.

Πώληση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ - Ανακατατάξεις πριν τις δεσμευτικές προσφορές

Πυκνώνουν οι φήμες που θέλουν τη μία εκ των δύο τσεχικών εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά των 3 λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, την ΕΡΗ, να μην επιθυμεί να συνεχίσει στον διαγωνισμό , σε αντίθεση με την επίσης τσεχική, την Indoverse, η οποία όχι απλώς έδειξε εξ αρχής ενεργό ενδιαφέρον, αλλά έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα συμπράξει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μάλιστα η Indoverse, μέλος του ομίλου Seven και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν ανακοινώσει επίσημα τη συμμαχία τους για την “από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.”
Ας σημειωθεί ότι οι δύο εταιρίες είχαν “κατέβει” ανεξάρτητα στον διαγωνισμό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ενα ακόμα σχήμα, η κοινοπραξία BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED και DAMCO ENERGY S.A.(όμιλος Κοπελούζου) εκδήλωσαν από κοινού το ενδιαφέρον τους για τις λιγντικές μονάδες και ανακοίνωσαν επίσημα τη συνεργασία τους σε κοινή συνέντευξη τύπου.
Παρότι οι προθεσμίες “τρέχουν” για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ άλλων ενδιαφερόμενων μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια συμμαχία, ενώ αρκετοί φέρονται να έχουν βολιδοσκοπήσει την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, επίσης μία εκ των ενδιαφερομένων, κυρίως όμως για την προθυμία της να συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού με κάποια από τις μονάδες όταν αλλάξουν χέρια.
Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι είναι πρώιμες οι συζητήσεις αυτές, όσο δεν κατασταλάζουν τα σχήματα, ενώ η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές λήγει τον Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ΕΡΗ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την έκδοση ομολογιακού δανείου, αξίας 3 δισ. κορωνών Τσεχίας (περίπου 120 εκατ. ευρώ), τα οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προορίζονται κυρίως για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.
Τη λίστα των 6 υποψηφίων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, υποβάλλοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώνει ο όμιλος Μυτιληναίου.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητά του ως κατόχου του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, σκοπεύει να προσλάβει τόσο χρηματοοικονομικό όσο και νομικό σύμβουλο, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τη συναλλαγή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.


Πηγη: businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου