.

Διαμάχης συνέχεια ΥΠΕΚΑ - Εκκλησίας για τα φωτοβολταϊκά

Από την Καθημερινή...

Η έκταση στην Πεντέλη, στην οποία η Εκκλησία ζητεί να κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο είναι δημόσια και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Αυτό απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος στις αιτιάσεις της Εκκλησίας περί αναίτιων προσκομμάτων από την Πολιτεία στην επένδυσή της. Την ίδια στιγμή όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αδειοδοτήσει μικρότερη έκτασή της προς αξιοποίηση αναδασωτέας περιοχής. Από την πλευρά της, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, ισχυριζόμενη ότι η συγκεκριμένη έκταση στην Πεντέλη της ανήκει.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πέρασε χθες στην αντεπίθεση. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Μονή Πεντέλης και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος(...). Προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Περαιτέρω, το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι το ιδιοκτησιακό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Ενα δεύτερο ζήτημα αφορά τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται, ότι η Πεντέλη κηρύχθηκε αναδασωτέα έπειτα από πυρκαγιές το διάστημα 1998-2009». Την ίδια στιγμή, βέβαια, το υπουργείο αναφέρει ότι «αντιμετωπίζει θετικά» μια επένδυση όπου «μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά» και η επένδυση αποδειχθεί ότι θα έχει «θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα»...

Το ΥΠΕΚΑ κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Εκκλησία ότι ζητεί προνομιακή μεταχείριση. «Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί», σημειώνει. Τέλος, χαρακτηρίζει παραπλανητική τη σύγκριση με το πρόγραμμα «Ηλιος», καθώς δεν αφορά σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Από την πλευρά της, η Εκκλησία έδωσε πολιτικές διαστάσεις στην αρνητική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χ. Κονιδάρης ανέφερε χθες στην «Κ» ότι θετικοί υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης της Μονής Πεντέλης για φωτοβολταϊκά παρουσιάστηκαν σε συναντήσεις τους με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τόσο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Λ. Παπαδήμος. Η Εκκλησία απαντά ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης έχει ξεκαθαρίσει με απόφαση του Αρείου Πάγου από το 1913 και κατηγορεί το ΥΠΕΚΑ για κωλυσιεργία, καθώς η ίδια έχει προτείνει σχέδιο αναδάσωσης έκτασης 20.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Το έργο της αναδάσωσης θα χρηματοδοτηθεί από την αξιοποίηση των 3.000 στρεμμάτων για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ενώ ο επενδυτής θα αναλάβει την προστασία και συντήρηση του έργου. «Από την επένδυση θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 200 μόνιμες. Επίσης, τα έσοδα θα εξυπηρετήσουν το προνοιακό έργο της Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Κονιδάρης, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου για προνομιακή μεταχείριση υπέρ των ξένων επενδυτών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου