.

Στη δημοσιότητα η μελέτη για το μισθολογικό στο Δημόσιο

Τη μελέτη για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου όπως αυτή έχει αποσταλεί στην ΑΔΕΔΥ, έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι το ανακοινωθέν αποτελεί προσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθεί η επεξεργασία δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011 (τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης), αντικατοπτρίζουν σαφώς τα δεδομένα και τις επερχόμενες αλλαγές. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντική διότι θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ, για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί για τη μισθοδοσία 768.000 δημοσίων υπαλλήλων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από δύο ιδιωτικές εταιρίες και κόστισε 71.955 ευρώ (σύμφωνα με ερώτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή),
αφορά στη μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 - 2013. Τα στοιχεία που επικαλείται η μελέτη είναι επίσημα και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Το προσχέδιο της μελέτης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, συντάχθηκε από ανεξάρτητους Συμβούλους σε συνεργασία με ομάδα εργασίας στελεχών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στους μισθούς του δημοσίου, συγκριτικά με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα καταρρίπτονται και μύθοι σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Επισημαίνεται ότι «δεν είναι δυνατή η ανάδειξη της μέσης αμοιβής και της συνολικής μισθολογικής δαπάνης ως των βασικών προβλημάτων στη λειτουργία του Δημοσίου». Επίσης, ότι το μέγεθος της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα συμβαδίζει με το αντίστοιχο μέγεθος των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, ειδικά της ΕΕ.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το 50% των υπαλλήλων λαμβάνει το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% πληρώνεται με ποσό 5.856 ευρώ.

(Πατήστε εδώ για να δείτε τη μελέτη που κατατέθηκε στην ΑΔΕΔΥ)

Πηγή: eklogika.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου