.

Αγωνία στη ΔΕΗ για την έγκριση των ΥΚΩ του 2011

Αγωνία επικρατεί το τελευταίο διήμερο στη ΔΕΗ όσον αφορά το σοβαρό ενδεχόμενο να μην κατατεθεί τελικά στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για την έγκριση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011 και η ανάκτησή τους από τη ΔΕΗ μέσω κονδυλίων από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Ενέργειας δεν φαίνεται πρόθυμο να καταθέσει τελικά τη σχετική ρύθμιση που είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η αναιμική ρευστότητα της Επιχείρησης και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της για κάποιους μήνες.
Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία, όπως είναι ευρέως γνωστό, δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Σε μια προσπάθεια να πιέσει την κατάσταση ώστε να φτάσει η τροπολογία στη Βουλή σήμερα, ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης έχει επικοινωνήσει το πρόβλημα που δημιουργείται για τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, αναζητεί εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να φτάσουν τα περίπου 250-300 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η τροπολογία στα ταμεία της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό έχει διασφαλίσει από νομικούς γνωματεύσεις που καταλήγουν στο ότι η ΡΑΕ καλύπτεται νομικά να λάβει η ίδια την απόφαση για την ανάκτηση των ΥΚΩ.

Η τροπολογία πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας θα συνέβαλε καθοριστικά και στη βελτίωση του ισολογισμού της ΔΕΗ γι’ αυτό και ο αρχικός στόχος ήταν να δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποτυπωθεί στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της Επιχείρησης. Οι ΥΚΩ του 2011 ήταν η δεύτερη ένεση ρευστότητας που ανέμενε η ΔΕΗ προκειμένου να κρατηθεί όρθια, καθώς η αδυναμία υλοποίησης του σχεδίου έκδοσης ομολόγου και το βέτο του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη σε οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος «κοκκίνισαν» τα ταμεία της. Είχε προηγηθεί στις 7 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση ποσού 550,7 εκατ. για την προπληρωμή της φετινής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της γενικής κυβέρνησης και των δήμων.

Τα προβλήματα ρευστότητας και η σημαντική μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ απασχόλησαν και την Κομισιόν, η οποία στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και μέσω της τιμολογιακής πολιτικής αλλά και μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών. Η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, σύμφωνα με τους δανειστές, αφενός θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρείας και αφετέρου θα επιτρέψει και στους ανταγωνιστές της, προχωρώντας με τη σειρά τους σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων, να επεκταθούν διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια από τον δεσπόζοντα παίκτη.

Διαρθρωτικά ζητήματα διαπιστώνει η Κομισιόν και στο θέμα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ και κυρίως στην αύξηση 20% των απλήρωτων λογαριασμών από τελικούς καταναλωτές, δηλαδή εκείνους που άλλαξαν προμηθευτή αφήνοντας χρέη στη δημόσια εταιρεία, προτρέποντας τις Αρχές στη λήψη κανονιστικών αποφάσεων.

Πηγη: www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου