Παίρνουν μολύβι και χαρτί στη ΔΕΗ για να καθορίσουν την τύχη της «Πτολεμαΐδα 5» – Εξετάζεται και η αλλαγή καυσίμου σε φυσικό αέριο
Την εντολή να μελετηθούν όλα τα δεδομένα και να διατυπωθούν εναλλακτικά σενάρια για την προοπτική που θα έχει στην ηλεκτρική αγορά η λειτουργία της υπό κατασκευή μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» έχει δώσει, συμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση της ΔΕΗ στην εταιρεία McKinsey & Company που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας.
Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε αποκλείσει ρητά την πιθανότητα να εγκαταλειφθεί ή να αλλάξει καύσιμο η μονάδα και να μετατραπεί από λιγνιτική σε φυσικού αερίου.
Αντιθέτως, η διοίκηση Στάσση δεν θεωρεί ακόμα τίποτα «κλειδωμένο», τουλάχιστον όχι πριν καταστρωθεί εξαρχής η εξίσωση και λυθεί λαμβάνοντας υπόψη τον αποκλεισμό της μονάδας από την είσπραξη ΑΔΙ, την είσοδο στο σύστημα νέων μονάδων αερίου υψηλής απόδοσης, την διαφαινόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2, αλλά και τις προβλέψεις για διατήρηση επί μακρόν των φθηνών τιμών του αερίου, κυρίως λόγω υπερπαραγωγής LNG.
«Δεν ξέρουμε ποιά θα αναδειχθεί η προτιμότερη λύση, ωστόσο οφείλουμε να εξετάσουμε όλα τα σενάρια χωρίς ταμπού» αναφέρει στο energypress υψηλόβαθμο στέλεχος της νέας διοίκησης της εταιρείας.
Πηγές του ΥΠΕΝ, από την άλλη, δηλώνουν ότι ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να εξετάσει πράγματι όλα τα σενάρια για την τύχη της μονάδας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, πέραν των άλλων, παράμετρο της εξίσωσης - και για το ΥΠΕΝ και για τη ΔΕΗ – αποτελεί η επίδραση που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες η όποια απόφαση.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η απόφαση κατασκευής της «Πτολεμαΐδα 5» ελήφθη το 2010 από τη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων και «για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία», όπως ανέφερε λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, σε επιστολή του προς την Επίτροπο Βεστάγκερ, ο κ. Παναγιωτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό κριτήριο για την όποια απόφαση θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα έχει για τα ταμεία της ΔΕΗ.
Σύμφωνα πάντως με όσα λένε στο energypress παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα πραγματικά δεδομένα, δύσκολα η επίλυση της εξίσωσης, ακόμα και υπό δυσμενείς προβλέψεις, θα οδηγήσει σε αλλαγή καυσίμου ή, πολύ περισσότερο, σε εγκατάλειψη της επένδυσης.
Ο βασικός λόγος είναι ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί από τη ΔΕΗ περί τα 900 με 950 εκατ. ευρώ, οι στρόβιλοι και οι γεννήτριες έχουν έρθει, και για την ολοκλήρωση υπολείπεται η εκταμίευση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για να αλλάξεις καύσιμο από αυτή τη φάση και μετά, θα είναι σαν να φτιάχνεις μια μονάδα φυσικού αερίου από την αρχή, εξοικονομώντας μόνον κάποια έξοδα για γήπεδα, κτήρια κ.λπ., δηλαδή όχι περισσότερο από 50 εκατ. ευρώ. «Και γιατί σε αυτή την περίπτωση να μην φτιάξεις πράγματι εξαρχής μια μονάδα αερίου στο Λαύριο ώστε να είναι δίπλα στις μεγάλες καταναλώσεις;», διερωτώνται οι παραπάνω παράγοντες.
Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι η «Πτολεμαΐδα 5» θα έχει καλή απόδοση (41,5%) και αν δεν αυξηθούν περισσότερο οι τιμές CO2 ή δεν μειωθεί περισσότερο η τιμή του LNG, η μονάδα θα μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνες του αερίου. «Βεβαίως δεν πρόκειται ποτέ να βγάλει τα λεφτά της, αλλά δεν θα είναι λειτουργικά ζημιογόνος» επισημαίνουν παρόλα αυτά.
energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου