.

Σχέδιο προστασίας της Λίμνης της Καστοριάς από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Φράγματα, φυτεύσεις εκτάσεων, αναδασώσεις, πολυμηχανήματα και τηλεμετρικούς σταθμούς «επιστρατεύει» η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την προστασία και εξυγίανση της λίμνης της Καστοριάς.

Παρόλο που αυτή τη στιγμή η προσπάθεια βρίσκεται σε επίπεδο προτάσεων για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας φαίνεται να εναποθέτουν στις σχετικές παρεμβάσεις πολλές ελπίδες για την προστασία της λίμνης.


Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, για πρώτη φορά επιχειρείται η υλοποίηση ενός συνολικού έργου με συντονισμένο τρόπο.

«Οι τελευταίες αναδασώσεις έγιναν πριν από 25 χρόνια, η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος πριν από 20 χρόνια ενώ πριν από πέντε χρόνια κατασκευάστηκαν κάποιοι ταμιευτήρες για αρδευτικούς σκοπούς - παρ' όλα αυτά συγκρατούν κάποιες από τις ποσότητες των υδάτων που κατευθύνονται στη λίμνη» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος.

Τονίζει, παράλληλα, ότι καθώς οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει καθορίζουν ως κύρια προβλήματα της λίμνης τη χαμηλή της στάθμη και τα φαινόμενα ευτροφισμού, τα φράγματα που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν, οι φυτεύσεις και οι αναδασώσεις αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη συγκράτηση των φερτών υλικών, από τα οποία ταλανίζεται το οικοσύστημα.

Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς προχωρά, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην υποβολή πρότασης ένταξης του σχετικού έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013». Αναλυτικά, το έργο αφορά την κατασκευή δέκα φραγμάτων συγκράτησης - βαθμίδωσης φερτών υλικών σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος της Βυσσινιάς, την εκτέλεση φυτοκομικών έργων σε έκταση 246,65 στρεμμάτων και την υλοποίηση αναδασώσεων με μαύρη Πεύκη σε έκταση 1.276,86 στρεμμάτων.

Για σημαντικό έργο, που θα συμβάλλει στην προστασία αλλά και εξυγίανση της λίμνης της Καστοριάς, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Από την πλευρά του, ο κ. Σαββόπουλος επισημαίνει ότι έχουν δρομολογηθεί και άλλες προτάσεις για την υλοποίηση δασοκομικών έργων στο ρέμα Ξηροποτάμου, την προμήθεια πολυμηχανήματος για τη διαχείριση των νεροκαλαμώνων (που έχουν δημιουργήσει μια βιομάζα μεγάλης έκτασης στο εσωτερικό της λίμνης), αλλά και την εγκατάσταση έξι τηλεμετρικών σταθμών μέσα στο λιμναίο οικοσύστημα για την διαρκή παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των παραπάνω έργων «τοποθετείται» μέχρι τα τέλη του 2015, ενώ υπολογίζεται ότι τα οφέλη από τις παρεμβάσεις αυτές θα είναι μεγάλα για την προστασία της λίμνης.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου