.

Πώληση λιγιτικών μονάδων ΔΕΗ: Η αγορά δεν είναι αισιόδοξη για την έκβαση της διαδικασίας

Σε σημαντική αύξηση του τιμήματος για την εξαγορά των τριών λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη προσβλέπει η ΔΕΗ, μία άποψη όμως που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι υποψήφιοι αλλά ούτε και η αγορά, που δείχνει να θεωρεί ότι τόσο το πολιτικό κλίμα όσο και οι περιορισμένες αλλαγές στο σχέδιο της Σύμβασης Αγοράς Μετοχών (SPA) δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την έκβαση του εν εξελίξει διαγωνισμού.

Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 28 Μαίου, δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές.
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) χαρακτήρισε άδικη την κριτική σε βάρος της ΔΕΗ ότι δεν έχει κάνει ουσιαστικές αλλαγές στο SPA και ότι καθυστέρησε την διαδικασία του πρώτου διαγωνισμού. Επσήμανε ότι οι παρατάσεις, τόσο στον πρώτο διαγωνισμό όσο και στον δεύτερο, δόθηκαν κατόπιν αιτημάτων των δυνητικών επενδυτών. Οσόν αφορά στο SPA, δήλωσε ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές όπως η πρόβλεψη για τα ΑΔΙ, για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και για περιβαλλοντικά θέματα, καθώς βέβαια και η πενταετούς διάρκειας σύμβαση τροφοδοσίας της Μελίτης με λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, σε χαμηλή τιμή.
Σχετικά με τις προτάσεις υποψηφίων επενδυτών περί επιμερισμού του ρίσκου με τη ΔΕΗ, τις οποίες η εταιρία απέρριψε τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο διαγωνισμό, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι έχουν κατατεθεί τρεις τέτοιοι μηχανισμοί με διαφορετικά ονόματα. Υποστήριξε ότι ο πρώτος από αυτούς τους μηχανισμούς θα είχε κόστος για τη ΔΕΗ 125 εκατ ευρώ, ο δεύτερος περισσότερα από 400 εκατ ευρώ και ο τρίτος θα στοίχιζε 300 εκατ ευρώ, ενώ το τίμημα για την εξαγορά των τριών μονάδων θα ήταν τα 100 εκατ ευρώ. «Δεν ήταν δυνατόν να συζητήσουμε κάτι τέτοιο… Θα πηγαίναμε όλοι στη φυλακή σιδηροδέσμιοι…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχαήλ. Σχολιάζοντας δε άλλη πρόταση ή μάλλον προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό, είπε ότι αν ο επενδυτής προσέθετε ένα μηδενικό στην προσφορά του, τότε θα μπορούσε η ΔΕΗ να την συζητήσει.
Για το ύψος της αποτίμησης των υπό πώληση μονάδων, το οποίο η αγορά έκρινε ως ιδιαίτερα υψηλό, υπενθύμισε ότι έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή με κοινά παραδεκτό μοντέλο (TCF).
Ας σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είπε ότι η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2019, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτό θα συμβάλλει η είσπραξη σοβαρού ποσού από την πώληση των μονάδων.

Πηγη: www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου