.

ΔΕΗ - ΥΠΕΝ: Σχέδιο περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης για να πάρει ο ΑΗΣ Αμυνταίου παράταση των ωρών λειτουργίας

Με όπλο την παρουσίαση, σε εύλογο διάστημα, ολοκληρωμένης επενδυτικής πρότασης για τις δύο λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου ισχύος 600 MW, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΗ επιδιώκουν να πάρουν την παράταση των ωρών λειτουργίας του, αρχικά στις 32.000 ώρες και στη συνέχεια για μεγαλύτερο διάστημα.


Ο Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φλώρινας έχει μόλις 39 μέρες ζωής αφού εξαντλεί το ανώτατο όριο λειτουργίας των 17.500 ωρών που είχε πάρει για περιβαλλοντικούς λόγους. Ωστόσο, η ΔΕΗ επιμένει για την αναγκαιότητα της συνέχισης της παραγωγικής του δραστηριότητας για λόγους επάρκειας ισχύος στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας καθώς και της παροχής τηλεθέρμανσης με ατμό στις περιοχές της Φλώρινας. Η Κομισιόν, από την άλλη πλευρά, λόγω των πολιτικών απανθρακοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζει δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει επισήμως αίτημα της εταιρίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για νέα παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000.

Όπως αναφέρουν πηγές του energypress.gr, υπουργείο και ΔΕΗ φέρονται να έχουν εξασφαλίσει από την Ευρ. Επιτροπή τη σιωπηρή παράταση του ΑΗΣ για τη χειμερινή σεζόν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης αλλά και η ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος. Για τη συνέχιση, όμως, της λειτουργίας των δύο μονάδων του Αμυνταίου οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πειστούν ως προς την προσαρμογή τους στις αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η ΔΕΗ φέρεται να ετοιμάζει σχέδιο για την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού, το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν αφού πρώτα θα έχει προχωρήσει η διαδικασία της αποεπένδυσης των λιγνιτικών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μία "ολοκληρωμένη λύση" όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η οποία θα συζητηθεί με την Κομισιόν. Θα είναι ταυτόχρονα και η πρόταση της ΔΕΗ προς ενδιαφερόμενους επενδυτές, παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργοβόρες βιομηχανίες με την οποία θα τους καλεί να επενδύσουν για τις εργασίες αναβάθμισης των μονάδων και σε αντάλλαγμα θα προσφέρει είτε μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ρεύματος είτε τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος με εταίρο προκειμένου να λειτουργήσουν από κοινού τον ΑΗΣ στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το διάστημα μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου δίνει τον αναγκαίο χρόνο σε ΥΠΕΝ και ΔΕΗ ώστε να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη. Αν η Κομισιόν απαντήσει θετικά τότε η δημόσια επιχείρηση θα πάρει την πολυπόθητη παράταση στις 32.000 ώρες περίοδος που θα επιτρέψει τις εργασίες περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης και άρα και τη μακρόβια λειτουργία των δύο μονάδων της Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου οι «Μυτιληναίος», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος – CHN Energy και ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχουν κάνει αντίστοιχες προτάσεις στη ΔΕΗ. Πηγές του ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί "έχουν διάφορα προβλήματα" που δεν επιτρέπουν την αξιολόγησή τους ως "ολοκληρωμένων λύσεων".

Το κόστος των εργασιών υπολογίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ ωστόσο η ΔΕΗ δεν απάντησε σε κανέναν υποψήφιο επενδυτή θέτοντας ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η ραγδαία μεταβολή των επιχειρηματικών συνθηκών καθώς αφενός έχουν εκτοξευτεί οι τιμές αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2 με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας των μονάδων και αφετέρου οι διαθέσεις των επενδυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θα επηρεαστούν από το άνοιγμα της υπόθεσης Αμυνταίου.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου