.

Αύξηση του στόχου για την μείωση των ρύπων

Yπέρ την αύξησης του στόχου για τη μείωση της εκπομπής ρύπων στο 55% ως το 2030 από 40% που είναι σήμερα, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, κατά την πρόσφατη μηνιαία συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Επίσης οι Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν μία μη δεσμευτική απόφαση για το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν για το Κλίμα το 2050, τασσόμενοι υπέρ του στόχου για μηδενικούς ρύπους ως τα μέσα του αιώνα.


Από το σύνολο των Ευρωβουλευτών, 360 ψήφισαν υπέρ, 116 κατά και 40 απείχαν.

Τα μέλη του Eυρωκοινοβουλίου αποφάσισαν να υιοθετήσουν πιο αυστηρή στάση για τους ρύπους και να ζητήσουν την αύξηση του στόχου για τη μείωση της εκπομπής CO 2, μετά την δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τα περισσότερα από τα μέλη του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) να ψηφίσουν κατά της πρότασης για την αύξηση του στόχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαική Επιτροπή, η ΕΕ σήμερα ακολουθε΄ πορεία που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για μείωση κατά περίπου 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Οι νομοθέτες της ΕΕ ενέκριναν επίσης την πρόταση της Κομισιόν για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, που είναι και ο καταλύτης για την επίτευξη των στόχων για το Κλίμα το 2050. Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις χώρες μέλη να υιοθετήσουν την πολιτική

Οι εν λόγω αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να μην είναι δεσμευτικές ως προς τους στόχους για το 2030, ασκούν όμως πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνουν την τάση για συνεχή αυστηροποίηση της περιβαλλοντικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ειδικά εκείνης που σχετίζεται με τους ρύπους και το κλίμα.

Σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes προειδοποίησε ότι από τα οκτώ σενάρια που έχει προτείνει η Κομισιόν για το Κλίμα, στην πράξη μόνον τα δύο εξ αυτών μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη τηρεί τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως αναφέρει το Euractiv.

Πρόκειται για τα δύο πιο φιλόδοξα σενάρια, αυτά τα οποία υιοθέτησε στην τελευταία του ψηφοφορία το Ευρωκοινοβούλιο και τα οποία, όπως φαίνεται, θα αποτελέσουν τη βάση της νέας νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν κατά την περίοδο 2022-2024.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής εκτιμούν μάλιστα ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής, που θα γίνει στη Ρουμανία στις 9 Μαίου, οι ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο όλο θέμα, καθώς όσες χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να υποβάλουν τη μακροχρόνια στρατηγική τους για το Κλίμα στον ΟΗΕ ως το 2020.

www.businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου