Διά Βίου Μάθηση: Πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για εκπαίδευση και κατάρτιση
Στη δημοσιότητα δόθηκε, σήμερα 20/12/2010, κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση ενός ουσιαστικού διάλογου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2011.
Στόχος είναι η σύνδεση της Διά Βίου Μάθησης με την απασχόληση και με κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο τουρισμός, τα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Για το σκοπό αυτό, στο σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, εκτιμάται ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα. (Το ποσό θα αυξηθεί όταν οριστικοποιηθούν οι εθνικοί πόροι).
Στην εισήγηση της η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε ότι η Διά Βίου Μάθηση, αποτελεί μια ευκαιρία για τους Έλληνες πολίτες να συνδέσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν στη διάρκεια της ζωής τους με τις ανάγκες της συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας και να διεκδικήσουν με ίσους όρους θέσεις εργασίας και στην ενωμένη Ευρώπη.
Η κυρία Γεννηματά τόνισε ακόμη :
«Η γνώση είναι δύναμη. Πρέπει να την αποκτήσουν όσο περισσότεροι πολίτες μπορούν, να περάσουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι η Διά Βίου Μάθηση αποτελεί ουσιαστική στήριξη για μια καλύτερη ζωή. Η γνώση μπορεί να είναι αντίδοτο στην κρίση.
Η προσπάθεια μας έχει δυο κεντρικούς πυλώνες. Ο ένας είναι η αρχική και η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και ο δεύτερος είναι η εκπαίδευση των ενηλίκων. Θέλουμε πολίτες με γνώση και επαγγελματίες με προσόντα».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι κεντρικός στόχος είναι η διαφάνεια και η ορθολογική κατανομή των πόρων. «Είναι προσωπική μου δέσμευση να βάλουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στον τομέα της κατάρτισης», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για την κατάρτιση, χωρίς να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η κυρία Γεννηματά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης : « Μόλις 2,9% ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 9, 8%. Βάζουμε στόχο μέσα στο 2013, να μπορέσουμε να φτάσουμε το 6%».
Τέλος, κάλεσε όλους τους φορείς που μετέχουν στη σύνοδο, (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΑΜΕΑ, ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΟΑΕΔ, ΕΚΕΠ, ΙΔΕΚΕ, ΕΚΕΠΙΣ, ΕΟΠΠ) να συντονίσουν τη δράση τους, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προγράμματα Διά Βίου Μάθησης.
klik για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης.
Δημοσίευση σχολίου