.

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να γίνει πράσινη;

Ομάδα επιστημόνων από το Βερολίνο σχεδιάζει έναν καινοτόμο πυρηνικό αντιδραστήρα με οικολογικές προδιαγραφές. H υποψηφιότητά του σχεδίου, όμως, για ένα βραβείο πράσινης τεχνολογίας διχάζει.

Μια ομάδα ερευνητών από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έχει στα σκαριά τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος είναι κατασκευασμένος με «πράσινη» λογική. Διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλικό προς το περιβάλλον.
Η επιστημονική αυτή πρόταση είναι υποψήφια για τα βραβεία GreenΤec που απονέμονται την Παρασκευή στο Βερολίνο. Εκεί κάθε χρόνο βραβεύονται επιστημονικές εργασίες, οι οποίες προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και συγχρόνως μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή στη βιομηχανία. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση λίγες μέρες μάλιστα πριν από τον διαγωνισμό έχει διχάσει την επιτροπή.
Η λογική του σχεδιαζόμενου πυρηνικού αντιδραστήρα στηρίζεται στην ανάπτυξη δύο βασικών φάσεων: λιώσιμο και στη συνέχεια ψύξη των πυρηνικών αποβλήτων. Βασικός στόχος του προτεινόμενου μηχανισμού είναι η σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και η ενίσχυση των προαπαιτούμενων ασφάλειας για τη λειτουργία ενός σύγχρονου πυρηνικού σταθμού.
Nομική διαμάχη με φόντο το βραβείο
Η επίμαχη επιστημονική πρόταση ήδη έχει κερδίσει ένα άλλο σημαντικό βραβείο στον χώρο των φυσικών επιστημών, το βραβείο Gallileo. Στη συνέχεια προτάθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας GreenTec και για το ομώνυμο βραβείο. Εντούτοις παρά τα εύσημα που έχει λάβει ως τώρα ο «πράσινος» πυρηνικός αντιδραστήρας από σειρά επιστημόνων, τα μέλη της επιτροπής GreenTec έκριναν με απόφασή τους πως το επίμαχο πρότζεκτ δεν μπορεί να είναι υποψήφιο για βραβείο. Αιτιολόγησαν τη στάση τους λέγοντας ότι ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζει με την έρευνα πάνω στις τεχνολογίες που αφορούν την πυρηνική ενέργεια.
Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου προσέβαλαν δικαστικά αυτή την απόφαση της επιτροπής. Βάσει όμως της απόφασης που εξέδωσε πρόσφατα δικαστήριο του Βερολίνου η υποψηφιότητα κρίθηκε αρχικά έγκυρη και συμβατή με τους στόχους του διαγωνισμού.
Κι ενώ η έκβαση της δικαστικής διαμάχης εκκρεμεί, λίγο πριν από την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, μέλη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία περιμένουν με αγωνία να δούν τι μέλλει γενέσθαι.

(Deutsche Welle, 29/8/2013) / energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου