Οικονομικές λύσεις θέρμανσης
Ανάρτηση:
Petros Papanaoum
την
22 Αυγ 2012
του Πέτρου Παπαναούμ*
Διανύουμε μια περίοδο σφοδρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σαν να μην έφτανε η μείωση των μισθών και γενικότερα των εσόδων κάθε νοικοκυριού, κάθε οικογένειας, έρχεται να χτυπήσει αλύπητα και η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι εναλλακτικές οικονομικές λύσεις που προσφέρονται ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να αποφύγουμε το δυσβάσταχτο κόστος της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης που θα είναι φέτος αυξημένο τουλάχιστον κατά 50% εάν υποθέσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τον ίδιο χειμώνα.
Υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορεί κανείς να εφαρμόσει και να κερδίσει χρήματα που θα τα έδινε για τη αγορά πετρελαίου, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο οικονομικές, όλες όμως με πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης.
1. Φυσικό Αέριο
Όπου διατίθεται φυσικό αέριο είναι πλέον μια οικονομική λύσει καθώς το κόστος έπεσε (λόγω αύξηση κυρίως του πετρελαίου) στο 70% του κόστους πετρελαίου θέρμανσης (περίπου 1,00 - 1,05 ευρώ ισοδύναμο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης) όπως επιβεβαιώνει και η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής. Αυτό που θα χρειαστεί φυσικά είναι η εγκατάσταση του εξοπλισμού που κοστίζει για μια μέση πολυκατοικία από 3500 έως 4000 ευρώ. Αν και "ακούγεται" για την εποχή "τσιμπημένη" επένδυση, η εγκατάσταση φυσικού αερίου επιδοτείται μέσω προγραμμάτων ΕΠΑ με αποτέλεσμα να την κάνει μία από τις περιζήτητες επενδύσεις.
2. Κλιματισμός
Μια ακόμη οικονομική λύση είναι η χρήση κλιματιστικών για την θέρμανση των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Αυτή η λύση θεωρείται πολύ αποδοτική και συμφέρουσα σε περιπτώσεις που είναι ήδη εγκατεστημένη μία ή περισσότερες κλιματιστικές μονάδες που καλύπτουν φυσικά και την ψύξη κατά τους θερινούς μήνες. Το κόστος των κλιματιστικών ποικίλει ανάλογα τη μάρκα, το μέγεθος (BTU) και την ποιότητα, για κάποιον που επιθυμεί να εγκαταστήσει καινούργιο. Το αρνητικό σημείο στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό είναι ότι έχει λειτουργικό όριο κάτω από κάποιες χειμερινές θερμοκρασίες που ποικίλουν ανάλογα τον κατασκευαστή (το όριο αυτό κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου) επομένως δεν ενδείκνυται για χρήση στη Βόρεια Ελλάδα καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
3. Σόμπες
Είναι μια παραδοσιακή και οικονομική λύση και με τη χρήση της τεχνολογίας είναι και αρκετά φιλική στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί τύποι τζακιών και σομπών ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν αλλά και την συνδεσμολογία που θα γίνει στην κατοικία. Οι δυο πιο περιζήτητες λύσεις είναι η σόμπα με καυσόξυλα και ο καυστήρας pellets.
3.1. Σόμπες με καυσόξυλα
Τα καυσόξυλα πέρυσι κόστιζαν κατά μέσον όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Φέτος εάν υποθέσουμε πως δεν θα μεταβληθεί κατά πολύ η τιμή αυτή, τα καυσόξυλα θα είναι 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο. Για το τρίμηνο Δεκέμβριος - Φεβρουάριος το κόστος με χρήση σόμπας με καυσόξυλα είναι κατά μέσο όρο 500 ευρώ έναντι 1500 ευρώ που θα απαιτούσε για το ίδιο χρονικό διάστημα το πετρέλαιο θέρμανσης με την φετινή τιμή.
3.2. Καυστήρας pellets
Τα pellets είναι υπερσυμπιεσμένα ροκανίδια και υπολείμματα ξύλου με πολύ μεγάλη θερμογόνο δύναμη που συνεπάγεται μεγάλη θερμική απόδοση, άρα μικρότερη ποσότητα, και άρα μικρότερο ειδικό κόστος για το ίδιο αποτέλεσμα. Το κόστος των pellets είναι περίπου 0,27 ευρώ το κιλό αλλά κοστίζει και η εγκατάσταση. Η εγκατάσταση για ένα μέσο διώροφο σπίτι κοστίζει από 3000 έως και 5000 ευρώ (ανάλογα τον χώρο που επιθυμούμε να καλύψουμε θερμικά). Το κόστος για την θέρμανση ενός μέσου σπιτιού απαιτεί περίπου 1350 ευρώ το χρόνο. Το αρνητικό είναι ότι η εγκατάσταση δεν επιδοτείται από κάποιο πρόγραμμα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε..
Πρόταση
Μια πολύ καλή πρόταση που έχει χαμηλό κόστος εγκατάστασης και ταυτόχρονα μικρό κόστος λειτουργίας είναι η σόμπα που συνδέεται με το δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού. Η λεγόμενη και τζακόσομπα εγκαθίσταται στο λεβητοστάσιο του σπιτιού και αντικαθιστά τον καυστήρα πετρελαίου ζεσταίνοντας σε έναν εναλλάκτη το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα. Ενδεικτικά για μια κατοικία 120 τ.μ. η εγκατάσταση κοστίζει κατά μέσο όρο 1500 ευρώ, ενώ το κόστος των καυσόξυλων ανέρχεται τα 20 λεπτά το κιλό. Για μια κατοικία στη Β. Ελλάδα απαιτούνται περίπου 3 - 4 τόνοι ξύλου. Οπότε, το ετήσιο κόστος θέρμανσης υπολογίζεται στα 600 - 800 ευρώ, έναντι 2000 - 3000 ευρώ με το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση της εγκατάστασης θα γίνει μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.
Συγκεντρωτικός - Συγκριτικός Πίνακας
* Ο Πέτρος Παπαναούμ είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και συντάκτης του ERGON blog - υπεύθυνος ενεργειακών, περιβαλλοντικών και τεχνολογικών θεμάτων.
πηγή: ERGON blog
Δημοσίευση σχολίου