείπουν.
Έτσι με την ανοχή των θεσμών, που βλέπουν την αγορά ως μέρος της εννιαίας ευρωπαικής, κάποιοι θα διοχετεύσουν ποσότητες ανεβάζοντας τις τιμές για τους ενεργούς προμηθευτές κα άρα για τους καταναλωτές.
Τούτου δοθέντος αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα της αγοράς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης, απλά θα επιτρέψουν σε κάποιους να βγάζουν κέρδη σαν μεταπράτες
Για την ιστορία να πούμε ότι η Protergia πήρε την μεγαλύτερη πσοσότητα που ξεπέρασε τα 85MWh/h, ακολούθησε ο Ηρων με 60ΜWh/h και η Elpedison με νούμερο χαμηλότερο των 45ΜWh/h.
Σφήνα μπήκε η NRG η οποία είναι από τις εταιρίες που πήρες πολύ μεγάλη ποσότητα για τα μεγέθη της.
Σημαντική ποσότητες πήραν και τα ΕΛΤΑ που προσέγγισαν τα επίπεδα της Elpedison, ενώ ελεγχόμενα κινήθηκε η WATT+VOLT με ποσότητες της τάξης των 35MWh/h.
Ακολούθησαν KEN και Volterra με 20 και 13 MWh/h αντίστοιχα, ενώ μικρότερα ποσά πήραν ΕΠΑ Αττικής και ΖΕΝΙΘ.
Η τιμή στο χθεσινό NOME στα 41,45 MWh/h, χαμηλότερη από την τελευταία του 2017 που σημαίνει μεγαλύτερες ζημίες για την ΔΕΗ και σχετικά καλύτερες τιμές για τους ιδιώτες, όμως επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει παρά λίγα πράγματα και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν δίνει λύσεις στην προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου