.

ΔΕΗ: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο λιφτινγκ 10 αιολικών πάρκων 19,80 MW ύψους 28,1 εκ. ευρώ στο Αιγαίο – Ξεκίνησε και η κατασκευή των 27,6 MW στην Καρδίτσα

Στα 52,5 εκ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις το 2018 της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έναντι μόλις 1,5 εκ. το 2017 γεγονός που σηματοδοτεί τη στροφή, έστω και αργοπορημένη, του ομίλου σε εναλλακτικές μορφές δραστηριότητας πέραν εκείνης της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι και στο επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας εταιρίας που εκπόνησε η McKinsey & Company, συνιστούσε την αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ από το 3% στο 10% το 2022 κάτι που θα επηρέαζε θετικά τα EBITDA της κατά 73 έως 84 εκ. ευρώ σε τρία χρόνια.
Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» πριν την απορρόφηση της από τη μητρική της εταιρία δρομολόγησε σειρά έργων για την ενίσχυση της θέσης του ομίλου στις ΑΠΕ και ένα από τα μεγάλα projects ήταν κι αυτό της ανακατασκευής πλειάδας αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, τα οποία είχαν τεθεί σε αχρηστία τις περασμένες δεκαετίες.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για το 2018, ξεκίνησε η εκτέλεση της σύμβασης με αντικείμενο τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 10 αιολικών πάρκων στο Αιγαίο. Η συνολική τους ισχύς είναι στα 19,80 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 28,1 εκ. ευρώ. Εκ των 10 τα εννέα ανακατασκευάζονται και ένα είναι καινούργιο στην περιοχή Τηγάνι της Μυκόνου. Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα: Σιγρί-Λέσβου, Άγ. Ιωάννης-Καρπάθου, Βίγλα-Λήμνου, Ποταμιά -Χίου, Προφήτης Ηλίας- Ψαρά, Μελανιός-Χίου, Πυθαγόρειο-Σάμου, Περδίκι-Ικαρίας, Μαρμάρι-Εύβοιας και Τηγάνι- Μυκόνου.
Επίσης, εκτελείται η σύμβαση για τη Μελέτη και Κατασκευή Έργων Υποδομής των Αιολικών Πάρκων με συνολικό προϋπολογισμό 5,9 εκ. ευρώ. Τα αιολικά πάρκα Αγ. Ιωάννης-Καρπάθου, Περδίκι-Ικαρίας και Πυθαγόρειο-Σάμου βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία από τις 28 Μαρτίου, 22 Μαρτίου και 28 Μαρτίου 2019 αντίστοιχα. Τέλος, τα αιολικά πάρκα Ποταμιά-Χίου, Προφήτης Ηλίας-Ψαρών και Μελανιός αναμένεται να ηλεκτριστούν μέχρι το Μάιο του 2019.
Επίσης ολοκληρώθηκε η αποξήλωση του αιολικού πάρκου στη Μονή Τοπλού Κρήτης, και είναι σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τα έργα υποδομής καθώς και για τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του αιολικού πάρκου, συνολικής ισχύος 7,50 MW, στη θέση Παλαιόπυργος - Περδικιές Μονής Τοπλού Σητείας Κρήτης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 12,1 εκ. ευρώ.
Επιπλέον εντός του 2018 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός στην Καρδίτσα για τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε Λειτουργία ενός αιολικού πάρκου στις θέσεις «Αέρας» του Δήμου Μουζακίου και «Αφεντικό» του Δήμου Αργιθέας και ενός κέντρου υπερυψηλής Τάσης 400/20 ΚV, ισχύος 100 MVA κλειστού τύπου με εξοπλισμό μόνωσης αερίου στη θέση «Διάσελο-Πρ. Ηλίας» του Δήμου Μουζακίου, στην Καρδίτσα. Το έργο είναι συνολικής ισχύος 27,6 MW και η κατασκευή του ξεκίνησε στις αρχές του 2019. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 43,1 εκ. ευρώ.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου