.

Υπόθεση λιγνίτες: “Ό,τι γίνει σήμερα, αλλιώς παράταση δε δίνεται” - Στα χέρια Χατζηδάκη ο φάκελος ΔΕΗ και οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τα τεχνικά κλιμάκια

Λήγει το μεσημέρι η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση και η εικόνα που μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι σήμερα δίνεται η τελευταία ευκαιρία για τον διαγωνισμό που επί μήνες καρκινοβατεί ελλείψει ουσιαστικού ενδιαφέροντος από επενδυτές. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν υπάρχει πρόθεση να δοθεί νέα παράταση και ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μπει σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν από μηδενική βάση για τα καυτά θέματα που αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους, ήτοι τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στην αγορά λιγνίτη, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης που βρίσκεται σε δεινή θέση.
Ήδη από τις επόμενες ημέρες του αναμενόμενου ναυαγίου της λιγνιτικής αποεπένδυσης θα ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος επαφών, καθώς έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα η κάθοδος μικρής ομάδας τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, που θα έχουν σύντομες επαφές με τις υπηρεσίες όλων των φορέων που έχουν ανοιχτά μέτωπα και σχετίζονται με ουρές των ανοιχτών θεμάτων που έχει αφήσει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα στην Αθήνα θα βρεθούν και οι επικεφαλής των θεσμών (πλην ΕΚΤ) του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Στην ατζέντα προεξάρχουσα θέση έχουν τα θέματα της μεταπρογραμματικής εποπτείας, στα οποία περιλαμβάνονται τα ενεργειακά και η υπόθεση της ΔΕΗ. Πάντως, η πρώτη βολιδοσκόπηση που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, θα αποτελέσει έκπληξη να ρίξει περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την υπόθεση της ΔΕΗ, το φάκελο της οποίας αναλαμβάνει να χειριστεί προσωπικά ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό, για το θέμα ΔΕΗ, το παρόν έδωσε ο υπουργός ενέργειας, ο οποίος και θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το σχεδιασμό για τη διάσωση της επιχείρησης.

Και παρά τα διάφορα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι ή ακούγονται, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, κατά τη μέθοδο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ολυμπιακής, το σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα παρουσιαστεί μόλις “κλειδώσει” από όλες τις πλευρές και εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των καθοριστικών stakeholders όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος, όταν και έχει οριστεί η 4η αξιολόγηση

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου