.

Ποιος φταίει για τον εκτροχιασμό του διαγωνισμού για τους λιγνίτες

Την περασμένη Παρασκευή, η ΔΕΗ προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να προσέλθουν στην παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων, μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των εργαζόμενων που θα αποχωρήσουν από τις πωλούμενες μονάδες. Το επιχείρημα της ΔΕΗ είναι ότι εάν αφαιρεθούν τα κόστη για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτομάτως οι μονάδες καθίστανται οριακά ζημιογόνες και επομένως είναι λογικό να ζητείται ένα εύλογο τίμημα για την πώλησή τους.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την απροθυμία των συμμετεχόντων να συμμετάσχουν στην παρουσίαση, η απλή αφαίρεση του μισθολογικού κόστους από μονάδες που επί μακρό χρονικό διάστημα ήταν βαριά ζημιογόνες, δεν επαρκεί για να αλλάξει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στο διαγωνισμό. Υπάρχουν βαθύτερα δομικά προβλήματα που συντελούν κατά την ανάλυση των επενδυτών στο να εμφανίζουν οι μονάδες προβληματική λειτουργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους προηγούμενους μήνες, όλοι οι ενδιαφερόμενοι εντόπιζαν τα προβλήματα αυτά και επεσήμαιναν την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στη δομή του διαγωνισμού και στο σύμφωνο πώλησης. Οι επισημάνσεις αυτές εκλαμβάνονταν από την πλευρά του πωλητή ως "διαπραγματευτικό παιχνίδι” και "παζάρι για το τίμημα”. Και αυτό όταν η πλευρά της ΔΕΗ γνώριζε πολύ καλά ότι τα συγκεκριμένα πάγια ήταν βαθιά ζημιογόνα και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκείνο που διαφαίνεται πλέον είναι ότι έχει καλλιεργηθεί κλίμα δυσπιστίας και ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την υποβολή προσφορών. Ήδη οι δηλώσεις που προειδοποιούν τους επενδυτές ότι "εάν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό, τότε καλύτερα να μην πουληθούν οι μονάδες” έχουν εκληφθεί ως άτυπο blame game, ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου.

Πως όμως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Κανονικά ο διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο δόθηκαν 4 αλλεπάλληλες αναβολές. Στο διάστημα αυτό, η πλευρά της ΔΕΗ δε δέχονταν να συζητήσει για αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, παρά μόνο όταν φτάσαμε στο Δεκέμβριο, όταν και οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την εθελούσια έξοδο του προσωπικού από τις εταιρείες. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο "και πέντε” του διαγωνισμού για να συμβεί αυτό; Γιατί αφέθηκε ο διαγωνισμός να τρέχει όταν η ΔΕΗ γνώριζε πολύ καλά ότι στο τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου η ζημιές της μίας εταιρείας ήταν 3 εκατ. ευρώ και της δεύτερης ακόμη μεγαλύτερες;

Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένη πρόταση επενδυτή (για μηχανισμό επιμερισμού ζημιών) ενώ είχε ατύπως συζητηθεί με την Επιτροπή, η οποία είχε δώσει το αρχικό πράσινο φως, τροποποιήθηκε από τη ΔΕΗ και υποβλήθηκε σε τέτοια μορφή που τελικώς απορρίφθηκε. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική αποστασιοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτή από το διαγωνισμό.

Επιπλέον, το κλίμα δυσπιστίας τροφοδοτήθηκε και από την επιμονή της πλευράς της ΔΕΗ να μιλά για "μονάδες που δε θα πουληθούν κοψοχρονιά” όταν τα νούμερα που είχαν διατεθεί από την ίδια στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, έδιναν εντελώς διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με αυτά ακόμη και εάν η ΔΕΗ πωλούσε με συμβολικό τίμημα τις μονάδες, σε βάθος 5ετίας θα είχε όφελος άνω των 150 εκατ. ευρώ για κάθε εργοστάσιο. Η ίδια πρακτική άλλωστε ακολουθήθηκε και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Vattenfal στη Γερμανία.

Με τη ΔΕΗ να επιμένει να μιλά για συγκεκριμένο ελάχιστο όριο στο τίμημα, οι επενδυτές έθεσαν ένα νέο αίτημα: να καθορίσει ποιο είναι το εύλογο τίμημα. Εδώ βεβαίως θα πρέπει ο εκτιμητής που ορίστηκε από τη ΔΕΗ να εξηγήσει αναλυτικά τους όρους, τις συνθήκες αλλά και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε. Σε κάθε περίπτωση, πλέον έχει εμπεδωθεί ο προβληματισμός για την τροπή του διαγωνισμού, η οποία από κάποιους αποδίδεται σε προσωπικές ατζέντες και στρατηγικές με στόχο η πώληση να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του Capital, η απόφαση για την τελευταία αναβολή του διαγωνισμού, ελήφθη ερήμην της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η αναβολή αποφασίστηκε την παραμονή της προθεσμίας της 23ης Ιανουαρίου. Μετά τη σχετική ανακοίνωση, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή, η οποία διαμήνυσε τα εξής: πρώτον δεν θα γίνει δεκτή άλλη αναβολή και δεύτερον εάν ο διαγωνισμός αποτύχει τότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο που προβλέπεται, που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα τρέξει από την Επιτροπή, η οποία θα λάβει τα μέτρα που κρίνει η ίδια ως αναγκαία προκειμένου να γίνουν ελκυστικές οι μονάδες, χωρίς να αποκλείεται να μπουν στη διαδικασία και τα υδροηλεκτρικά. Σημειώνεται τέλος ότι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει "διάσταση απόψεων” και να έχει δημιουργηθεί "απόσταση” μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ, το οποίο φέρεται να βρέθηκε προ τετελεσμένων.

Πηγη: www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου