Τι θα δείξει η μελέτη των Φιλανδών για την αξία της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
14 Δεκ 2013
Μελέτη βιωσιμότητας για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η φινλανδική εταιρεία Pöyry, με σκοπό να διαπιστώσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτή να γίνει πιο ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Πρόκειται στην ουσία για τη φάση που προηγείται της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο οποίος τοποθετείται κάπου μέσα στο α’ τρίμηνο του 2014, με την ακριβή έναρξη του οποίου να εξαρτάται από την ολοκλήρωση της μελέτης.
Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η μελέτη είναι αν κάποιος επενδύσει 350-400 εκατ. ευρώ -τόσα εκτιμάται ότι απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα- πότε θα αποσβέσει την επένδυσή του;
Η μελέτη θα εξετάσει μια σειρά από παραμέτρους και σενάρια, με βάση τις τρέχουσες και τις μελλοντικές τιμές πώλησης του φυσικού, ταέσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, κ.ο.κ.
Κοινός παρονομαστής σε όλα τα σενάρια είναι ότι ένα σημαντικόποσοστό της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας θα διατεθεί γιαεμπορική χρήση από τον αυριανό επενδυτή, ένα άλλο ωστόσο ποσοστό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Τα ποσοστά για εμπορική χρήση
Τα ακριβή ποσοστά τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίπτωση, θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα των όποιων επενδυτικών πλάνων, και θα συμπεριληφθούν φυσικά στο τελικό κείμενο της προκήρυξης.
Δεδομένου ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας χρειάζεται -όπως είπαμε- μια αρκετά σημαντική επένδυση, αυτό επηρεάζει και το ύψοςτου προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, υψηλότερο όφελος για το Δημόσιο θα προέλθει από τη συμμετοχή του στα μελλοντικά έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, παρά από το αρχικό τίμημα.
Τεχνικά, η Νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAPκαι με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού.
Θα έχει ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες
Η μελέτη των Φιλανδών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες από σήμερα, ενώ λόγο σ’ όλα αυτά θα έχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που ακόμη δεν έχει εμπλακεί ενεργά στην όλη διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι, όπως έχει γράψει το «EnergyPress», εδώ και περίπου ένα μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ, έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει την μορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.
Πότε εκπνέει η διάρκεια εκμετάλλευσης
Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.
Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από τηνEnergean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.Προφορικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο διαγωνισμό φέρονται να έχουν εκφράσει τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες, όπως οι Socar, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, και Energean Oil.
Το πεδίο της Νότιας Καβάλας έχει παράξει τα τελευταία 30 χρόνια κοντά στα 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το project μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με έως 4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται στο 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για περίοδο 90 ημερών.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου