.

Αυτόνομα κατεβαίνουν οι εγχώριοι όμιλοι για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - Στο δεύτερο γύρο και υπό όρους οι συμμαχίες

Για τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών, εάν και εφόσον κριθεί ότι υπάρχουν βιώσιμοι όροι για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων, μετατίθεται ο σχηματισμός κοινοπραξιών μεταξύ των ελλήνων παικτών. Όπως τονίζουν πηγές των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση (η προθεσμία λήγει την Πέμπτη) οι περισσότεροι παίκτες θα εκδηλώσουν αυτόνομα το ενδιαφέρον τους. Εξαίρεση βεβαίως αποτελεί το σχήμα Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua, που εξαρχής ήταν γνωστό ότι θα κατέβει στο διαγωνισμό, αν και ακόμη και σε αυτήν την κοινοπραξία παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής συνεργασία.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δύο 24ωρα πριν την λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής ελληνικές εταιρείες:

Η ΓΕΚ Τέρνα (και όχι η ηλεκτροπαραγωγική ΗΡΩΝ)
Η Μυτιληναίος
Ο όμιλος Βιοχάλκο
Ο όμιλος Κοπελούζου σε κοινό σχήμα με την κινεζική Shenhua
Παρότι υπάρχουν συζητήσεις και ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, εντούτοις στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών δεν αναμένεται να υπάρξει άλλο κοινό σχήμα με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας.

Οι συζητήσεις για το σχηματισμό κοινοπραξιών, αναμένεται να κορυφωθούν τον Ιούλιο και αφότου αποφανθεί η ΔΕΗ που διενεργεί το διαγωνισμό για τους ενδιαφερόμενους που είναι επιλέξιμοι και πληρούν τις προϋποθέσεις να περάσουν στη short list.

Τότε και εφόσον τα νούμερα που θα αντικρύσουν στα βιβλία για τις δύο εταιρείες (Μελίτης και Μεγαλόπολης) κριθούν ως βιώσιμα, αναμένεται να αποφασιστούν οι όποιες συμμαχίες για την τελική φάση.

Όλοι οι έλληνες συμμετέχοντες άλλωστε έχουν καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή τους στη φάση των δεσμευτικών προσφορών θα εξαρτηθεί από τα νούμερα και από τη βιωσιμότητα των μονάδων.

Σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς, πάντως και με δεδομένο ότι οι λιγνίτες βαρύνονται με σημαντικό κόστος ρύπων, είναι λογικό οι συζητήσεις και το ενδιαφέρον να επικεντρώνονται στις βιομηχανίες που είναι επιλέξιμες για αντιστάθμιση, δηλαδή για αποζημίωση του κόστους των ρύπων, που βελτιώνει σημαντικά το προφίλ της παραγόμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που γίνονται δεν αφορούν μόνο σε μετοχική σύμπραξη αλλά και σε συνεργασία με μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας.

Εδώ βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δύο είναι οι μεγάλες βιομηχανίες που δικαιούνται αντιστάθμισης: ο όμιλος Βιοχάλκο (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και η Μυτιληναίος (Αλουμίνιον).

Ωστόσο η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι παρά τις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει με όλες τις πλευρές, οι αποφάσεις για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αλλά και για τη μορφή της συμμετοχής θα ληφθούν από τον Ιούλιο και μετά.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου