.

Συστήνεται η Διυπουργική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Εγκρίθηκε σήμερα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία συστήνεται η Διυπουργική Επιτροπή που θα εκπονήσει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους. Το νέο ΕΣΕΚ θα ενσωματώνει –μεταξύ άλλων- και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη πρόσφατη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.


Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, η εκπόνηση του ΕΣΕΚ είναι πρωτίστως εργαλείο χάραξης εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία. Είναι οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικοποιημένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο επίκεντρο των εξελίξεων του Green Dealκαι της Ενεργειακής Ένωσης τόσο για το 2030 όσο και μακροπρόθεσμα για το 2050.

«Η δίκαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων CO2, η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ουσιαστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελέσουν τους κύριους ενεργειακούς πυλώνες του ΕΣΕΚ. Παράλληλα, νέες τεχνολογίες και ολοκληρωμένοι μηχανισμοί της αγοράς ενέργειας θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενδυναμώσουν τον ρόλο του καταναλωτή και θα διασφαλίσουν συνολικά τη λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Θωμάς.

«Στόχος είναι το ΕΣΕΚ να αποτελέσει εθνικό σχέδιο αναφοράς για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα των εθνικών φορέων και οργανισμών σε θέματα ενέργειας. Το υπουργείο μας και τα στελέχη του είναι δεσμευμένα για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Με τη λειτουργία της Επιτροπής του ΕΣΕΚ, θα επιτευχθεί η βέλτιστη διακυβέρνηση του εν λόγω εγχειρήματος μέσω της υιοθέτησης αλλά και της παρακολούθησης εφαρμογής όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος», κατέληξε ο υφυπουργός Ενέργειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου