.

Τι συμβαίνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα: Η κρίση, το «σκοτεινό σύννεφο» του λιγνίτη και η μάχη για την προστασία των αρχαίων μνημείων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά προβλήματα της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής: Η εκβιομηχάνιση των ανεπτυγμένων χωρών, που άρχισε με τη βιομηχανική επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα επέφερε δραματικές αλλαγές και εξελίξεις σε κάθε επίπεδο, καθορίζοντας την πορεία του κόσμου για τους επόμενους αιώνες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το huffingtonpost.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Mε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το market test


Τις προηγούμενες εβδομάδες η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) πραγματοποίησε market test σχετικά με τη λύση που προωθείται για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από την αγορά λιγνίτη. Στο market test συμμετείχε πλήθος εταιρειών: παραγωγοί της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, μεγάλοι παραγωγοί απ' όλον τον κόσμο (όχι μόνο Ευρωπαίοι), καθώς και μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές (βιομηχανία). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα  των μονάδων προς αποεπένδυση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ακλόνητη η ΔΕΗ παρά τις πιέσεις για μείωση του μεριδίου της – Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η διοίκησή της

Η αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος στο 85,4% το Δεκέμβριο του 2017 προβληματίζει έντονα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καλείται να δίνει απαντήσεις στα σχετικά επίμονα ερωτήματα της Κομισιόν.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ζαμανίδης: Πρέπει να αντιδράσουμε μετά το market test- Ισορροπούμε μεταξύ λιγνίτη και νέας εποχής

Στην έκτακτη σύγκληση του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για την ενέργεια ζήτησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Πρόεδρος του Δικτύου των Ενεργειακών Πόλεων και Δήμαρχος Εορδαίας κ. Σάββας Ζαμανίδης ύστερα από τις εξελίξεις στο μάρκετ τεστ των λιγνιτικών μονάδων όπου «η άποψη ότι δεν θα προχωρήσει η αποεπένδυση δεν ισχύει» και θα πρέπει να υπάρξει η αντίδραση που θα συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές όπως είχε συμφωνηθεί.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Καρυπίδης: Επιδίωξή μας, να φτάσει το φυσικό αέριο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία

Τη σύνδεση του Φυσικού Αερίου και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας εκτός από τις πόλεις της Καστοριάς, των Γρεβενών και του Άργους Ορεστικού, θα επιδιώξει σε δεύτερη φάση η Περιφέρεια. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι περιοχές αυτές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο άγνωστος κρυμμένος θησαυρός αερίου στα ορυχεία της ΔΕΗ

Περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Τόσο είναι το ποσό που θα χρειαστεί η ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές έρευνες και να διαπιστώσει εάν στα ορυχεία της, υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός από μη συμβατικό φυσικό αέριο που ενδέχεται να της ανοίξει νέους δρόμους, δραστηριότητες και φυσικά να αποτελέσει μια νέα αναπάντεχη πηγή εσόδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια μετά την ολοκλήρωση του market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Δουλειά πιάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και της Κομισιόν για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου, βάσει του οποίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σταθάκης: Απόλυτη η επιτυχία του market test, 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μία τουλάχιστον λιγνιτική μονάδα

Στη συμφωνία με τους πιστωτές γίνεται ρητή αναφορά περί δίκαιου τιμήματος μέσα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα διενεργηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ.
Τις προηγούμενες εβδομάδες η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) πραγματοποίησε market test σχετικά με τη λύση που προωθείται για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από την αγορά λιγνίτη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έναρξη κτηματογράφησης Προαστείου, Καρυδίτσας, Κοίλων Κρόκου, Λεκόβρυσης

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ. ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ:
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ, ΚΑΡΥΔΙΤΣΑΣ, ΚΟΙΛΩΝ, ΚΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗΣ
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ξεκινάει στις 30/01/2018 και λήγει:
• στις 30-04-2018 για τους κάτοικους εσωτερικού και
• στις 30-07-2018 για τους κάτοικους εξωτερικού και το Δημόσιο

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εργαζόμενοι, αδειοδοτήσεις ορυχείων, κοινή χρήση εγκαταστάσεων στο επίκεντρο του teleconferance ΥΠΕΝ - DG Comp

Εργασιακά, αδειοδοτικά θέματα ορυχείων, η ένταξη στο διαγωνισμό της Βεύης, καθώς και η κοινή χρήση εγκαταστάσεων από τη ΔΕΗ και τον αυριανό αγοραστή των μονάδων της, συζητήθηκαν χθες στη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΥΠΕΝ και DG Comp.

Στην πράξη επρόκειτο για μια πιο αναλυτική ενημέρωση από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού της Επιτροπής προς το ΥΠΕΝ σχετικά με τα σχόλια των συμμετέχοντων στο market test του Δεκεμβρίου για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, και σε συνέχεια του λακωνικού mail που του είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων κεντρική προτεραιότητα στην πυραμίδα ιεράρχησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η τεχνολογική εξέλιξη των μεθόδων αξιοποίησης αποβλήτων. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως βασική προτεραιότητα στην πυραμίδα ιεράρχησης για τη διαχείριση των αποβλήτων θέτει την πρόληψη της δημιουργίας τους και τη μείωση των ποσοτήτων τους». Με τα λόγια αυτά ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, απαντά στο ερώτημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις νέες, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους αξιοποίησης των αποβλήτων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δεσμευτικό στόχο 35% για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030 υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την επίτευξη δεσμευτικών στόχων για το 2030, ύψους 35% για την ενεργειακή απόδοση και 35% για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους κατοίκους λιγνιτικών περιοχών

Κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα. Η τροπολογία εισάγεται στο σχέδιο νόμου «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ειδική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου [Τετάρτη 31.01.18]

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 31η Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επέκταση του net-metering σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ με τροπολογία του ΥΠΕΝ

Την επέκταση του net-metering σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ φέρνει τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Σύμφωνα με το υπουργείο, με την τροπολογία επιδιώκεται η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) στο πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών για τις ΑΠΕ και την ηλεκτρική ενέργεια, με τις οποίες ενισχύεται ο ρόλος των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον καθίστανται ενεργοί καταναλωτές και αυτοπαραγωγοί και μπορούν να παράγουν, να αποθηκεύουν, να καταναλώνουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ενημέρωση για εκλογές και τρέχοντα ζητήματα (εργασιακά/ενεργειακά) στο ΔΣ

Με την ευχή, νέα η χρονιά να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες και να δώσει την ευκαιρία στο συνδικάτο –μέσα από τις δράσεις του- να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί για όλα τα ζητήματα που το απασχολούν, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο πλαίσιο της πρώτης του συνεδρίασης για το νέο έτος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Δυτική Μακεδονία αναζητά ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο – Συνάντηση εργασίας για πλατφόρμα μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών

Τον βηματισμό της στο νέο τοπίο της μεταλιγνιτικής εποχής αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην κατεύθυνση αυτή και με σκοπό τη χάραξη πολιτικών εναλλακτικής ανάπτυξης, διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Coal Regions in Transition Platform”, Τεχνική Συνάντηση Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων στη Δυτική Μακεδονία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το e-ptolemeos.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 250 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόροι του προγράμματος θα κινούνται στα 250 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τα δημόσια κτίρια (π.χ. σχολεία), επιλέξιμοι για αναβάθμιση θα είναι και δημόσιοι χώροι.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Χρηματοδότηση για ΑΠΕ σε Δήμους - Περιφέρειες

Nέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ σε δήμους, περιφέρειες κλπ επεξεργάζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εν όψει της θεσμοθέτησης των ενεργειακών κοινοτήτων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Με αιχμή του δόρατος τους διαγωνισμούς νέας ισχύος που αναμένονται τον Απρίλιο φιλοδοξεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου για την ανάπτυξη νέας συνολικής ισχύος 700MW έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολιών και φωτοβολταϊκών). Η αρχή γίνεται με τα έργα ισχύος 90MW συνολικού κόστους 114 εκ. ευρώ για τα οποία εξασφαλίστηκε τα Χριστούγεννα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (18 αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τεχνική Συνάντηση Εργασίας στην Περιφέρεια [Το πρώτο βήμα για την Πλατφόρμα Μετάβασης των Ανθρακοφόρων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης]

Ξεκίνησαν από την Κοζάνη οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας Πλατφόρμα Μετάβασης των Ανθρακοφόρων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη μεταλιγνιτική εποχή. Σε συνέχεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας πολιτικών εκπροσώπων και τεχνοκρατών με στο Στρασβούργο, καθώς και της επίσημης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνεται στις τρεις Περιφέρειες – πιλότους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Coal Regions in Transition Platform”, συνδιοργανώνει το πρωί της Τρίτης Τεχνική Συνάντηση Εργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων της κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων στη Δυτική Μακεδονία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από τον Πρωινό Λόγο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Πως αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες αποδοχές των συναδέλφων στα 8μηνα μετά την σημερινή απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε. Δικαίωση του συνδικάτου.

Ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οχτάμηνης διάρκειας, το συνδικάτο από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα σχετικά με την καταβολή του επιδόματος δώρου, το ανέδειξε (με κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας και πρωτοβουλίες) απαιτώντας τα αυτονόητα με πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενημέρωση DG Comp σε ΥΠΕΝ για το market test: Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νόμο για τη ΔΕΗ

Δύο ειδών είναι τα σχόλια των συμμετεχόντων στο market test για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η DG Comp προς το υπουργείο Πςεριβάλλοντος και Ενέργειας. Αφενός διευκρινήσεις για τη Μεγαλόπολη, με έμφαση στο προσωπικό, αφετέρου εξηγήσεις γύρω από τις αδειοδοτικές εκρεμμότητες των ορυχείων που θα τροφοδοτούν τη Μελίτη Ι, και αργότερα τη Μελίτη ΙΙ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κινητοποιήσεις από το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ [Υπόμνημα]

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας μετά από την αποστολή του εξώδικου του, της 9 Ιανουαρίου 2018 προχωρά στην έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων ως κάτωθι:
• Πραγματοποίηση σε ΛΚΜ και σε ΑΗΣ Μεγαλόπολης και ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β μίας (1) ώρας στάσης εργασίας ανά ειδικότητα από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από την έναρξη της Α΄ φυλακής και ώρα 23:01 και σε κάθε επόμενη φυλακή και μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:00 της Γ΄ φυλακής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους όρους συμμετοχής στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας - Το πλήρες κείμενο

Οι προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά για διάστημα άνω του ενός έτους θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις φορτίου, ενώ οι νέοι θα πρέπει να υποβάλουν business plan.

Κατατέθηκε σήμερα (12/1) στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει θέματα που σχετίζονται με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τον υπολογισμό του ύψους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...