.

Δικαιώματα ρύπων: Ερχεται η πρώτη δημοπρασία στο Χ.Α.

Της Μανταλένας Πίου, από την Ημερησία,

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών η πρώτη δημοπρασία για τη διάθεση ενός εκατομμυρίου Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων, μετά από σχετική σύμβαση που υπέγραψαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Χρηματιστήριο.

Πρόκειται για τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου εντός της Ε.Ε. της περιόδου 2008 -2012 συνολικής ποσότητας 10 εκατομμυρίων, τα οποία θα δημοπραττηθούν εντός του 2011, όπως ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η σύμβαση προβλέπει ότι οι δημοπρασίες θα διενεργούνται σταδιακά για ποσότητες ενός εκατομμυρίου δικαιωμάτων εκπομπής αερίων κάθε φορά.
Η τιμή διάθεσης των δικαιωμάτων θα διαμορφωθεί κατά τη δημοπρασία. Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων, γύρω στα 14-15 ευρώ το ένα, εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 140-150 εκατ. ευρώ, τα οποία, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, θα διατεθούν στο ΔΕΣΜΗΕ για να καλύψει το έλλειμμα που έχει από τις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ υπολογίζεται πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, εξαιτίας του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να γίνει η απορρόφηση μέρους των δραστηριοτήτων του από τον ΑΔΜΗΕ, τη νέα θυγατρική για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ, την ίδρυση της οποίας προβλέπει το νομοσχέδιο για το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Το καταστατικό της ΔΕΗ απαγορεύει συγχωνεύσεις με ζημιογόνες ή ελλειμματικές εταιρείες. Στη νέα δομή της αγοράς, πάντως, το σκέλος των ΑΠΕ και της πληρωμής των εγγυημένων τιμών μένει στον ΛΑΓΗΕ, τη διάδοχο-εταιρεία του ΔΕΣΜΗΕ.
Στασιμότητα
Εν τω μεταξύ, η διεθνής αγορά ρύπων δείχνει σημεία στασιμότητας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2010 η αξία της υποχώρησε για πρώτη φορά από τότε που το σχήμα της εμπορίας ρύπων τέθηκε σε εφαρμογή και έπεσε στα 142 δισ. δολ. από 143,7 δισ. δολ. το 2009.
Η πτώση αποδίδεται κυρίως στη διεθνή κρίση που περιόρισε τη βιομηχανική δραστηριότητα και ως τη ζήτηση για δικαιώματα. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Πιεσμένοι ήταν και οι πρώτοι μήνες του 2011 με τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές ρύπων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής πλατφόρμας, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της μετά την εισβολή χάκερ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου