.

"Εκτόξευση" χαρτοφυλακίου για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Πήρε από τη ΡΑΕ Βεβαιώσεις Παραγωγού για 1,9 Γιγαβάτ στη Δ. Μακεδονία

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της πλάνου που αφορά την εγκατάσταση πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έκανε χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ρόλο κλειδί στην απολιγνιτοποίηση αναλαμβάνει η Εγνατία Οδός ΑΕ

Ενεργό ρόλο στο μακράς πνοής αναπτυξιακό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας αναλαμβάνει η Εγνατία Οδός ΑΕ. Με βάση το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που κατατέθηκε χθες στην βουλή,  συστήνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού ΑΕ νέος εξειδικευμένος φορέας με την επωνυμία «Μετάβαση Α.Ε.».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μελέτη Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μεταλιγνιτική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία (A Road Map for a Managed Transition of Coal-Dependent Regions in Western Macedonia)

Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που η υλοποίηση της διήρκεσε 20 μήνες και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2020. 

Η μελέτη ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τα ακόλουθα παραδοτέα: 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΛΠΙΔΑ: "Επί τον τύπον των ήλων. Η ώρα της αλήθειας για μια ΑΔΙΚΗ Κυβερνητική απόφαση και έναν ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ Περιφερειάρχη"

Με το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο έπεσε η αυλαία του προδιαγεγραμμένου καταστροφικού τέλους της Δυτικής Μακεδονίας. 

Ενός τέλους που παίχτηκε με μια τριλογία εμπαιγμού, της Περιφέρειας και των πολιτών της

Πρώτη πράξη της τριλογίας η πρόχειρη και άδικη για τη Δυτική Μακεδονία, απόφαση του Πρωθυπουργού, για κλείσιμο όλων των Λιγνιτικών Μονάδων το 2023, στο βωμό εξυπηρέτησης συμφερόντων στον τομέα της Ενέργειας. 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επικαιροποιημένο Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

To "Επικαιροποιημένο Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας" όπως κατατέθηκε στη Βουλή σύμφωνα με Ανακοίνωση του ΥΠΕΝ δίνεται παρακάτω. Επισημαίνεται ότι "...η κατάρτιση του ΣΔΑΜ δεν απορρέει από το υπό διαμόρφωση δίκαιο της Ε.Ε. (θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο προγραμματικής περιόδου 2021-2027) και πλην της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που προσδιορίζει το περιεχόμενό, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες κατάρτισής του, δεν προβλέπεται από άλλον νομοθετικό κανόνα εθνικού δικαίου. Περαιτέρω, με δεδομένο ότι κύρια πηγή χρηματοδότησης της Δίκαιης Μετάβασης είναι η Ε.Ε., καθίσταται σαφές ότι το ΣΔΑΜ έχει δυναμικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτόν θα προσαρμόζεται ακολουθώντας την πρόοδο του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027..."

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος για την απολιγνιτοποίηση στη Βουλή

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκε σήμερα το masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, σε συνέχεια της παρουσίασής του στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των βουλευτών, καθώς –όπως άλλωστε  τόνισε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας –και πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση- κ. Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για ένα «κείμενο αναφοράς, που είναι όμως δυναμικό και εξελισσόμενο».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προσθήκη των Περιφερειών Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου στο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης

Στο άρθρο "Αυτά τα νομοσχέδια συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο" του Έθνους αναφέρεται: "Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Χατζηδάκης, παρουσίασε πρόταση για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς τη συγκρότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή 


Η τροποποίηση αφορά τα παρακάτω σημεία: 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Παρουσίαση του masterplan για την απολιγνιτοποίηση στο Υπουργικό Συμβούλιο

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, με την ιδιότητα του προέδρου της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.)

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.)»

Εγκρίθηκε στις 2/12/20 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το ψήφισμα του Αντιπεριφερειάρχη Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Στέργιο Κιάνα, με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.A.M.)».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...