.

Σε οριακό σημείο το απόθεμα λιγνίτη στον ΑΗΣ Καρδιάς – Μειώνει φορτίο ο σταθμός, βγάζει εκτός την 1η μονάδα

Λιγοστεύουν τα αποθέματα στις αυλές λιγνίτη των σταθμών της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και του ισχυρού ψύχους και του παγετού που επικρατεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην περιοχή και δυσχεραίνουν το έργο της εξόρυξης και της τροφοδοσίας των σταθμών από τα ορυχεία.
Παρά τις όποιες προετοιμασίες του Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, τα αποθέματα λιγνίτη στους σταθμούς της περιοχής αρχίζουν να χαμηλώνουν, με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στον ο ΑΗΣ Καρδιάς. Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», παρατηρείται μεγάλη μείωση του αποθέματος στην αυλή λιγνίτη του εν λόγω ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ, με συνέπεια ο σταθμός να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς λόγω προβλημάτων στην τροφοδοσία του τα αποθέματα λιγνίτη έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.
Οι πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» αναφέρουν μάλιστα ότι λόγω της αισθητής μείωσης του αποθέματος λιγνίτη στον ΑΗΣ Καρδιάς αποφασίσθηκε η μείωση φορτίου. Αποφασίστηκε δηλαδή να τεθεί εκτός λειτουργίας η 1η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς από χθες το μεσημέρι (Πέμπτη), με αποτέλεσμα αυτή στη στιγμή από τις 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς να λειτουργούν πλέον μονάχα οι δύο, οι μονάδες 3 και 4 οι οποίες τροφοδοτούν το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με θερμική ενέργεια, ενώ η 2η μονάδα του σταθμού είναι εκτός λειτουργίας εδώ και λίγο καιρό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα μείωσης των αποθεμάτων στις αυλές λιγνίτη -εκτός από τον καιρό- ευθύνεται και μια βλάβη που υπέστη αρχές Νοέμβρη ένας μεγάλος εκσκαφέας στο Ορυχείο Νοτίου της ΔΕΗ, που τροφοδοτεί με λιγνίτη τόσο τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όσο και τον ΑΗΣ Καρδιάς και ήταν εκτός λειτουργίας για ενάμιση μήνα, αν και ο ΑΗΣ Καρδιάς τροφοδοτείται επίσης από το Ορυχείο Μαυροπηγής.
Τα προβλήματα ωστόσο που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία δυσχεραίνουν την τροφοδοσία του ΑΗΣ Καρδιάς με λιγνίτη, που γίνεται με φορτηγά -κυρίως εργολαβικά. Στέλεχος της ΔΕΗ διαβεβαιώνει πάντως ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» και πως σε κάθε περίπτωση το ορυχείο θα καλύψει τη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, για να στηριχθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τόσο η ηλεκτροδότηση της χώρας όσο και η λειτουργία του δικτύου της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, επισημαίνοντας ότι με το που βελτιωθεί λίγο ο καιρός θα αποκατασταθεί αμέσως η ομαλή τροφοδοσία του σταθμού.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου