Στη διάθεση των μελισσοκόμων τίθενται τα δάση ακακίας σε παλιά ορυχεία του ΛΚΔΜ
Τη δυνατότητα συστηματικής αξιοποίησης των δασών ακακίας σε εξοφλημένα και αποκατεστημένα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) από τους μελισσοκόμους της περιοχής, δίνει η ΔΕΗ, οργανώνοντας 75 θέσεις μελισσοκόμων στα δάση ακακίας που δημιουργήθηκαν εδώ και χρόνια στην εξωτερική απόθεση του Ορυχείου Αμυνταίου, στην παλιά απόθεση του Κυρίου Πεδίου (κοντά στον οπωρώνα του ΛΚΔΜ) και στην εξωτερική απόθεση του Νοτίου Πεδίου (προς την πλευρά του Βερμίου).
Συγκεκριμένα οργανώνονται θέσεις για 75 περίπου μελισσοκόμους, κάθε μια εκ των οποίων θα φιλοξενεί 150 κυψέλες, ενώ κάθε θέση θα απέχει από τις άλλες 500 μέτρα, ώστε να μην ανακατεύονται τα μελίσσια και για να μην μεταδίδονται ασθένειες.
Η οργάνωση των θέσεων αυτών γίνεται με επιστημονικά δεδομένα που κατέδειξε μελέτη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που παρουσιάστηκε από τον Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος & Αποκατάστασης Εδαφών του ΛΚΔΜ σήμερα Παρασκευή στο αμφιθέατρο του ΛΚΔΜ, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας/Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Ανάδειξη και συστηματική αξιοποίηση του μελισσοτροφικού δυναμικού των φυτεύσεων ακακίας του ΛΚΔΜ».
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» η Τομεάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Εδαφών του ΛΚΔΜ, Μαρίνα Τεντσογλίδου, απηύθυνε κάλεσμα στους μελισσοκόμους της περιοχής να υποβάλλουν αιτήσεις για τις οργανωμένες θέσεις μελισσοκόμων στα δάση ακακίας στα αποκατεστημένα ορυχεία της ΔΕΗ, για να αξιοποιηθούν πιο συστηματικά τα δάση ακακίας στο ΛΚΔΜ. Κάθε χρόνο έρχονταν μελισσοκόμοι αλλά η όλη κατάσταση ήταν άναρχη, είπε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό κέντρο και να εξαχθούν επιστημονικά δεδομένα για την παραγωγή μελιού από ακακία.
Στην εκδήλωση τονίστηκε η αξία της παραγωγής μελιού από ακακία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, η υψηλή δηλαδή διατροφική αξία του, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς, αλλά και ότι δεν ζαχαρώνει εύκολα.
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Δημοσίευση σχολίου