.

ΠΑΜΕ - ΔΕΗ: Ανακοίνωση για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3-5-2011

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ
Η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του συστήματος, με πρόσχημα την κάλυψη του χρέους και των ελλειμμάτων, σχεδιάζουν πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες:
α) Την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπει το μνημόνιο.
β) Την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας για το 2012 - 2015 με μέτρα ύψους 23 δισ. Ευρώ.
γ) Την υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων (νέο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας), ύψους 50 δισ. Ευρώ.
Άμεσα προχωρά την κατάθεση του νομοσχεδίου «σκούπα», με αθρόες ιδιωτικοποιήσεις τομέων που είναι σε δημόσιο έλεγχο (Ενέργεια, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, κλπ).
Την ίδια στιγμή διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι συγκρούονται για το ποιος θα πάρει κομμάτι από την ΔΕΗ, τα λιγνιτικά αποθέματα και τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:
• Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας έχει παρθεί ακόμα από την συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και επαναβεβαιώνεται συνεχώς στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.
• Διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) προώθησαν αυτόν το στόχο. Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο.
• Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα φορτώνονται τόσο τα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν πανάκριβα την KWH με χειρότερες υπηρεσίες, όσο και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που είδαν τα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα να χτυπιούνται.
• Η παραπέρα μετοχοποίηση- ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μαζί με το διαχωρισμό της Διανομής και Μεταφοράς θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα και τούς εργαζόμενους του κλάδου.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου και οι μεγάλες βιομηχανίες, είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά είτε σαν μεγάλοι καταναλωτές με ευνοϊκά τιμολόγια.
Μόνο τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. για το 2009 έφτασαν το 1δις ΕΥΡΩ και το 2010 τα 750 εκ ευρώ, παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι το 20% της αγοράς το μοιράζονται πλέον άλλα μονοπώλια του κλάδου, που είχαν ανάλογα κέρδη.
Η κερδοφορία αυτή ήταν αποτέλεσμα της ληστείας των λαϊκών νοικοκυριών και της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων του κλάδου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας όπως είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, οι ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, το ΝΕΡΟ κ.λ.π., είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου προκειμένου στην σημερινή του φάση, να βγει όσο γίνεται αλώβητο από την κρίση, να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι ορίζοντες για να συνεχιστεί με απρόσκοπτους ρυθμούς η κερδοφορία του. Το πολιτικό του προσωπικό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και τα άλλα κόμματα δορυφόροι υλοποιούν αυτή την απαίτηση.
Η συνειδητοποίηση αυτής της πολιτικής από τους εργαζόμενους μπορεί να δείξει με ποια γραμμή και με ποια μέτρα θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, των παιδιών μας, της τάξης μας.
Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίο:
• Να συγκρουστούμε με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης στην Ενέργεια, με τους φορείς αυτής της πολιτικής δηλ. το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους συνοδοιπόρους τους.
• Να καταδικαστεί η στρατηγική που ακολουθεί η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΕΝΟΠ και στα σωματεία, η στρατηγική του μικρότερου κακού, η υιοθέτηση των στόχων της πλουτοκρατίας σαν αναγκαστικών επιλογών για τους εργαζόμενους, η στρατηγική δηλαδή που οδήγησε τα πράγματα μέχρι εδώ.
• Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ να κάνουν δική τους υπόθεση αυτό τον αγώνα μέσα από αποφάσεις ΓΣ σε κάθε τόπο δουλειάς, με την δημιουργία επιτροπών αγώνα.
• Να συμπορευτούν με ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην ΔΕΗ, την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΟ ΠΑΜΕ, να ενταχτούν στα Κλαδικά Συνδικάτα Ενέργειας που σωστά εκτίμησαν όλο το προηγούμενο διάστημα την κατάσταση και προειδοποίησαν τους εργαζόμενους, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και διατύπωσαν πρόταση πάλης, άμεσης και μακροπρόθεσμης. Μιας πρότασης που απαντάει (από την σκοπιά των συμφερόντων των εργαζόμενων) για το τι ΔΕΗ και γενικότερα φορέα ενέργειας χρειαζόμαστε , σε ποια οικονομία και τι απαιτείται για αυτό, κόντρα στις αυταπάτες που δημιουργούσε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Είναι δικαιολογημένος ο θυμός, η αγανάκτηση που νιώθουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από την πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Επιχείρηση.
Η αγανάχτηση και ο θυμός πρέπει να γίνει δύναμη για τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα μας.
Να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις για να δυναμώσει η αντίσταση στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης.
Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος ΡΑΚΙΝΤΖΗ για τα χρήματα που λάμβανε η ΓΕΝΟΠ (μέσω ΣΣΕ) από το 1999 μέχρι σήμερα περίσσεψε η υποκρισία από κόμματα και αρθογράφους που ξαφνικά «ανακάλυψαν την Αμερική».
Είναι αυτοί, κόμματα και συγκροτήματα του τύπου, που χρόνια τώρα στήριξαν αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο στόχος τους είναι φανερός: τώρα που η κυβέρνηση ξεκινάει την επίθεση της κατά της δημόσιας περιουσίας και της ΔΕΗ, να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να παραλύσουν οι αντιστάσεις. δεν νοιάζονται ούτε ενδιαφέρονται για την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Με ύπουλο τρόπο προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι όλοι οι συνδικαλιστές και όλα τα συνδικάτα είναι το ίδιο υπεύθυνοι. Όμως δυστυχώς για αυτούς δεν είναι όλοι το ίδιο, δεν είμαστε όλοι του χεριού τους.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, το ΠΑΜΕ στην ΔΕΗ όχι μόνο δεν είχε συμφωνήσει, αλλά αντίθετα είχε καταγγείλει τους σκοπούς και τους στόχους αυτών των συμφωνιών, είχαμε διαφωνήσει και δεν συμμετείχαμε στην διαχείριση τους.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Τον Γενάρη του 2007, ενόψει του 31ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η παράταξη μας η «Αγωνιστική Συνεργασία», στη διακήρυξή της σημείωνε για τον ΟΚΔΕ: «Η δημιουργία του ΟΚΔΕ που αποφάσισαν, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, σε προηγούμενα Συνέδρια και η χρηματοδότησή του από την ΣΣΕ με σημαντικά ποσά, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά στην ενσωμάτωση εργαζομένων και συνδικαλιστών. Η εμπειρία από αντίστοιχους οργανισμούς που προώθησε η σοσιαλδημοκρατία σε χώρες της ΕΕ δείχνει ότι στην πράξη συνέβαλαν ώστε τα συνδικάτα να χάσουν τον ταξικό τους προσανατολισμό και να μετατραπούν σε επιχειρήσεις….
…Η θέση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ είναι καθαρή: Κατάργηση του ΟΚΔΕ και κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα συνδικάτα...».
Σε επανειλημμένα Συνέδρια, ΔΣ και με κάθε ευκαιρία, είχαμε θέσει το ζήτημα όπως και στο τελευταίο ΔΣ, στις 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011, για μια ακόμα φορά διαχωρίσαμε τη θέση μας και ζητήσαμε την κατάργηση κάθε οικονομικής εξάρτησης της Ομοσπονδίας από τη ΔΕΗ Α.Ε. Η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ επιμένει στις επιλογές της παρά τα προβλήματα που δημιουργεί.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ
Στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ στις 28 ΑΠΡΙΛΗ καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βάζει ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης ενάντια στο σύνολο της πολικής ιδιωτικοποίησης και όχι σε ένα μόνο μέρος της.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
• Πάλη ενάντια και στα δύο νομοσχέδια, για τη δημιουργία θυγατρικών στην Μεταφορά – Διανομή, στην μετοχοποίηση και τα άλλα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Η λύση προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας είναι μία: ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της ενέργειας να είναι κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία και τα ενεργειακά έργα να σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και να υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο. Μόνο σε αυτό το φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλίζεται φθηνό, επαρκές και ασφαλές ρεύμα για το λαό, να μειώνεται ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
• Διεκδίκησης ουσιαστικής ΣΣΕ τόσο για το 2010 όσο και για το 2011, διεκδικούμε την επαναφορά των περικοπών (Δώρα, Επιδόματα, Μειώσεις μισθών) που έκανε με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους. Να μην δεχτούμε στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική.
• Διεκδίκηση των χρημάτων που απαιτούνται για την λειτουργία του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:
• Κοινό μέτωπο πάλης από όλους που θίγονται από αυτή την πολιτική
• Ανοιχτές συγκεντρώσεις πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων στην ΑΘΗΝΑ, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
• Συγκεντρώσεις –συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα πουν γνώμη αλλά θα αποφασίσουν για το περιεχόμενο και την μορφή του αγώνα.
• Απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν προτού έρθουν στην βουλή τα δύο νομοσχέδια αυτό του διαχωρισμού της ΔΕΗ και το πολυνομοσχέδιο για την μετοχοποίηση.
• Εάν μέχρι 11 ΜΑΗ δεν έχουν έρθει στην βουλή τα νομοσχέδια για την μετοχοποίηση αλλά και για την δημιουργία θυγατρικών στην ΜΕΤΑΦΟΡΑ και ΔΙΑΝΟΜΗ να μετατρέψουμε την 24ωρη πανεργατική απεργία σε 48ωρη για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης.
Η ένταση και η σκληρότητα της πάλης δεν έχει να κάνει μόνο με την μορφή και την διάρκεια του αγώνα αλλά και με τα αιτήματα δηλαδή πόσο αυτά έρχονται σε ρήξη με την πολιτική της απελευθέρωση και όχι με αιτήματα που έχουν να κάνουν με άλλη μορφή διαχείρισης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ,
ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11-ΜΑΙΟΥ- 2011
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου