ΔΕΗ: Συνάντηση Προέδρου ΔΕΗ με Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας [Στη Δυτική Μακεδονία το εργοστάσιο μετρητών ΔΕΗ - CMEC]
- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Δ/ΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΕΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
- ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ : ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΔΕΗ –
CMEC.
Συνάντηση στα γραφεία της ΔΕΗ είχαν σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, με αφορμή τη σύναψη μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Κινέζικης Εταιρείας CMEC.
Σε εγκάρδια και εποικοδομητική ατμόσφαιρα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την πορεία υλοποίησης του “project Μελίτη”, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί στη Φλώρινα από την Κινεζική Εταιρεία, καθώς και τις προοπτικές της δραστηριότητας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία με βάση τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η στρατηγική συνεργασία με τη CMEC.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αποδέχθηκε κατ’ αρχήν πρόταση του κ. Καρυπίδη σύμφωνα με την οποία το εργοστάσιο κατασκευής έξυπνων μετρητών που προτίθεται να δημιουργήσει η CMEC από κοινού με τη ΔΕΗ να γίνει στη Δυτική Μακεδονία!
Πέραν αυτών ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις επενδύσεις της ΔΕΗ στην περιοχή για λιγνιτική παραγωγή, για τις οποίες τον τελευταίο χρόνο δαπανήθηκαν περίπου 600 εκατ., ενώ μόνο για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Πτολεμαΐδας V θα δαπανηθεί τουλάχιστον ένα (1) δις τα επόμενα 3,5 χρόνια. Οι δαπάνες αυτές γίνονται κυρίως σε όφελος της Εθνικής Οικονομίας, καθώς η λιγνιτική παραγωγή αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια εφοδιασμού και για τη θωράκιση της χώρας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι ταχύτατες και δομικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. στον τομέα της Ενέργειας αποτελούν προκλήσεις στρατηγικού χαρακτήρα τις οποίες καλείται με δημιουργικό και καινοτόμο πνεύμα να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ.
Ειδικότερα για τα θέματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Επιχείρησης και με αφορμή κάποια δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ βρήκε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι:
1) Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος (management) της ΔΕΗ Α.Ε. επιβάλλεται να ανήκει στο Δημόσιο.
2) Η μεταφορά ή μη του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία χωρίς την παραμικρή αμφιβολία θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και τις δυνατότητες.
3) Η Διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει να προετοιμάσει την Επιχείρηση ενόψη της ένταξής της στο Υπερταμείο, και ανεξάρτητα από τη μεταφορά ή μη του 17% σ΄αυτό, ώστε όχι μόνο να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση γι΄αυτήν αλλά να διασφαλίζεται και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.
4) Τα θέματα αυτά, όπως και κάθε άλλο σημαντικό θέμα που αφορά τη ΔΕΗ–εθνικό κεφάλαιο πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται για φθηνή κάθε είδους εκμετάλλευση ή καιροσκοπισμό.
Δημοσίευση σχολίου