.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε (5-4-2019) τη ματαίωση της απαλλοτρίωσης 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων που είχε κηρύξει το 2018 με κωδικό ΟΝΠ 10. Αυτό σημαίνει ότι ένα κοίτασμα 90-100 εκ τόνων λιγνίτη στην περιοχή Ακρινής, Κλείτους,  Τετραλόφου κλπ με το οποίο ολοκληρώνεται η εκμετάλλευση του Ορυχείου Νότιου Πεδίου δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αίθρια, αντίθετα αποτελεί “φυσιολογική” εξέλιξη του ενεργειακού σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε η κυβέρνηση του κ Τσίπρα στην ΕΕ πριν λίγους  μήνες. Για τις γενικότερες συνέπειες του ΕΣΕΚ και ειδικότερα για την περιοχή μας είχα τοποθετηθεί δημόσια στα τέλη του 2018 (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό άρθρο). Ένα μήνα αργότερα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήρθαν να επιβεβαιώσουν με εκκωφαντικό τρόπο τι σημαίνει η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής για την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό άρθρο). Οι δραματικές συνέπειες που βιώνουν οι άνεργοι, ο κόσμος της αγοράς και οι οικογένειες των παιδιών που μεταναστεύουν μαζικά είναι δυστυχώς μόνο η αρχή μιας καταστροφικής πολιτικής για την περιοχή μας  με αποκλειστική ευθύνη του κ Τσίπρα και των εδώ συνεργών του.
Η ίδια η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση της για την ελληνική οικονομία (Φεβρουάριος 2019) τονίζει επι λέξει : “… Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα έχει μεγάλες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν σοβαρά…”.
Όλοι όσοι προσπαθούν να κρυφτούν με λεονταρισμούς αποσιωπώντας το πρόβλημα είτε επιχειρούν  να καλύψουν τη γύμνια τους με τους πενιχρούς πόρους του ταμείου δίκαιης μετάβασης καθώς και οι θλιβεροί απολογητές της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής που τώρα δηλώνουν “ανεξάρτητοι” καιρός είναι να αντιληφθούν οτι είναι συνεργοί στο σχέδιο ερήμωσης του τόπου μας που θυσιάζεται στο βωμό μεταπρατικών συμφερόντων από τον κ Τσίπρα. Οι πολίτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, τα καταστροφικά σχέδια του κ Τσίπρα και της παρέας του δεν θα περάσουν- no pasaran.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου