.

Οι επιφυλάξεις των "παλαιών" για τους όρους της προκήρυξης

Με αρκετή επιφύλαξη εξετάζουν οι περισσότεροι από τους “παλαιούς” επενδυτές τους όρους της νέας προκήρυξης για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και ενώ η προθεσμία για την κατάθεση ενδιαφέροντος εκπνέει σε τέσσερις ημέρες, στις 5.00 μμ της Παρασκευής, 15 Μαρτίου. Από την πλευρά της ΔΕΗ πάντως, εκδηλώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη να αφήνει να εννοηθεί ότι εκτός από τους πέντε που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό, αναμένει και άλλους “μνηστήρες”.


Προς το σκοπό αυτό άλλωστε ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε και το ταξίδι -αστραπή στην Κίνα, όπου συνομίλησε με στελέχη της CMEC, τον όμιλο με τον οποίο δυο χρόνια πριν η ΔΕΗ είχε υπογράψει Μνημόνιο Κατανόνησης (MOU) για από κοινού ανάπτυξη της μονάδας στη Φλώρινα. Το ΜΟU αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά ούτε η CMEC έδωσε το παρών στον προηγούμενο διαγωνισμό. Ο κ. Παναγιωτάκης είχε επαφές και με στελέχη της China Energy, η οποία σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου συμμετείχε στην προηγούμενη φάση. Ο ίδιος, στο περιθώριο του φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως είχε επαφές τόσο με ρωσικές όσο και αμερικανικές εταιρίες για το θέμα.
Κρίσιμα ζητήματα πάντως που συντέλεσαν στην αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού δεν φαίνονται να επιλύονται, τουλάχιστον στο επίπεδο της νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου. Όλα τα βασικά ζητήματα παραπέμπονται επί της ουσίας στη διαμόρφωση του SPA, της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών και στις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους μέχρι την κατάρτιση του τελικού κειμένου.
Παραμένει για παράδειγμα η ασάφεια ως προς το καθεστώς τροφοδοσίας της Μελίτης και την τιμή πώλησης του λιγνίτη από τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ φέρεται αποφασισμένος να λύσει το θέμα με την υπογραφή τουλάχιστον διετούς σύμβασης τροφοδοσίας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη, περίπου 18 ευρώ/τόνο, σε σχέση με αυτή που πληρώνει σήμερα η ΔΕΗ. Οσον αφορά ενδεχόμενο βέτο των Βρυξελλών στις κινεζικές εταιρίες, ο κ. Παναγιωτάκης φαίνεται αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει, προτίθεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να το συζητήσει με την Κομισιόν κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.
Θολό παραμένει το τοπίο και όσον αφορά στον επιμερισμό με τη ΔΕΗ κερδών/ζημιών των μονάδων αφορύ πωληθούν. Τα στελέχη της Κομισιόν παρέπεμψαν το όλο θέμα στο SPΑ, απορρίπτοντας την πρόταση, η σχετική πρόβλεψη να συμπεριληφθεί στην διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Ετσι το βάρος της όλης διαδικασίας θα πέσει εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, διαβουλέυσεις που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα μήνα για την κατάρτιση του SPA. Συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή δεν ορίζει. Το τίμημα (… αν η υπόθεση φθάσει ως εκεί) θα πρέπει να καταβληθεί μετρητοίς , ενώ όλες οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να συνοδεύονται από εγγυητική ύψους 10 εκατ. ευρώ για κάθε μία διεκδικούμενη θυγατρική, δηλαδή τις μονάδες της Μελίτης ή/και της Μεγαλόπολης.

Πηγη: www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου