.

«Πρεμιέρα» για την ενσωμάτωση του CO2 στο κόστος των σταθμών…

Από το energypress.gr...

«Πρεμιέρα» κάνει από την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, η σταδιακή ενσωμάτωση του κόστους CO2 στις προσφορές που θα υποβάλλουν στο εξής οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα ενσωματώνεται το κόστος αυτό στις προσφορές των μονάδων, κατήρτισε η ΡΑΕ και ανάρτησε από χθες στην ιστοσελίδα της, κατόπιν της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε, και στην οποία συμμετείχαν η ΔΕΗ, ο ΕΣΑΗ και η NECO. Το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει την Οριακή Τιμή στα πραγματικά επίπεδα κόστους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους ηλεκτροπαραγωγούς (όχι μόνο στη ΔΕΗ), ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους και να βελτιώσουν το βαθμό απόδοσης των μονάδων τους.
Πρόκειται για το πρώτο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του μέτρου, (από τον Ιούνιο του 2011 ως και το τέλος του 2012), κατά το οποίο το κόστος εκπομπών CO2 θα αντιπροσωπεύει το κόστος κάλυψης του ελλείμματος που προκύπτει αν οι προβλεπόμενες ετήσιες εκπομπές μιας μονάδας υπερβαίνουν τα δωρεάν δικαιώματα που της αναλογούν. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου ένας σταθμός εμφανίζει περίσσεια δικαιωμάτων, τότε προφανώς το κόστος εκπομπών CO2 θα αντιπροσωπεύει γι' αυτόν ένα κόστος ευκαιρίας. Από εκεί και πάερα, από την 1η-1-2013 και μετά (Οδηγία 2009/29), η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών, συνεπάγεται τη μετακύλιση του κόστους εκπομπών CO2 στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κόστος αυτό επομένως θα πρέπει να αντανακλάται στις προσφορές έγχυσης των μονάδων παραγωγής, καθεστώς που έχει αποφασιστεί από πέρυσι στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Αν παραληφθεί η παράμετρος αυτή -όπως σημειώνει η ΡΑΕ- τότε δημιουργούνται ασυμμετρίες μεταξύ των διαφόρων καυσίμων παραγωγής, δηλαδή ευνοείται η ένταξη πιο ρυπογόνων τεχνολογιών στο σύστημα, και πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός. Επιπλέον, στρεβλώνονται οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, καθώς συμπιέζονται σε πλασματικά επίπεδα.
Για την ιστορία, θυμίζουμε την «βροχή» των επιστολών πριν από ένα χρόνο προς τη ΡΑΕ, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τον ΕΣΑΗ, μέσω των οποίων κατέθεταν τις απόψεις τους επί των προτάσεων της Αρχής σχετικά με τις κυοφορούμενες (τότε) αλλαγές στην αγορά χονδρικής. Η μεν ΔΕΗ προειδοποιούσε ότι αν το κόστος CO2 ενσωματωθεί στο μεταβλητό κόστος η αγορά χονδρικής θα γίνει "πανάκριβη", ο δε ΕΣΑΗ υποστήριζε πως μόνο αν ενσωματωθεί το κόστος αυτό στις προσφορές των μονάδων, θα αρθούν οι στρεβλώσεις της χαμηλής Οριακής Τιμής. 
Έτοιμη η μεθοδολογία της ΡΑΕ
Σε κάθε περίπτωση, από την προσεχή εβδομάδα το νέο καθεστώς τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή, βάσει της «μεθοδολογίας για την ενσωμάτωση του κόστους CO2 στις προσφορές των μονάδων», που κατάρτισε η ΡΑΕ, και ανάρτησε από χθες στην ιστοσελίδα της. Στο εξής, οι ετήσιες προβλεπόμενες εκπομπές CO2 μιας μονάδας (το έλλειμμα δικαιωμάτων κατά το μεταβατικό στάδιο ή το σύνολο των εκπομπών, κατά την πλήρη εφαρμογή) θα αποτιμώνται σε μηνιαία βάση, πολλαπλασιαζόμενες με κατάλληλο δείκτη, που θα αντανακλά τη δυναμική των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών (μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας δικαιωμάτων Emissions Trading Scheme). 
Με σταθερή τιμή…
Οσο για την προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή των μονάδων για τα έτη 2011 και 2012, κρίθηκε σκόπιμο να λάβει μια σταθερή τιμή κατά τη διάρκεια ενός έτους, (αντί για μια τιμή κυλιόμενη σε μηνιαία βάση), προκειμένου το κόστος να είναι περισσότερο προβλέψιμο και λιγότερο ευαίσθητο σε στρατηγικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα -όπως αναφέρει η απόφαση της ΡΑΕ- υπό κατάλληλες συνθήκες, η δεσπόζουσα εταιρεία θα μπορούσε να μειώνει την θερμική της παραγωγή στην αρχή του έτους, αυξάνοντας παράλληλα την υδροηλεκτρική της παραγωγή, με στόχο να «κατεβάσει» το κόστος CO2 κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο, και να πλήξει έτσι ανεξάρτητους παραγωγούς σε μήνες αιχμιακού φορτίου.
Τι θα ισχύσει φέτος…
Ειδικά για φέτος, απαιτείται να γίνει μια αναγωγή των προβλεπόμενων ετήσιων εκπομπών CΟ2 μιας μονάδας και των δωρεάν δικαιωμάτων της, στο διάστημα των επτά μηνών που απομένουν από την έναρξη εφαρμογής της μεθοδολογίας (1/6/2011) ως το τέλος του χρόνου. Η αναγωγή αυτή γίνεται, αφαιρώντας από την ετήσια προβλεπόμενη παραγωγή την πραγματική παραγωγή κατά το 5εντάμηνο που προηγήθηκε, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου ως 31 Μάιου, και εν συνεχεία πολλαπλασιάζοντας τα δωρεάν ετήσια δικαιώματα με το λόγο των αναμενόμενων εκπομπών (στους εναπομείναντες επτά μήνες του έτους) προς τις ετήσιες προβλεπόμενες εκπομπές.
Θυμίζουμε ότι για το πενταετές διάστημα 2008-2012, έχουν κατανεμηθεί στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, τα οποία καθορίζονται ανά σταθμό τόσο συνολικά (πενταετές διάστημα) όσο και ετησίως με βάση το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής (ΕΣΚ). Επιπλεέον, εδώ και χρόνια, το κόστος εκπομπών CO2 έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές χονδρεμπορικής σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου