.

Αποεπένδυση λιγνιτικών: Κλειδώνουν νέος διαγωνισμός και μεταβατικός μηχανισμός επιμερισμού ζημιών μεταξύ ΔΕΗ και αγοραστών

Στην κορύφωση τους πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι δύο πλευρές φέρονται να κλειδώνουν δύο αλλαγές.


Η πρώτη, όπως αναφέρουν πηγές, έχει να κάνει με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Σε αυτόν θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι «παίκτες» που είχαν κατέβει στον προηγούμενο διαγωνισμό αλλά ανοίγει και ο δρόμος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους.

Για το θέμα της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού αναζητείται η νομική φόρμουλα, η οποία δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με πιο σύντομες διαδικασίες.

Επιπλέον, και σύμφωνα με πηγές, για τις δύο μονάδες θα αναζητηθεί νέα αποτίμηση και fairness opinion, πράγμα που σημαίνει ότι ο πήχης των προσφορών θα κινηθεί από νέα αφετηρία.

Η δεύτερη αλλαγή που φαίνεται να κλειδώνει είναι ο νέος όρος στο SPA των μονάδων. Όπως αναφέρουν πηγές του energypress, όλα δείχνουν πως η πρόταση που είχε κάνει μερίδα των επενδυτών για τον καθορισμό μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού κερδών – ζημιών μεταξύ ΔΕΗ και αγοραστών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, υιοθετείται στο πακέτο του νέου διαγωνισμού. Το θέμα είναι αν αυτός θα διαρκέσει για δύο χρόνια και αν θα υπάρχει και πλαφόν. Ο συγκεκριμένος όρος, υποστηρίζει μερίδα των επενδυτών του προηγούμενου διαγωνισμού, ήταν τροποποιημένος σε σχέση με αυτόν που είχαν εισηγηθεί με αποτέλεσμα η Κομισιόν να τον απορρίψει. Οι ίδιοι «μνηστήρες» έδειχναν ως υπαίτια τη ΔΕΗ.

Φυσικά ένα μεγάλο κλειδί για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού είναι και τα ΑΔΙ, για τα οποία οι Βρυξέλλες δεν έχουν ανάψει προς ώρας πράσινο φως.

Όπως και να χει ο χρόνος για το κλείσιμο της νέας συμφωνίας είναι ασφυκτικός. Κι αυτό καθώς η ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλει να τελειώνει την υπόθεση, προκειμένου να πετύχει από το ερχόμενο Eurogroup τη δόση του 1 δις. ευρώ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν οι διαπραγματεύσεις να καταλήγουν στα επόμενα 24ωρα.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου