.

Μερίδιο πάνω από 1,5 μονάδα ξαναπήρε η ΔΕΗ - Το ποσοστό της στην προμήθεια ανέβηκε πάνω από το 80% το Δεκέμβριο

Αύξηση στο 80,29% από 78,63% ένα μήνα πριν σημείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το νεώτερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Στους υπόλοιπους παρόχους η εικόνα είχε ως εξής τον μήνα που πέρασε:

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το energeiakozani.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση εξασθενούς Χρωμίου στο νερό ύδρευσης τεσσάρων χωριών της Κοζάνης

Ξεκίνησε σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης η δίκη για την ρύπανση με εξασθενές Χρώμιο των υδάτων της πηγής από την οποία υδροδοτούνται τα χωριά Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα του νομού. Κατηγορούμενοι είναι 4 κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ που διετέλεσαν διευθυντές του ορυχείου Νοτίου πεδίου από το 2012 έως το 2018.
Κατηγορούνται για παράβαση 12 άρθρων του Ν.1650/86, ενώ φέρονται ως υπαίτιοι που υποβαθμίστηκε το περιβάλλον στα παραπάνω χωριά. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι παρότι είχαν νομική υποχρέωση δεν μερίμνησαν στην ασφαλή διαχείριση της τέφρας, με αποτέλεσμα να εκπληθούν ποσότητες και να μολυνθεί το νερό ύδρευσης των παραπάνω χωριών με εξασθενές χρώμιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Ενστάσεις για το Τεχνολογικό Πάρκο στα Καμβούνια. Οι ενεργειακοί δήμοι να περιφρουρήσουν τους πόρους (τους) για τη μεταλιγνιτική μετάβαση

Εξαγγέλθηκε πρόσφατα από τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη ΔΜ η ίδρυση «Τεχνολογικού Πάρκου καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης μετάβασης (ΕΤΔΜ) και θα εγκατασταθεί στα Καμβούνια. Θεωρούμε την εξαγγελία άστοχη, πρόχειρη και σαφώς προεκλογική για τους εξής λόγους:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Απόφαση ΔΣ για αναδιοργάνωση της ΔΕΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την αναδιοργάνωση της εταιρείας, την ευρύτερη μετά το 2001 οπότε μετατράπηκε σε Α.Ε. Οι στόχοι της αναδιοργάνωσης είναι οι εξής:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σκληρό «μπρα ντε φερ» ΔΕΗ – επενδυτών για τα κίνητρα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών – Ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη τόσο οι τρεις υποψήφιοι διεκδικητές εντείνουν τις πιέσεις τους στη ΔΕΗ για την ικανοποίηση περισσότερων αιτημάτων τους.
Στον αντίποδα η ΔΕΗ απαντά με νέα δεδομένα από την εφαρμογή ήδη θεσμοθετημένων και αποφασισμένων κινήτρων επιδιώκοντας να σηκώσει όσο το δυνατόν υψηλότερα τις απαιτήσεις της για το τίμημα της συναλλαγής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το energypress.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποεπένδυση: Ανώτατο όριο στο 30% του τιμήματος για τα ΑΔΙ- Αρνητικό τίμημα βγάζουν οι μέχρι τώρα “ασκήσεις” - Ομίχλη και για την Αχλάδα

Συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα γύρω από τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ, μία εβδομάδα προτού εκπνεύσει και η νέα προθεσμία που τέθηκε στο διαγωνισμό για την πώληση των εταιρειών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) αλλά και την ανάλυση που έχει γίνει από πλευράς των επενδυτών, η εικόνα που προκύπτει μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για το μέλλον του διαγωνισμού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σε οριακό σημείο το απόθεμα λιγνίτη στον ΑΗΣ Καρδιάς – Μειώνει φορτίο ο σταθμός, βγάζει εκτός την 1η μονάδα

Λιγοστεύουν τα αποθέματα στις αυλές λιγνίτη των σταθμών της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και του ισχυρού ψύχους και του παγετού που επικρατεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην περιοχή και δυσχεραίνουν το έργο της εξόρυξης και της τροφοδοσίας των σταθμών από τα ορυχεία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δημιουργείται τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία μοναδικό στη χώρα!


Συνάντηση Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο για θέματα περιβάλλοντος -
Δημιουργείται τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία μοναδικό στη χώρα!

Οι δυνατότητες αξιοποίησης του περιβαλλοντικού πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας ως κεφάλαιο στην παραγωγή εργασίας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας μέσα από καινοτόμες δράσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κλήρωση των οικοπέδων στους δικαιούχους της Ποντοκώμης στις 25.01.2019

Καλούμε τα μέλη και τον γραμματέα της Β΄ Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών Κοζάνης έδρας της ΠΔΜ, η οποία συστάθηκε με την με Α.Π. 59890/1264/28-6-2017 Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, σε τακτική συνεδρίαση την Παρασκευή 25-01-2019 και ώρα 08:30 πρωινή στην ΤΚ Ποντοκώμης Κοζάνης στο Κλειστό Αμφιθέατρο με θέμα: «Κλήρωση για τον καθορισμό του οικοπέδου στον νέο οικισμό Ποντοκώμης που παραχωρείται σε έκαστο δικαιούχο».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπάρχουν κοιτάσματα; Λιγνίτης ή Φυσικό αέριο;

Σε ημέρες που στο κρύο των Ορυχείων της ΔΕΗ ουρλιάζουν οι λύκοι και οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά, η ΟΤΣ στην προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στα 92 €, με το σύνολο των θερμικών μονάδων να είναι ενταγμένες στο σύστημα.
Στο δυναμικό συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι δύο μονάδες της Καρδιάς, όπως και αυτές του Αμυνταίου, γεγονός που αποδεικνύει πως ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ καλύπτουν την μέγιστη ανάγκη της ζήτησης, αποδεχόμενες πλήρως τη ρυθμιστική διάταξη του ΥΠΕΝ περί παράτασης των ωρών λειτουργίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποεπένδυση ΔΕΗ: Δραστικές αλλαγές στο SPA ζητούν οι επενδυτές για να κατέβουν στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών

Στενεύουν πια τα περιθώρια για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης μετά τη νέα παράταση που δόθηκε για τις 23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, οι μονομάχοι έχουν διαμηνύσει στο αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο SPA για να κατέβουν στην τελική φάση, της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Μία από τις κύριες που αναμένουν για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών τους προσφορών είναι η ουσιαστική μείωση του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρίες έχουν τη θέση πως οι μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν με συνολικά 600 από τους 1.248 εργαζόμενους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα

Στη φάση της εξειδίκευσης περνάει η εφαρμογή του Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2020-2030 του ΥΠΕΝ, μετά την ολοκλήρωση της ανοικτής διαβούλευσης και της επικείμενης νομοθέτησης του από την ελληνική Βουλή.Παράλληλα μεταξύ των υπουργείων ΥΠΕΝ και Οικονομικών εξετάζονται μια σειρά από φοροαπαλλαγές και κίνητρα μείωσης του υψηλού κόστους της ενέργειας στη χώρα μας, το οποίο ξεπερνά ετησίως τα 25 δις ευρώ, και έχει προκαλέσει τον αργό θάνατο της ελληνικής βιομηχανίας, έχει αποτρέψει επενδύσεις και έχει εξοντώσει οικονομικά τα νοικοκυριά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι τρεις αιρέσεις στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ και το δίλημμα "νέα παράταση ή ρίσκο για φιάσκο"

Επισήμως για το υπουργείο ενέργειας τρέχει κανονικά η ημερομηνία της 7ης Ιανουαρίου και κατά συνέπεια την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτών ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, από την πλευρά των επενδυτών η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι εάν δεν δοθεί νέα αναβολή τότε υπάρχει σοβαρό ρίσκο είτε να μην υπάρξουν καθόλου προσφορές και ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος είτε οι προσφορές που θα κατατεθούν να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ένταξη έργου υποστήριξης της συνεργασίας και της δικτύωσης μεταξύ ερευνητικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, συνολικού π/υ 900.000 €, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 του έργου "Δημιουργία Δομής Στήριξης Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Επιχειρήσεων", συνολικού προϋπολογισμού 900.000 €, με δικαιούχο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Λιγνιτικές ΔΕΗ: Κλειδί για την έκβαση η εθελουσία – Ψήνεται και νέα παράταση για τις προσφορές

Προς νέα παράταση οδεύει ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Energypress, παραμονές Χριστουγέννων συναντήθηκαν ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και από τις συζητήσεις προέκυψε η σοβαρή πιθανότητα της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Ως γνωστόν μετά και από προηγούμενη παράταση ορίστηκε η 7η Ιανουαρίου ως η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προτάσεων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων Πανελλήνιου Χωροταξικού-Πολεοδομικού Διαγωνισμού Ιδεών «Τοπιακός Επαναπροσδιορισμός και Παραγωγική Επανένταξη της εξωτερικής απόθεσης του Ορυχείου Αμυνταίου»

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων Πανελλήνιου Χωροταξικού-Πολεοδομικού Διαγωνισμού Ιδεών «Τοπιακός Επαναπροσδιορισμός και Παραγωγική Επανένταξη της εξωτερικής απόθεσης του Ορυχείου Αμυνταίου». Υποβολή έως 8 Μαρτίου 2019.
- Ανακοινωση για νεα καταληκτικη ημερομηνια υποβολης προτασεων του διαγωνισμού
Περιληπτικη διακηρυξη και Αιτηση συμμετοχης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το πλήρες πακέτο με τους όρους, τα κίνητρα, και τα "μπόνους" του SPA προκειμένου να προσέλθουν οι μνηστήρες των λιγνιτών

Τη σπουδή της ΔΕΗ για την επιτυχία του εγχειρήματος πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η διάθεση υδροηλεκτρικών, δείχνει το περιεχόμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), το οποίο ενέκρινε χθες το διοικητικό της συμβούλιο.
Σε αυτό προβλέπονται τέσσερα βασικά κίνητρα, μέσω των οποίων η επιχείρηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα προς στους δύσπιστους επενδυτές ότι αν μη τι άλλο, κάνει ό,τι μπορεί για να "ισοφαρίσει" τις ζημιές των προς πώληση μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, είναι χαμηλότερες από τα νούμερα που ακούγονται, καθώς κυμαίνονται το τρίμηνο σε 4,5 εκατ για τη Μελίτη, και σε 3 εκατ για τη Μεγαλόπολη.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανίδεοι, Ανίκανοι, Ακατάλληλοι (του Π. Κουκουλόπουλου)

Η ενέργεια έχει ζωτική σημασία για την υπόσταση μιας χώρας, καθώς κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την άμυνα, στο σκληρό πυρήνα των κρατικών υποθέσεων και πρωτεύουσα θέση στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του πολίτη. Και μόνο γι’ αυτό, το “Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα” (ΕΣΕΚ), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Κυβέρνηση Τσίπρα, είναι άξιο προσοχής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση έργων ολοκλήρωσης του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού (Νίκη Φλώρινας – Κοζάνη – όρια Ν. Λάρισας) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε Πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 € που αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ολοκλήρωση του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού. Ειδικότερα, αφορούν στη χρηματοδότηση στοχευμένων παρεμβάσεων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Νίκη Φλώρινας – Κοζάνη – όρια νομού Λάρισας», όπως αυτές περιγράφονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (Σ.Π.Ε.Μ.) 2014-2025, με στόχο τη βελτίωση της προσπελασιμότητας, της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και τη μείωση της χρονοαπόστασης της διαδρομής του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Νίκη Φλώρινας - Κοζάνης - όρια Νομού Λάρισας» κατά 15 λεπτά, από 100 σε 85 λεπτά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Εξετάζεται νέα μείωση του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων - Ζητάει και πάλι παράταση στο διαγωνισμό

Πρωτοβουλίες για περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης εξετάζει η ΔΕΗ η οποία επιμένει ταυτόχρονα στην ανάγκη να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα τουλάχιστον η προθεσμία υποβολής των προσφορών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σεμινάριο κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMYBEAR στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του έργου LIFE AMYBEAR που αναπτύσσεται στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, με δράσεις του προγράμματος που στοχεύουν στη «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Wartsila: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει 58% στις ΑΠΕ ως το 2030 μέσω πιο ευέλικτων μονάδων

Μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με καλύτερη χρήση της ευελιξίας υπόσχεται για τη χώρα μας το μοντέλο που έχει αναπτύξει η φινλανδική Wartsila.
Σε σχετική παρουσίαση που έγινε χθες στην Αθήνα, οι εκπρόσωποί της ανέλυσαν το σύγχρονο μοντέλο της, το οποίο όπως τόνισαν, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές αγορές ανά την υφήλιο και λαμβάνει υπόψη εκτός από παραδοσιακούς παράγοντες, και δυναμικές παραμέτρους που αφορούν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πραγματοποίηση Διαπεριφερειακής συνάντησης των εταίρων του έργου BIOECO RDI στο Ζάγκρεμπ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως εταίρος του έργου BIOECO RDI, συμμετείχε στη συνάντηση εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας μεταξύ 5-7 Δεκεμβρίου 2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως εταίρος στο έργο REGIO-MOB (Διαπεριφερειακή Μάθηση προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ευρώπη: Η εμπειρία REGIO-MOB του προγράμματος INTERREG EUROPE

Με μια καινοτόμα πρόταση για την βιώσιμη κινητικότητα συμμετείχε και βραβεύτηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον φετινό διαγωνισμό BRAVO AWARDS. Το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης στην 9η Ετήσια Εκδήλωση Bravo 2018, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παρεμβαση ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας στη διαβουλευση του ΥΠΕΝ για τον εθνικο ενεργειακο σχεδιασμο

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί θετικό βήμα η κατάθεση του μετά από σημαντικό χρόνο απουσίας σχετικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο του γενικού σχολιασμού στο κείμενο υπό διαβούλευση, με έμφαση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρονται τα ακόλουθα :

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...