Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας των επιστημόνων που πήραν το βραβείο Νομπελ για το Γραφένιο
Ο απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αντώνιος Οικονόμου, είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας των επιστημόνων που πήραν το βραβείο Νομπελ για το Γραφένιο (Graphene-People). Ο νεαρός αποφοίτησε απο την Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τώρα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου συνεχίζει τις σπουδές του στις επιστήμες των υλικών.
Εκεί γνωρίστηκε με την βασική επιστημονική ομάδα που την αποτελούν δυο κορυφαίοι επιστήμονες Ρωσικής καταγωγής που βραβεύτηκαν τελικά με το νόμπελ. Το γεγονός τιμά την πολυτεχνική σχολή του ΠΔΜ, τους καθηγητές και όσους μοχθούν για την επιβίωση του πανεπιστημίου. Οι δύο τιμώμενοι επιστήμονες καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όταν έμαθαν ότι είναι οι φετινοί εκλεκτοί της Ακαδημίας, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση.
Ο 36χρονος Νοβοσέλοφ δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε ότι δεν περίμενε να κερδίσει το βραβείο, παρότι η εργασία τους ήταν από τα φαβορί. Ο πρώην καθηγητής του Νοβοσέλοφ και πλέον συνεργάτης του, ο 51χρονος Αντρέ Γκέιμ, εκδήλωσε και αυτός την έκπληξή του για τη βράβευσή τους.
Η εργασία τους για το γραφένιο του 2004, η οποία ήταν και αυτή που τους χάρισε το Νόμπελ, θεωρήθηκε από την Επιτροπή των
Βραβείων ως η πιο σημαντική, αφού το υλικό αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής. Το γραφένιο είναι ένα είδος άνθρακα. Είναι ένα λεπτό στρώμα ατόμων άνθρακα με ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, τα οποία δημιουργούν μια δισδιάστατη κυψελοειδή δομή.
Το γραφένιο είναι πολύ λεπτό στην ουσία διάφανο εξαιτίας του μικρού πάχους του, είναι καλύτερος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από τον χαλκό και ο καλύτερος γνωστός στην ανθρωπότητα αγωγός θερμότητας. Ολες αυτές οι ιδιότητες του γραφένιου το καθιστούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο υλικό για την κατασκευή τρανζίστορ και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι το γραφένιο θα αντικαταστήσει τη σιλικόνη στην κατασκευή τρανζίστορ.
Η επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα ήταν μεγαλη και περιελάμβανε απο καθηγητές, υποψήφιους διδάκτορες ακόμη και φοιτητές πανεπιστημίου.
Πηγή: Έθνος
Δημοσίευση σχολίου