.

Αναρτώνται σήμερα τα επικαιροποιημένα business plan Μελίτης και Μεγαλόπολης - Προβλέπουν κερδοφορία ακόμη και με δικαιώματα στα 30 ευρώ ο τόνος

Οκτώ ημέρες πριν την τελική προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση, αναρτώνται σήμερα στο virtual data room του διαγωνισμού τα νέα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά πλάνα για τις εταιρείες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress στα νέα business plans θα υπάρχουν επικαιροποιημένες και ρεαλιστικές παραδοχές για το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, με εύρος κόστους από τα 27 έως και πάνω από τα 30 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα ενσωματώνονται τα νέα δεδομένα που αφορούν στην προμήθεια λιγνίτη για τη Μελίτη από το ορυχείο της Αχλάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα επιχειρησιακά πλάνα θα προβλέπουν καθαρή κερδοφορία για τις δύο μονάδες, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:

Η πρώτη αφορά στην έγκριση των ΑΔΙ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την ΕΕ και εφόσον τελικά πάρουν το πράσινο φως τότε θα ανοίξουν το δρόμο για την αποζημίωση των δύο εργοστασίων

Η δεύτερη αφορά στη χρήση εργαλείων αντιστάθμισης, κατά το πρότυπο του hedging που ήδη εφαρμόζει η ΔΕΗ έχοντας επιτύχει μείωση του κόστους προμήθειας δικαιωμάτων, σε σχέση με την τιμή spot της αγοράς σε ποσοστό της τάξης του 10% τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναμένουν από τη ΔΕΗ να αναρτήσει και το αναθεωρημένο κείμενο του συμφώνου αγοραπωλησίας, προκειμένου να διαπιστώσουν το βαθμό στον οποίο έχουν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις τους. Βασικό ζητούμενο κατά πληροφορίες είναι να αναζητηθεί ένας μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου των ρύπων, ο οποίος θα είναι συμβατός με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ αλλά και τους όρους που έχει θέσει η DGCOMP να μην έχει απολύτως καμία λειτουργική ή οικονομική σχέση η ΔΕΗ με τις υπό πώληση εταιρείες.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου