.

Πραγματοποίηση Διαπεριφερειακής συνάντησης των εταίρων του έργου BIOECO RDI στο Ζάγκρεμπ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως εταίρος του έργου BIOECO RDI, συμμετείχε στη συνάντηση εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας μεταξύ 5-7 Δεκεμβρίου 2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως εταίρος στο έργο REGIO-MOB (Διαπεριφερειακή Μάθηση προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ευρώπη: Η εμπειρία REGIO-MOB του προγράμματος INTERREG EUROPE

Με μια καινοτόμα πρόταση για την βιώσιμη κινητικότητα συμμετείχε και βραβεύτηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον φετινό διαγωνισμό BRAVO AWARDS. Το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης στην 9η Ετήσια Εκδήλωση Bravo 2018, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παρεμβαση ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας στη διαβουλευση του ΥΠΕΝ για τον εθνικο ενεργειακο σχεδιασμο

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί θετικό βήμα η κατάθεση του μετά από σημαντικό χρόνο απουσίας σχετικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο του γενικού σχολιασμού στο κείμενο υπό διαβούλευση, με έμφαση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρονται τα ακόλουθα :

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παράταση ένα μήνα δίνει η Κομισιόν για την πώληση λιγιτικών μονάδων ΔΕΗ

Παράταση ενός μηνός ως τις 7 Ιανουαρίου - αντί της 7ης Φεβρουαρίου- όπως αναμενόταν αρχικά, φέρονται να δίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Σε περίπτωση που τελικώς ισχύσει η νέα αυτή προθεσμία και δεν ζητηθεί και τέταρτη παράταση ως τον Φεβρουάριο, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακοινώσει στις 11 Ιανουαρίου τον πλειοδότη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μελέτη "Phasing-Out Coal, Reinventing European Regions" για τη Δυτική Μακεδονία

Παρουσιάστηκε η μελέτη "Phasing-Out Coal, Reinventing European Regions" στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων και το Δήμο Κοζάνης. Η μελέτη διερευνά τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τέσσερις περιφέρειες. Οι τέσσερις περιφέρειες περιπτώσεων μελέτης είναι η Lusatia (Γερμανία), Silesia (Πολωνία), Δυτική Μακεδονία (Ελλάδα) και Aragon (Ισπανία).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την περιληπτική και αναλυτική έκδοση της μελέτης όπως εκπονήθηκε από το Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Ανακοίνωση για το Κτηματολόγιο και την έναρξη υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Π.Ε. Γρεβενών Καστοριάς και Φλώρινας


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ξεκίνησε από σήμερα η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Π.Ε. Γρεβενών και από τις αρχές του 2019 ξεκινάει στην Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Φλώρινας. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελπίδα: "Ξεπουλούν τους κατοίκους της Ακρινής"

Κυνικοί αλλά ειλικρινείς.
Η ΔΕΗ δεν προτίθεται να βάλει λεφτά για τη μετεγκατάσταση Ακρινής γιατί από κάτω δεν έχει λιγνίτη!
Το έλεγε το νέο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέκυψε με τη μεθόδευση του περίφημου άρθρου 147.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: "Το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών δεν μπορεί να απουσιάζει από τον Εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό"

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια. Είναι σαφές ότι η πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής και η προσαρμογή του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου στις απαιτήσεις αυτής, απαιτούν πλέον βαθιές και ριζοσπαστικές τομές, στις οποίες καλείται να προχωρήσει η ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Δυστυχώς, στη χώρα μας -και παρά το γεγονός ότι ήταν εμφανής η επανάσταση που επρόκειτο να γίνει στην ενεργειακή δομή των σύγχρονων κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο-, δεν έγιναν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι αναγκαίες αλλαγές, ώστε η προσαρμογή αυτή να γίνει ομαλά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την "Ανάπλαση της περιοχής του Σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης"

Ο Δήμος Κοζάνης θα πραγματοποιήσει ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την "Ανάπλαση της περιοχής του Σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης" και για την απονομή των βραβείων και επαίνων στις προτάσεις που διακρίθηκαν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/12/2018 στις 12:00 το μεσημέρι, στο κτίριο της Νέας Βιβλιοθήκης, επί της οδού Κων/νου Δαβάκη 9.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει τα εξής:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: παρουσίαση της μελέτης «Phasing out away from coal - reinventing European regions – An Analysis of EU Structural Funding in four European Coal Regions"

H Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ska Keller και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση της μελέτης «Phasing out away from coal - reinventing European regions – An Analysis of EU Structural Funding in four European Coal Regions. (Wehnert, T. Bierwirth, A. Buschka, M. Hermwille, L. and Mersmann, L. (2017). Phasing-out Coal, Reinventing European Regions Wuppertal and Berlin: Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επι ξυρού ακμής ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες - Παράταση ή ναυάγιο λένε απο ΔΕΗ - Ούτε συμμετοχή στα ΑΔΙ δέχεται η Κομισιόν

Σε μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται η τύχη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Τίποτα απ’ όλα όσα θα μπορούσαν να τις καταστήσουν ελκυστικές για τους επενδυτές, δεν έχει ακόμη επιλυθεί, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να έχει ζητήσει τρίμηνη παράταση, διαφορετικά να προειδοποιεί ότι ο διαγωνισμός κινδυνεύει με άμεσο ναυάγιο.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, αντί να μειώνονται τα ζητήματα που φωτογραφίζουν "ναυάγιο", εκείνα αυξάνονται, και τα οποία περιγράφονται ως εξής :

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Όχι και τόσο «Εθνικό» το «Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» [του Χ. Κολοβού]

1. Καταρχήν η δημόσια διαβούλευση είναι παρωδία, καθώς, όπως φρόντισε να μας ενημερώσει στις 30/11 από τη Βουλή ο βουλευτής Σύριζα Ν. Κοζάνης Δ.Δημητριάδης, το κείμενο «είναι συμφωνημένο με τους διεθνείς θεσμούς». Αφού λοιπόν είναι συμφωνημένο, προς τι η κωμωδία της διαβούλευσης; Προφανώς γι’ αυτό, το άσκοπα φλύαρο και χωρίς συνοχή κείμενο δείχνει γραμμένο για να ικανοποιήσει την ΕΕ, όχι να καλύψει τις εθνικές ανάγκες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τη θέσπιση κατώτατης τιμής CO2 υποστηρίζουν μεγάλες ενεργειακές εταιρίες της Ευρώπης

Δεκαέξι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η γαλλική ΕDF, η γερμανική E.ON και η δανέζικη Οrsted, προτείνουν την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό ή περιφερειακό επίπεδο κατώτατης τιμής διοξειδίου του άνθρακα, ως μέσο για την επιτάχυνσης της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Στο δρόμο για τις διεθνείς αγορές η ΔΕΗ μετά την αξιολόγηση της S&P - Aπέχει δύο βαθμίδες και μία… αύξηση τιμολογίων

Όταν την άνοιξη του 2014 η ΔΕΗ έβγαινε στις διεθνείς αγορές, είχε προηγηθεί η έκθεση έκπληξη της Standard & Poors τον Απρίλιο, η οποία είχε προχωρήσει σε τριπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα τότε από αξιολόγηση CCC ο οίκος είχε αξιολογήσει τη ΔΕΗ με Β.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου [30.11.2018]

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 30η Νοεμβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποεπένδυση: Δεν δέχεται η Κομισιόν τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε ζημιές και κέρδη των λιγνιτικών μονάδων - Αυτός είναι ο λόγος που αναβλήθηκε το χθεσινό Δ.Σ. που θα ενέκρινε το SPA

Σε μπλόκο της Κομισιόν ως προς το μηχανισμό κατανομής κερδών- ζημιών μεταξύ ΔΕΗ και αγοραστών των μονάδων της, οφείλεται η αναβολή του προγραμματισμένου για χθες διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι ο μηχανισμός που ετοιμαζόταν να εγκρίνει η ΔΕΗ, δεν είναι συμβατός με τις δεσμεύσεις της χώρας και τους κανονισμούς της DG Comp. Σαν αποτέλεσμα, έδωσαν χρονικό περιθώριο στο ΥΠΕΝ έως τη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, προκειμένου ως τότε να έχει βρεθεί λύση.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή που έλαβαν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, μέσω της οποίας τους ζητούσε να αναβληθεί η προγραμματισμένη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το energypress.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παραιτήθηκε ο Η. Μοναχολιάς από CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Προειδοποιεί ότι κινδυνεύει η υλοποίηση του σχεδίου για τις ΑΠΕ

Η απόφαση της ΔΕΗ για απορρόφηση της -θυγατρικής της- ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά στην πραγματικότητα, όχι μόνον δεν διευκολύνει την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ αλλά θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την συνέχιση των εκτελούμενων έργων και βέβαια την υλοποίηση του τρέχοντος επιχειρηματικού σχεδίου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Αναβλήθηκε η έγκριση του SPA για τους λιγνίτες - Το παρασκήνιο στο παζάρι με τους «μνηστήρες» των λιγνιτικών

Αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το προγραμματισμένο για σήμερα διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο επρόκειτο να εγκρίνει το σύμφωνο αγοραπωλησίας των δύο εταιρειών της λιγνιτικής αποεπένδυσης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης με το ΑΠΘ για τη χωρική και χρονική μεταβολή της ρύπανσης των υπόγειων νερών στη λεκάνη Σαριγκιόλ

Η σύμβαση του έργου «Προσδιορισμός χωρικής και χρονικής μεταβολής της ρύπανσης των υπόγειων νερών στη λεκάνη Σαριγκιόλ με εξασθενές χρώμιο», υπογράφτηκε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Κοζάνης, του Δήμου Κοζάνης, της ΔΕΥΑΚ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφερεια Δυτικής Μακεδονίας: Υλοποιούνται σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας - Σύσκεψη στην Περιφέρεια με την Εγνατία Οδό Α.Ε.

Η ολοκλήρωση και κατασκευή σημαντικών έργων στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας αποτέλεσε το αντικείμενο της ειδικής σύσκεψης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απ. Αντωνούδη, στελέχη της εταιρείας και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνάντηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της λαϊκής συνέλευσης της Ακρινής

Συνάντηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της λαϊκής συνέλευσης της Ακρινής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Κοζάνης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, της Εντεταλμένης Συμβούλου της Περιφέρειας για θέματα μετεγκαταστάσεων Μαρίας Καρυπίδου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Αντώνη Κύρινα, του Προέδρου της Τ.Κ. Ακρινής Παύλου Πουτογλίδη, του Αντιπροέδρου της Τ.Κ. Ακρινής Μπάμπη Σισμανίδη, του Προέδρου του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστα Πουτακίδη και του μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Μπάμπη Πουτογλίδης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ ο Λάζαρος Σταθάκης - Παράταση ενός μηνός για την αποχώρηση των 220

Εκπλήξεις επεφύλασσε το χθεσινό ΔΣ της ΔΕΗ, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε τη παραίτησή του, το εκτελεστικό του μέλος, ο χημικός Λάζαρος Σταθάκης.
Ως αιτία για την απόφασή του ο κ. Σταθάκης προέβαλε την αντίθεσή του με τη κίνηση απορρόφησης από τη μητρική εταιρεία, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πειστεί από την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Θυσιάζεται" η Μελίτη και "κλειδώνει" το Αμύνταιο με φόντο την προσπάθεια κατοχύρωσης των ΑΔΙ

Κατά τις ανακοινώσεις που έγιναν για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, το ΥΠΕΝ ήταν σαφές σε σχέση με την κατανομή της μικρής λιγνιτικής ισχύος, που προβλέπεται για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Προτεραιότητα παίρνει η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, η οποία προβλέπεται να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρις ότου εξαντληθούν τα κοιτάσματα της περιοχής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Με ημίμετρα δεν θα σωθεί η ΔΕΗ - Ευκαιρία για νέο μοντέλο ο Ενεργειακός Σχεδιασμός

Αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα την υπόθεση της Χαλυβουργικής εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του, την κάλεσε να δώσει περίοδο χάρητος ενός μήνα.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η ΔΕΗ έστειλε στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης των μετρητών της Χαλυβουργικής στις 2 Οκτωβρίου και δήλωση άρσης εκπροσώπησης στις 16 Οκτωβρίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θεμης Μουμουλίδης: «Η περιοχή μας μπορεί να αποκτήσει ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο με την δημιουργία στούντιο οπτικοακουστικών παραγωγών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας»

Συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, μεταξύ του Υφυπουργού κ. Λευτέρη Κρέτσου, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης κ. Θέμη Μουμουλίδη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.
Στην συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο δημιουργίας στούντιο και εγκαταστάσεων επεξεργασίας οπτικοακουστικών παραγωγών, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με την σύμπραξη ΔΕΗ, αυτοδιοίκησης και ιδιωτών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...