Μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας;
Αναδημοσίευση: Ναυτεμπορική
Την ενεργειακή της στρατηγική έως το 2020 θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας η Κομισιόν ζητώντας να επενδυθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ώστε να καλυφθούν με βιώσιμο τρόπο οι ενεργειακές ανάγκες των 27. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τέτοιο σχέδιο, που καλύπτει έως και το τρέχον έτος, υιοθετήθηκε το 2007. Η νέα στρατηγική καταγράφει τις προτεραιότητες για το 2020, ενσωματώνοντας και τους στόχους της Ε.Ε. για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Στο προσχέδιο που διέρρευσε, πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων αναφέρεται η ενεργειακή αποδοτικότητα. Η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 20% έως το 2020, κάτι που όπως εξηγεί η Κομισιόν- θα πρέπει να ενσωματωθεί στις εθνικές πολιτικές, ώστε να καταστεί εφικτή η αντικειμενική καταγραφή της προόδου σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «πράσινες» ανακαινίσεις κτηρίων και κατοικιών θα πρέπει να επιταχυνθούν με την παροχή κινήτρων επενδύσεων, ενώ και στον τομέα των μεταφορών που ευθύνεται για το εν πέμπτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε.- οι 27 θα κληθούν να εισαγάγουν δείκτες αποδοτικότητας για όλα τα οχήματα και ένα σύστημα ενεργειακής σήμανσης, όπως αυτό που ισχύει για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο δημόσιος τομέας θα διαδραματίσει νευραλγικό ρόλο στις προσπάθειες ενεργειακής εξοικονόμησης, κυρίως αναλαμβάνοντας το κρίσιμης σημασίας κομμάτι της διοχέτευσης δημοσίων πόρων. Εξίσου σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της βιομηχανίας, καθώς όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «η αποδοτικότητα πρέπει να μετατραπεί σε επικερδή επιχείρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μια εύρωστη αγορά μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας εσωτερικά και σε εμπορικές ευκαιρίες διεθνώς.»
Μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας;
Ένας άλλος στόχος που θέτει η Κομισιόν είναι επί της ουσίας η κατάργηση των συνόρων σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, «να διοχετεύονται όπου χρειάζεται». Στην κατεύθυνση αυτή θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο σχέδιο για νέες υποδομές που θα επιτρέπουν την εισαγωγή ηλεκτρικής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οραματίζεται έως το 2050 ενιαία δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, μια ιδέα που θα αναπτύσσεται σε χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα παρουσιαστεί το 2011.
Οι συντάκτες του κειμένου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα στρατηγική να χρηματοδοτηθεί με τη δαπάνη περισσότερων χρημάτων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενώ γίνεται λόγος και για «νέα όργανα χρηματοδότησης». Άγνωστο παραμένει επίσης ποιος θα επενδύσει στις απαραίτητες νέες τεχνολογίες, εν μέσω και βάσιμων φόβων ότι η Ε.Ε. μένει πίσω στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα κερδίζουν έδαφος.
Επιφυλακτικές άλλωστε εμφανίζονται και κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Εκπρόσωπος του WWF δήλωσε ότι η Ε.Ε ανέκαθεν έθετε στόχους και αναζητούσε χρηματοδότηση. «Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη περιμένουμε κάτι πιο συγκεκριμένο», είπε ο Τζέισον Άντερσον. Για τους Φίλους της Γης, πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει μια συμφωνία πάνω σε ένα δεσμευτικό στόχο ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2020. «Μείωση της ενέργειας σημαίνει μείωση των δαπανών για αγωγούς από τη Ρωσία και τη Βόρειο Αφρική», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Δημοσίευση σχολίου