.

Μέχρι και 30% μείωση στις επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία

Από το EurActiv.gr...

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε επιτάχυνση του επόμενου γύρου περικοπών των κρατικών επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά κατά 3 μήνες, από την 1η Απριλίου, μετά την επέκταση ρεκόρ του της ηλιακής ενέργειας το 2011.

Κυβερνητικές πηγές είπαν την Τετάρτη ότι οι περικοπές της τάξεως 20 με 30% θα επιταχυνθούν για την 1η Απριλίου, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση της τιμής των μετοχών.

Την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός ενέργειας Norbert Roettgen και ο υπουργός οικονομικών Roesler ανακοίνωσαν ότι οι περικοπές θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο, για τις 9 Μαρτίου, προκειμένου να ματαιωθεί πιθανή έκρηξη σε έργα τελευταίας στιγμής, ένα περαιτέρω πλήγμα στους παραγωγούς.

Οι επιδοτήσεις θα μειωθούν από 20 έως 30%, ανάλογα με τις επιδόσεις των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της EurActiv Γερμανίας (Δείτε συνοπτικά τα νέα ποσοστά).

Οι μετοχές στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλιακής ενέργειας έπεσαν κι άλλο την Πέμπτη, με τις SolarWorld, SMA Solar, Q-Cells, Renewable Energy Corp (REC) και Centrotherm, να έχουν πτώση από 3.2 έως 12.8%.

Η αμερικανική First Solar και η κινέζικη Suntech σημείωσαν μείωση 5.64 και 4.9% στην αρχή των συναλλαγών της Wall Street.

Ο Roettgen είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η επιτάχυνση και η μεγαλύτερη περικοπή των επιδοτήσεων σχεδιάστηκαν προκειμένου να επιβραδύνουν την γρήγορη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, όπου το περασμένο έτος εγκαταστάθηκαν πάνω από 7,500 μεγαβάτ.

Ο Roettgen που σχεδίασε τη μείωση από κοινού με τον Roesler, υποβαθμίζει τους φόβους των παραγωγών ηλιακής ενέργειας, ότι δηλαδή αυτή η κίνηση θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες εργασίες στον τομέα, που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 100,000 εργάτες.

«Κάναμε τεράστια μείωση στις επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά οι επιδοτήσεις παρέμειναν υψηλές», είπε ο Roettgen σε δημοσιογράφους. «Η ηλιακή ενέργεια είναι μια επιτυχημένη ιστορία γερμανικής παραγωγής. Θέλουμε να είναι μια αποδεκτή τεχνολογία όχι μόνο για το μέλλον αλλά και τώρα. Ο παράγοντας κόστος θα πρέπει να είναι σε αποδεκτά επίπεδα».

«Ηλιακή έκρηξη»

Οι εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των feed-in tariffs, όπου όσοι παράγουν τη δική τους ηλιακή ενέργεια διοχετεύοντας το δίκτυο, χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μέσω γενναιόδωρων επιδοτήσεων κοινής ωφέλειας.

Τελικά όμως, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας περνούν το κόστος στους πελάτες, και η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τον τελικό αντίκτυπο των αυξανόμενων τιμών στους καταναλωτές ενέργειας.

Τα 7,500 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας που προστέθηκαν το 2011, έφεραν τη συνολική ποσότητα στα 25,000 μεγαβάτ, δηλαδή σχεδόν όσο και του υπόλοιπου κόσμου μαζί. Η Γερμανία είναι ηγέτιδα στον εν λόγω τομέα, αλλά αναφορικά με τις νέες ετήσιες εγκαταστάσεις, τον προηγούμενο χρόνο προηγήθηκε η Ιταλία.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να προσθέτει μόνο μεταξύ 2,500 και 3,500 μεγαβάτ ετησίως και γι’ αυτό οι επιδοτήσεις μειώνονται τόσο επιθετικά αυτή τη φορά, τόνισε ο Roettgen. Έχει στόχο 66,000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030.

Χαστούκι στο πρόσωπο

Οι επιδοτήσεις θα πέσουν στα 19.5 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις μικρές εγκαταστάσεις μέχρι και 10 κιλοβάτ, στα 16,5 σεντς για εγκαταστάσεις μέχρι και 1,000KW και 13,5 σεντς για εγκαταστάσεις μέχρι και 10 MW. Μετά από αυτό, θα υπάρξουν περαιτέρω μηνιαίες μειώσεις 0,15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Οι γερμανικές τιμές λιανικής ηλεκτρισμού είναι από 21 έως 24 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Παρά τις μεγάλες περικοπές στο παρελθόν, οι αποδόσεις για τους επενδυτές παραμένουν ελκυστικές καθώς οι τιμές των εξοπλισμών έπεσαν. Ωστόσο παραγωγοί και επενδυτές φοβούνται ότι η επόμενη επιταχυμένη μείωση θα μπορούσε να καταστρέψει τα έσοδα και να οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση τη ζήτηση, θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

«Θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας», είπε ο Carsten Koernig, επικεφαλής της εταιρείας λόμπινγκ BSW.

«Οι ριζικές περικοπές θα έχουν υπαρξιακό αντίκτυπο στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία», είπε ο Pierre-Pascal Urbon, επικεφαλής της SMA Solar, της κορυφαίας εταιρείας ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία που απασχολεί περίπου 5,000 εργάτες.

Ο David Wortmann, μάνατζερ στη First Solar είπε: «Πρόκειται για χαστούκι στο πρόσωπο».

«Αυτό θα πνίξει τη γερμανική αγορά», είπε ο Frank Asbeck, επικεφαλής της SolarWorld.

Η Γερμανία παίρνει το 20% του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχεδόν το 4% από 1εκ παραγωγών φωτοβολταϊκών, που παράγουν ενέργεια από ηλιακά πάνελ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου