.

Το Δ.Σ. αποφασίζει για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθούν σήμερα Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, παρότι το θέμα δεν έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα του ΔΣ (ως αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον), ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για το επόμενο βήμα, όσον αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης.

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού είναι το σενάριο που βρίσκεται προ των πυλών, όμως η διαμόρφωση των όρων της προκήρυξης, προκειμένου να μην καταλήξει σε ναυάγιο και ο δεύτερος διαγωνισμός είναι το φλέγον ζήτημα τις ημέρες αυτές. Από τους όρους που πλέον έχουν τεθεί στο τραπέζι και εξετάζονται είναι κατ’ αρχήν η σύγκριση με το πώς πουλήθηκαν περιουσιακά στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών εταιριών, σε παρόμοια κατάσταση με αυτήν της ΔΕΗ σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία κλπ. Ενα δεύτερο στοιχείο αφορά στην αποτίμηση των υπό πώληση μονάδων όχι πλέον με την ονομαστική τους αξία αλλά και με την αγοραία αξία και ένα τρίτο στοιχείο είναι πώς κάποια από τα αιτήματα που είχαν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές στην προηγούμενη φάση και δεν έγιναν δεκτά, θα μπορούσαν τώρα να συμπεριληφθούν στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA). Aνάμεσα σε αυτά , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο επιμερισμός με τη ΔΕΗ των ζημιών/κερδών των μονάδων αφού πωληθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή η ανάληψη από τη ΔΕΗ του κόστους CO 2 αν η τιμή των δικαιωμάτων υπερβεί κάποιο επίπεδο ή/και να αναλάβει η ΔΕΗ το 50% του κόστους μισθοδοσίας στις μονάδες για συγκεκριμένο αριθμό ετών.

Ας σημειωθεί πάντως ότι η συμφωνία με τους δανειστές ορίζει ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τις μονάδες αφού πωληθούν, οπότε οι θεσμοί θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να μπορέσουν όροι σαν αυτούς που προαναφέρθηκαν να συμπεριληφθούν στο SPA.

H ανησυχία πάντως της διοίκησης αλλά και των εργαζόμενων είναι μήπως στο προς πώληση “πακέτο’’, ενταχθούν τελικώς και υδροηλεκτρικές μονάδες. Βέβαια ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι εν όψει εκλογών κάτι τέτοιο δεν θα περάσει, ανησυχούν όμως μήπως η πώληση δεν ολοκληρωθεί εντός της θητείας της κυβέρνησης, οπότε ανοίγουν εκ νέου όλα τα ενδεχόμενα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται εξάλλου και το κρίσιμο ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων που ζητεί επίμονα η διοίκηση της ΔΕΗ και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση το αρνείται. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς την αύξηση η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να αντλήσει ποσό της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ. Η εταιρία ήδη ανέβαλε το road show, που αρχικώς προγραμμάτιζε για τα μέσα Φεβρουαρίου. Ας σημειωθεί ότι τον Μάιο λήγει ομόλογο 350 εκατ. ευρώ, για το οποίο η ΔΕΗ αναφέρει ότι έχει καλύψει την εξόφλησή του με πιστωτική γραμμή 200 εκατ. ευρώ και από τα διαθέσιμά της, αν χρειαστεί. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις τράπεζες , οι οποίες ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, για χρηματοδοτική γραμμή, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προβλήματα που ενδεχομένως να πολλαπλασιαστούν αν μειωθεί η αποτίμηση των υπό πώληση μονάδων, σε σχέση με την αξία που έχει εγγράψει η ΔΕΗ στα βιβλία της.

Πηγη: www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου