.

Καθησυχάζουν ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ για το διπλό συνδικαλιστικό μπλόκο στις πωλήσεις των λιγνιτών της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ

Η προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και του ΠΣΕΕΠ να στήσουν μπλόκο στις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων και του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ μέσω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και θεσμικά όργανα όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο.


Η μεν ΓΕΝΟΠ, μαζί με τους δήμους και την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας κατέθεσε στο ΣΤΕ αίτηση ακύρωσης της ΑΕΠΟ για τη Μελίτη, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο, στη χειρότερη περίπτωση να προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Ο δε ΠΣΕΕΠ, έχοντας προσφύγει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου, τις χρηματιστηριακές αρχές του Λονδίνου αλλά και την επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, άνοιξε το θέμα της δημόσιας προσφοράς και κρατά ως ρεζέρβα τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι υπάρχει καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Ποιος είναι όμως ο αντίλογος στις κινήσεις αυτές των συνδικαλιστών που απειλούν τις δύο ενεργειακές πωλήσεις;

Καταρχάς από πλευράς ΥΠΕΝ, για την αίτηση της ΓΕΝΟΠ, υπογραμμίζεται ότι έχουν γίνει από πλευράς υπουργείου όλες οι απαραίτητες κινήσεις που διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού. Πηγές του υπουργείου μάλιστα εμφανίζονται καθησυχαστικές και αφήνουν να εννοηθεί ότι η αίτηση που κατατέθηκε στο ΣΤΕ δεν έχει το ειδικό βάρος ώστε να προκαλέσει εμπλοκή και πρόβλημα στη διαδικασία του διαγωνισμού. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, αναφέρουν.

Σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο να σημειωθεί λειτουργεί ως εντολοδόχος των πωλητών, δηλαδή του Δημοσίου και της Paneuropean, απαντά “ουδέν σχόλιο” σε σχέση με τις κινήσεις που έχουν γίνει από τους εργαζόμενους. Επί της ουσίας, ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την υποχρέωση ή όχι να υποβληθεί δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους των ΕΛΠΕ από τον υποψήφιο αγοραστή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υποβάλουν πρόταση προς όλους τους μετόχους, αν και υπάρχουν ρητές νομικές γνωμοδοτήσεις που υποστηρίζουν το αντίθετο. Το μοναδικό ζητούμενο, ως εκ τούτου, είναι να εκδοθεί η απόφαση της ΕΚ προκειμένου να συνεχίσει την πορεία του ο διαγωνισμός.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου