.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα "Εξελίξεις στη ΔΕΗ"

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 22η Aπριλίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:


1:Εξελίξεις στη ΔΕΗ
Εισηγήτρια : η Επικεφαλής του Συνδυασμού ¨Ελπίδα¨ κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η σύγκληση του εκτάκτου περιφερειακού συμβουλίου γίνεται ύστερα από γραπτό αίτημα του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου.

O Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Φώτιος Κεχαγιάς

Ακολουθεί η εισήγηση:
"Κύριε Πρόεδρε,
Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή, του Νομοσχεδίου για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, οι παρατάξεις «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ζητήσαμε την σύγκλιση του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Την Δευτέρα εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Τετάρτη ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για τα «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»,
Ένα Νομοσχέδιο που ξεπουλάει το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και που μόλις προχθές είδαμε για πρώτη φορά το περιεχόμενό του.
Είναι αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο εξειδικεύονται τα «Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη» του περίφημου (ΦΕΚ 72/2017) της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Αυτού του ΦΕΚ, που όταν εκδόθηκε, εμείς ως παρατάξεις της Αντιπολίτευσης κάναμε συμβολική διαμαρτυρία στις πύλες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Μαζί μας και 18 εκπρόσωποι Φορέων της Περιφέρειας.
Προσπαθήσαμε έγκαιρα να σας αφυπνίσουμε. Πριν γίνουν τα περίφημα Market Tests, πριν σταλεί αυτό το Νομοσχέδιο στην Commission.
Ακόμα και με μαύρες ταμπέλες στα έδρανά μας.
Αν και χαχανίζατε τότε σας θυμίζουμε ότι έγραφαν: «η Δυτική Μακεδονία πενθεί».
Και είχαμε δίκιο.
Γιατί σήμερα αυτό που γίνεται είναι ένα ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
Ένα έγκλημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ που, ενδεχομένως, να χάσει την ενεργειακή της αυτάρκεια από το Εθνικό της καύσιμο. Ο λιγνίτης, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να προσαρμόσει τις μονάδες της και να διασφαλίσει νέες επενδύσεις, εξοστρακίζεται βίαια από το ενεργειακό μας μίγμα και η Χώρα θα εξαρτάται πλέον, από εισαγόμενα καύσιμα.
Ένα έγκλημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που χωρίς επενδύσεις σε νέες σύγχρονες λιγνιτικές Μονάδες θα δει τον πλούτο της να σπαταλιέται σε ρυπογόνες μονάδες χαμηλής απόδοσης για λίγα ακόμα χρόνια και θα μείνει μετά κρανίου τόπος. Χωρίς νέες επενδύσεις, με ρημαγμένο περιβάλλον και με την ανεργία σε ποσοστά εξωπραγματικά, η Περιφέρεια, που πλήρωσε με την υγεία των κατοίκων της τον εξηλεκτρισμό της Χώρας ολόκληρης, θα πεταχτεί σαν στημένη λεμονόκουπα στα σκουπίδια
Ένα έγκλημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Έντεχνες διατυπώσεις ύπουλα ενσωματωμένες στο περίφημο άρθρο 4 οδηγούν τους εργαζόμενους σε μεταξύ τους διαγκωνισμό για το ποιοι θα μεταφερθούν στις νέες προς πώληση εταιρείες και ποιοι θα παραμείνουν στην ΔΕΗ, ενισχύοντας έτσι το κομματικό ρουσφέτι και θέτοντας τους σε ομηρεία. Η εξαπάτηση των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι σαφέστατα διατυπωμένη και δεν χωρεί καμιάς αμφισβήτησης ότι τα εργασιακά δικαιώματα τους δεν διασφαλίζονται.
Ένα έγκλημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ. Οι παλιές Λιγνιτικές Μονάδες που απομένουν στη ΔΕΗ απαιτούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να λειτουργήσουν. Η επιχείρηση, έτσι όπως την κατάντησε η ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί. Ο ανταγωνισμός για την επιχείρηση θα είναι αθέμιτος. Οι δανειακές της υποχρεώσεις θα τρέχουν. Το τίμημα της πώλησης δεν κατοχυρώνεται με το Νομοσχέδιο και προβλέπεται εξευτελιστικό. Η επιχείρηση θα αναγκαστεί να το δεχθεί αφού από το Νομοσχέδιο φαίνεται ότι άλλοι θα αποφασίσουν. Οι περίφημες και καταστροφικές για την επιχείρηση δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) θα συνεχισθούν μόνο για τη ΔΕΗ και όχι για τους ιδιώτες και φυσικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα βαρύνουν τη ΔΕΗ.
Ένα έγκλημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ αφού οι προοπτικές ανάπτυξης της τεμαχισμένης σε «ρετάλια» εταιρείας είναι ελάχιστες και κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης για τον τόπο μας δεν προβλέπεται στο Νομοσχέδιο. Η προοπτική του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι προς το παρόν ένα θεωρητικό, μελλοντικό και πολύ μικρό χρηματοδοτικό σχέδιο, για ένα πρόβλημα που είναι άμεσο. Ο Τοπικός Πόρος μειώνεται δραματικά και σχεδόν μηδενίζεται. Το τίμημα, το όποιο τίμημα προκύψει από την πώληση, είναι σαφές ότι δεν θα ακουμπήσει τη Δυτική Μακεδονία ως αντιστάθμισμα για τον πλούτο που χάνει και την επιβάρυνση που υφίσταται. Επενδύσεις δεν θα γίνουν και πρόσθετες θέσεις εργασίας θα αφαιρεθούν από μια Περιφέρεια που ήδη στενάζει από ανεργία
Ένα έγκλημα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ. Το περιβαλλοντικό κόστος της αποκατάστασης μετακυλύεται μεν στους ιδιώτες, αλλά χάνεται η ασφάλεια συμμετοχής του δημοσίου. Δεν προβλέπεται κανένας απολύτως μηχανισμός που να επιβάλλει την αποκατάσταση, και μάλιστα άμεσης και αυτόματης εφαρμογής και να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος από την ανεύθυνη, ενδεχομένως και σκόπιμη, ολιγωρία του ιδιώτη αγοραστή. Το κόστος των μετεγκαταστάσεων «χρεώνεται» στον Τοπικό Πόρο που όμως μειώνεται δραματικά και σταδιακά εκμηδενίζεται. Η Γη επιστρέφει όχι στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση αλλά και πάλι στη ΔΕΗ και τα Νερά φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το νέο πακέτο «αποεπένδυσης».
Τίποτε και κανείς δεν διασφαλίζετε μέσα από αυτό το Νομοσχέδιο της Ντροπής.
Κανένα Μνημόνιο και καμμιά απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επιβάλλουν το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών Μονάδων και των Ορυχείων.
Εναλλακτικές λύσεις αναζητήθηκαν αλλά αυτή, που η Κυβέρνηση επέλεξε, είναι η καταστροφικότερη όλων και είναι σε συνέχεια της μέχρι σήμερα πολιτικής της και των προθέσεων της.
Ο Περιφερειάρχης αν και στενός φίλος του κ. Τσίπρα, δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτήν την καταστροφική λύση. Αντιθέτως, με την στάση του διευκόλυνε την συγκυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου στους σχεδιασμούς της.
Απορούμε πώς γίνεται αυτός που καταδίκαζε τη λύση της Μικρής ΔΕΗ, αυτός που είχε ως πρόταγμα του συνδυασμού του τη ρήση «ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ και ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ», αυτός που ζητούσε παραιτήσεις Βουλευτών και Υπουργών το 2014 για ένα Σχέδιο δεκάδες φορές καλύτερο,
πώς δέχθηκε:
Να συγκαλύψει την Κυβέρνηση 2016 όταν πέρασε το 34% της επιχείρησης στο Υπερταμείο και χάθηκε ο Δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησης,
Να δεχθεί το 2017 την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ με το γνωστό ΦΕΚ για την πώληση του 40% της Λιγνιτικής ισχύος και την πώληση του 50% των πελατών της ΔΕΗ,
Πώς δέχθηκε αυτό το εκτρωματικό Νομοσχέδιο και δεν παραιτήθηκε πάραυτα όταν είδε ότι απέτυχε στο μεγαλύτερο πρόταγμα του Συνδυασμού του,
Πως τόλμησε να πει ότι «θα παραιτηθώ όταν πουληθεί η πρώτη μετοχή»,
Πως περιμένει να μας βρει συνοδοιπόρους σε αυτή του τη θέση; Μια θέση που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για τον όποιο κοινό αγώνα.
Γιατί πολύ απλά όταν το έγκλημα συντελεσθεί η αντίδρασή του και η παραίτηση του θα είναι «προσωπική» του υπόθεση με αποκλειστική στόχευση την πολιτική του διάσωση.
Η ανατροπή αυτού του Νομοσχεδίου και ο Αγώνας μέχρις εσχάτων για να το αποτρέψουμε είναι αγώνας δικός μας και της Κοινωνίας. Και ο Αγώνας αυτός, έστω και αν εξαιτίας του θα δοθεί με τεράστια καθυστέρηση, πρέπει να δοθεί ΤΩΡΑ
Η ψήφιση του Νομοσχεδίου είναι την Τετάρτη. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ
Εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που συνυπογράφουμε την Εισήγηση αυτή
Ζητούμε:
Α) Από την Κυβέρνηση την απόσυρση του καταστροφικού νομοσχεδίου
Β) Από τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την Δυτική Μακεδονία.
Γ) από τον Περιφερειάρχη, ως ένδειξη αυτοσεβασμού, καθώς το βασικό προεκλογικό του πρόταγμα ήταν η ΜΗ πώληση της ΔΕΗ, να υποβάλλει σήμερα την παραίτηση του. Να παραδεχθεί ότι και σε αυτόν τον τομέα απέτυχε. Και να τον ακολουθήσουν και οι συνοδοιπόροι του σε αυτήν την περιφερειακή θητεία. Αυτοί που διατυμπάνιζαν με στεντόρια φωνή και με περισσή αυτοπεποίθηση ότι θα παραιτηθούν.
Και βέβαια, να παραιτηθούν, όσοι από την Περιφερειακή Αρχή στηρίζουν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που σήμερα προωθούν αυτή την καταστροφική λύση, σε αντίθεση όσων και οι ίδιοι είχαν ισχυριστεί και υποσχεθεί, στους πολίτες.

Και δηλώνουμε ότι ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ


Γιώργος Δακής
Γιάννης Σόκουτης
Γιώργος Σβώλης
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Αγνή Κανδύλη - Μυκονιάτη
Σταύρος Καμπουρίδης
Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Γιώργος Μαργαρίτης
Σωτήρης Βόσδου
Γιάννης Κιοσές
Δημήτρης Σαββόπουλος
Αλίκη Ζήδρου - Γρηγοριάδου
Γιάννης Γιάτσιος"

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου