.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη περιβαλλοντική αδειοδότηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη διαδικασία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πρόκειται για τη διαδικασία έκδοσης οριστικών αδειών λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, έχουν κατατεθεί από τη ΔΕΗ αιτήσεις για χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου.
Παράλληλα με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή παρατείνεται έως το τέλος του 2019 η προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να δοθεί χρόνος για την εξέταση των φακέλων των μεμονωμένων αδειών.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την πώληση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, είχε αναφέρει σχετικά με την αδειοδότηση των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους παράλληλα με το διαγωνισμό, ώστε όταν ολοκληρωθεί οι επενδυτές να έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά στα χέρια τους.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης των σχετικών δικαιολογητικών.
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4508/2017 για τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Άδεια Παραγωγής, υποβάλλονται φάκελοι προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας.
Ήδη έχουν χορηγηθεί στη ΔΕΗ οι εξής οριστικές άδειες λειτουργίας:
• η υπ’ αρ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ7/195/4582/10-04-2013 για τη Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’,
• η υπ’ αρ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ7/84/1741/26-04-2013 για τη Μονάδα ΙV του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β’,
• η υπ’ αρ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ7/193/5611/10-09-2013 για τον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα.
Εξάλλου έχει δοθεί παράταση – σύμφωνα με το άρθρο 31 του Νόμου 4508/2017 - στην Προσωρινή Ενιαία Άδεια Λειτουργίας των Μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ έως την 31-12-2019, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης των υποβληθέντων φακέλων και η έκδοση των μεμονωμένων αδειών λειτουργίας για όσες εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν ήδη άδεια.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου