.

Λιγνιτικές ΔΕΗ: Κλειδί για την έκβαση η εθελουσία – Ψήνεται και νέα παράταση για τις προσφορές

Προς νέα παράταση οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Energypress, παραμονές Χριστουγέννων συναντήθηκαν ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και από τις συζητήσεις προέκυψε η σοβαρή πιθανότητα της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Ως γνωστόν μετά και από προηγούμενη παράταση ορίστηκε η 7η Ιανουαρίου ως η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προτάσεων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων Πανελλήνιου Χωροταξικού-Πολεοδομικού Διαγωνισμού Ιδεών «Τοπιακός Επαναπροσδιορισμός και Παραγωγική Επανένταξη της εξωτερικής απόθεσης του Ορυχείου Αμυνταίου»

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων Πανελλήνιου Χωροταξικού-Πολεοδομικού Διαγωνισμού Ιδεών «Τοπιακός Επαναπροσδιορισμός και Παραγωγική Επανένταξη της εξωτερικής απόθεσης του Ορυχείου Αμυνταίου». Υποβολή έως 8 Μαρτίου 2019.
- Ανακοινωση για νεα καταληκτικη ημερομηνια υποβολης προτασεων του διαγωνισμού
Περιληπτικη διακηρυξη και Αιτηση συμμετοχης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το πλήρες πακέτο με τους όρους, τα κίνητρα, και τα "μπόνους" του SPA προκειμένου να προσέλθουν οι μνηστήρες των λιγνιτών

Τη σπουδή της ΔΕΗ για την επιτυχία του εγχειρήματος πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η διάθεση υδροηλεκτρικών, δείχνει το περιεχόμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), το οποίο ενέκρινε χθες το διοικητικό της συμβούλιο.
Σε αυτό προβλέπονται τέσσερα βασικά κίνητρα, μέσω των οποίων η επιχείρηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα προς στους δύσπιστους επενδυτές ότι αν μη τι άλλο, κάνει ό,τι μπορεί για να "ισοφαρίσει" τις ζημιές των προς πώληση μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, είναι χαμηλότερες από τα νούμερα που ακούγονται, καθώς κυμαίνονται το τρίμηνο σε 4,5 εκατ για τη Μελίτη, και σε 3 εκατ για τη Μεγαλόπολη.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανίδεοι, Ανίκανοι, Ακατάλληλοι (του Π. Κουκουλόπουλου)

Η ενέργεια έχει ζωτική σημασία για την υπόσταση μιας χώρας, καθώς κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την άμυνα, στο σκληρό πυρήνα των κρατικών υποθέσεων και πρωτεύουσα θέση στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του πολίτη. Και μόνο γι’ αυτό, το “Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα” (ΕΣΕΚ), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Κυβέρνηση Τσίπρα, είναι άξιο προσοχής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση έργων ολοκλήρωσης του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού (Νίκη Φλώρινας – Κοζάνη – όρια Ν. Λάρισας) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε Πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 € που αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ολοκλήρωση του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού. Ειδικότερα, αφορούν στη χρηματοδότηση στοχευμένων παρεμβάσεων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Νίκη Φλώρινας – Κοζάνη – όρια νομού Λάρισας», όπως αυτές περιγράφονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (Σ.Π.Ε.Μ.) 2014-2025, με στόχο τη βελτίωση της προσπελασιμότητας, της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και τη μείωση της χρονοαπόστασης της διαδρομής του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Νίκη Φλώρινας - Κοζάνης - όρια Νομού Λάρισας» κατά 15 λεπτά, από 100 σε 85 λεπτά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Εξετάζεται νέα μείωση του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων - Ζητάει και πάλι παράταση στο διαγωνισμό

Πρωτοβουλίες για περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης εξετάζει η ΔΕΗ η οποία επιμένει ταυτόχρονα στην ανάγκη να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα τουλάχιστον η προθεσμία υποβολής των προσφορών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σεμινάριο κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMYBEAR στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου LIFE AMYBEAR που αναπτύσσεται στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, με δράσεις του προγράμματος που στοχεύουν στη «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Wartsila: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει 58% στις ΑΠΕ ως το 2030 μέσω πιο ευέλικτων μονάδων

Μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με καλύτερη χρήση της ευελιξίας υπόσχεται για τη χώρα μας το μοντέλο που έχει αναπτύξει η φινλανδική Wartsila.
Σε σχετική παρουσίαση που έγινε χθες στην Αθήνα, οι εκπρόσωποί της ανέλυσαν το σύγχρονο μοντέλο της, το οποίο όπως τόνισαν, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές αγορές ανά την υφήλιο και λαμβάνει υπόψη εκτός από παραδοσιακούς παράγοντες, και δυναμικές παραμέτρους που αφορούν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πραγματοποίηση Διαπεριφερειακής συνάντησης των εταίρων του έργου BIOECO RDI στο Ζάγκρεμπ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως εταίρος του έργου BIOECO RDI, συμμετείχε στη συνάντηση εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας μεταξύ 5-7 Δεκεμβρίου 2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως εταίρος στο έργο REGIO-MOB (Διαπεριφερειακή Μάθηση προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ευρώπη: Η εμπειρία REGIO-MOB του προγράμματος INTERREG EUROPE

Με μια καινοτόμα πρόταση για την βιώσιμη κινητικότητα συμμετείχε και βραβεύτηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον φετινό διαγωνισμό BRAVO AWARDS. Το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης στην 9η Ετήσια Εκδήλωση Bravo 2018, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παρεμβαση ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας στη διαβουλευση του ΥΠΕΝ για τον εθνικο ενεργειακο σχεδιασμο

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί θετικό βήμα η κατάθεση του μετά από σημαντικό χρόνο απουσίας σχετικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο του γενικού σχολιασμού στο κείμενο υπό διαβούλευση, με έμφαση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρονται τα ακόλουθα :

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παράταση ένα μήνα δίνει η Κομισιόν για την πώληση λιγιτικών μονάδων ΔΕΗ

Παράταση ενός μηνός ως τις 7 Ιανουαρίου - αντί της 7ης Φεβρουαρίου- όπως αναμενόταν αρχικά, φέρονται να δίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Σε περίπτωση που τελικώς ισχύσει η νέα αυτή προθεσμία και δεν ζητηθεί και τέταρτη παράταση ως τον Φεβρουάριο, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακοινώσει στις 11 Ιανουαρίου τον πλειοδότη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μελέτη "Phasing-Out Coal, Reinventing European Regions" για τη Δυτική Μακεδονία

Παρουσιάστηκε η μελέτη "Phasing-Out Coal, Reinventing European Regions" στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων και το Δήμο Κοζάνης. Η μελέτη διερευνά τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τέσσερις περιφέρειες. Οι τέσσερις περιφέρειες περιπτώσεων μελέτης είναι η Lusatia (Γερμανία), Silesia (Πολωνία), Δυτική Μακεδονία (Ελλάδα) και Aragon (Ισπανία).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την περιληπτική και αναλυτική έκδοση της μελέτης όπως εκπονήθηκε από το Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Ανακοίνωση για το Κτηματολόγιο και την έναρξη υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Π.Ε. Γρεβενών Καστοριάς και Φλώρινας


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ξεκίνησε από σήμερα η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Π.Ε. Γρεβενών και από τις αρχές του 2019 ξεκινάει στην Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Φλώρινας. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελπίδα: "Ξεπουλούν τους κατοίκους της Ακρινής"

Κυνικοί αλλά ειλικρινείς.
Η ΔΕΗ δεν προτίθεται να βάλει λεφτά για τη μετεγκατάσταση Ακρινής γιατί από κάτω δεν έχει λιγνίτη!
Το έλεγε το νέο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέκυψε με τη μεθόδευση του περίφημου άρθρου 147.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: "Το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών δεν μπορεί να απουσιάζει από τον Εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό"

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια. Είναι σαφές ότι η πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής και η προσαρμογή του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου στις απαιτήσεις αυτής, απαιτούν πλέον βαθιές και ριζοσπαστικές τομές, στις οποίες καλείται να προχωρήσει η ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Δυστυχώς, στη χώρα μας -και παρά το γεγονός ότι ήταν εμφανής η επανάσταση που επρόκειτο να γίνει στην ενεργειακή δομή των σύγχρονων κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο-, δεν έγιναν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι αναγκαίες αλλαγές, ώστε η προσαρμογή αυτή να γίνει ομαλά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την "Ανάπλαση της περιοχής του Σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης"

Ο Δήμος Κοζάνης θα πραγματοποιήσει ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την "Ανάπλαση της περιοχής του Σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης" και για την απονομή των βραβείων και επαίνων στις προτάσεις που διακρίθηκαν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/12/2018 στις 12:00 το μεσημέρι, στο κτίριο της Νέας Βιβλιοθήκης, επί της οδού Κων/νου Δαβάκη 9.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει τα εξής:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: παρουσίαση της μελέτης «Phasing out away from coal - reinventing European regions – An Analysis of EU Structural Funding in four European Coal Regions"

H Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ska Keller και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση της μελέτης «Phasing out away from coal - reinventing European regions – An Analysis of EU Structural Funding in four European Coal Regions. (Wehnert, T. Bierwirth, A. Buschka, M. Hermwille, L. and Mersmann, L. (2017). Phasing-out Coal, Reinventing European Regions Wuppertal and Berlin: Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επι ξυρού ακμής ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες - Παράταση ή ναυάγιο λένε απο ΔΕΗ - Ούτε συμμετοχή στα ΑΔΙ δέχεται η Κομισιόν

Σε μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται η τύχη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Τίποτα απ’ όλα όσα θα μπορούσαν να τις καταστήσουν ελκυστικές για τους επενδυτές, δεν έχει ακόμη επιλυθεί, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να έχει ζητήσει τρίμηνη παράταση, διαφορετικά να προειδοποιεί ότι ο διαγωνισμός κινδυνεύει με άμεσο ναυάγιο.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, αντί να μειώνονται τα ζητήματα που φωτογραφίζουν "ναυάγιο", εκείνα αυξάνονται, και τα οποία περιγράφονται ως εξής :

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Όχι και τόσο «Εθνικό» το «Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» [του Χ. Κολοβού]

1. Καταρχήν η δημόσια διαβούλευση είναι παρωδία, καθώς, όπως φρόντισε να μας ενημερώσει στις 30/11 από τη Βουλή ο βουλευτής Σύριζα Ν. Κοζάνης Δ.Δημητριάδης, το κείμενο «είναι συμφωνημένο με τους διεθνείς θεσμούς». Αφού λοιπόν είναι συμφωνημένο, προς τι η κωμωδία της διαβούλευσης; Προφανώς γι’ αυτό, το άσκοπα φλύαρο και χωρίς συνοχή κείμενο δείχνει γραμμένο για να ικανοποιήσει την ΕΕ, όχι να καλύψει τις εθνικές ανάγκες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...