.

Στα 200 εκατ. ευρώ το έλλειμμα της αγοράς ΑΠΕ

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κατάρρευσή της ή ακόμη και σε μπλακ άουτ μέσα στο προσεχές διάστημα, προειδοποίησε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα συνεχίζουν να διατηρούνται βαρύτατες δομικές και διοικητικές στρεβλώσεις στην αγορά» είπε ο κ. Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας ότι «το υποτιθέμενο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής αφορά μόνο την παραγωγή με χρήση φυσικού αερίου και όχι την παραγωγή με λιγνίτη ή με χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας».

Ο κ. Καλλιτσάντσης κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ρευστότητας.

Τις θετικές επιπτώσεις από την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου το 2010 επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Γιώργος Παπαρσένος, ο οποίος έκανε λόγο για νέους παίκτες και πτώση στις μέσες τιμές. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, όπου καταγράφεται αύξηση της χρήσης του κατά 45%.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής για την Ελλάδα του Trans Adriatic Pipeline (TAP), κ. Ρίκαρντ Σκουφιάς, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός για την Ελλάδα προβλέπει επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ - η οποία συνδέεται με περίπου 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Επένδυση και εξαγωγές

Ωστόσο, ο κ. Σκουφιάς τόνισε ότι η χώρα «έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της». Η συνολική επένδυση αφορά περισσότερα από 20 δισ. δολ. με στόχο τη μεταφορά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Οι εξαγωγές είναι η απάντηση και η μόνη λύση απέναντι στην κρίση, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτριος Λακασάς, τονίζοντας ότι «η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την ύφεση» και, προς την κατεύθυνση αυτή, «η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο». Οπως υπογράμμισε ο κ. Λακασάς, «πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος. Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι ο μοχλός της ανάπτυξης». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να μη σκεφτεί το πολιτικό κόστος και να μην ολιγωρήσει, προχωρώντας άμεσα σε μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Bic-Βιολέξ και παγκόσμιος διευθυντής της Bic Razor Blades κ. Δημήτρης Πισιμίσης σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί, με τις κατάλληλες στρατηγικές, να βγει από την κρίση. «Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, την οποία δεν γνωρίζουμε. Μια Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει και εξάγει» είπε ο κ. Πισιμίσης, αναφερόμενος στην ελληνική Bic, η οποία έχει αναπτύξει διεθνή παρουσία. «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από το κράτος. Εχουμε ξεχάσει τι θα πει ανταγωνισμός. Πρέπει να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικές εταιρείες και να κάνουμε ανοίγματα στο εξωτερικό, αλλιώς δεν θα βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κ. Πισιμίσης και πρόσθεσε ότι «μέσα σε όλους τους Ελληνες υπάρχει ένας σύγχρονος, πολυμήχανος Οδυσσέας».

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου