.

ΔΕΗ: Τέσσερις επισημάνσεις για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τον τομέα της Ενέργειας

Στο τεύχος 47 (Ιούλιος 2018) του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύεται μελέτη με τίτλο «Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ». Εχοντας υπόψη τη βαρύτητα ενός Οργανισμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, και την επιρροή που ασκεί εξ
αντικειμένου στην οικονομική ζωή της χώρας, η ΔΕΗ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά για τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτή. Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο σήμερα να επισημάνουμε τα εξής:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θέμης Mουμουλίδης: “Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Αναζητώντας το χαμένο χρόνο”

Ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Νέες Σχολές και νέα Τμήματα δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα και ένα δυναμικό επώνυμο Πανεπιστήμιο. Η δημιουργία όλων των νέων τμημάτων προβλέπεται από την 1.10.2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Επείγουσα επιστολή στον πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ – Μόλις 64 ημέρες «ζωής» για τον ΑΗΣ Αμυνταίου

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό – ανησυχία μας σε σχέση με την προοπτική της Λιγνιτικής Παραγωγής στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και για τον κίνδυνο Ασφάλειας και Επάρκειας Εφοδιασμού της Χώρας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τα Ηλεκτρικά Δίκτυα στο Επίκεντρο των Σχεδίων της Κίνας για Παγκόσμια Ενεργειακή Κυριαρχία

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης μόλις την περασμένη εβδομάδα να παρεμποδίσει την απόκτηση από την κινεζική State Grid ποσοστού 20% του διαχειριστή του δικτύου υψηλής τάσης, της εταιρείας "50 Hertz", καθώς και η εν εξελίξει προσπάθεια της άλλης μεγάλης κινεζικής εταιρείας ηλεκτρισμού, της Three Gorges (CTG), να αποκτήσει τον έλεγχο της βασικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας EDP (όπου ήδη κατέχει το 21.35%) είναι ενδεικτική της πολύ συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλει η Κίνα για να διεισδύσει -και αύριο να ελέγξει- το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το energia.gr... 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δύο στην κούρσα για τους λιγνίτες

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία των έξι εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους λιγνίτες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, προκειμένου να συγκροτήσουν συμπράξεις υπό τον χρονικό περιορισμό που έχει τεθεί από τη ΔΕΗ, έως την Τρίτη. Δεν επιδεικνύουν όμως όλοι οι παίκτες την ίδια... κινητικότητα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΝ: Απόλυτη η προστασία των εργαζομένων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για περίοδο έξι ετών μετά την πώληση

Απάντηση στους βουλευτές Αρβανιτίδη Γιώργο και Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα έδωσε το ΥΠΕΝ διευκρινίζοντας ότι ο νόμος για την αποεπένδυση των μονάδων της ΔΕΗ προστατεύει "απόλυτα" τους εργαζόμενους σε αυτές.

Θυμίζουμε ότι οι δύο βουλευτές είχαν υποβάλει ερώτηση στην οποία επικαλούνταν επιστολή του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας προς τη ΓΣΕΕ όπου εκφράζονταν οι ανησυχίες τους για τις ασάφειες του νόμου της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων σε ότι έχει να κάνει με τους εργαζόμενους.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: 10ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΕΗ ¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

10ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΕΗ ¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει και να επιβραβεύσει, με κάθε τρόπο, την προσφορά των εργαζομένων της ΔΕΗ και τη συμβολή - ρόλο του λιγνίτη και της περιοχής στην ανάπτυξη της χώρας γενικότερα, το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. συνδιοργανώνουν, τον 10ο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου υπό τον διακριτικό τίτλο ¨ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ¨.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Να μπλοκάρει τον προωθούμενο Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος σχεδιάζει η βιομηχανία – Επιστολή προς Κομισιόν

Βαριά σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως μέσο στήριξης της πωλούμενης λιγνιτικής παραγωγής, και αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων, αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αρνητικά από τη βιομηχανία, που προετοιμάζει τις κινήσεις για να μπλοκάρει το Μηχανισμό.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΑΔΙ σε λιγνίτες; Οι κατευθυντήριες της ΕΕ “δυσκολεύουν” το τοπίο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει στις Βρυξέλλες προς έγκριση το τελικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ για το νέο μόνιμο μηχανισμό ΑΔΙ, καθώς επείγεται να έχει ένα καλό χαρτί στα χέρια της, ενόψει της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τις 2 εταιρείες της ΔΕΗ τον Οκτώβριο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σε λειτουργία το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής ανεμογεννητριών

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της ελληνικής αγοράς ενέργειας, που περιλαμβάνει τις ενεργειακές κοινότητες, την μετατροπή των καταναλωτών σε παραγωγούς, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών και της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών, στην Μάνδρα Αττικής.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ενέργεια: Πράσινο φως από Κομισιόν για τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας

Το προσωρινό μηχανισμό ευελίξίας ο οποίος θα αμείβει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μέσω δημοπρασιών και με βάση την ευέλικτη δυναμικότητά τους. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Έκδοση Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση πιλοτικής ερευνητικής δράσης δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα των ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε νέα Πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 €, που αφορά στην υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση πιλοτικής ερευνητικής δράσης δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα των ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με δικαιούχους τους Ερευνητικούς Φορείς του άρθρου 12 του Ν.4386/2016, τους Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, τα Πανεπιστήμια και λοιπούς αρμόδιους φορείς και περίοδο υποβολής προτάσεων από 26/7/2018 έως 1/10/2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αίτημα επίσπευσης των διαδικασιών σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) απαλλοτρίωσης του οικισμού Ακρινής και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων

Επιστολή με θέμα την επίσπευση των διαδικασιών σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) απαλλοτρίωσης του οικισμού Ακρινής και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το υδρογόνο συνιστά σημαντικό πυλώνα κατά την ενεργειακή μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία

Ο ρόλος του αερίου σε μια εποχή πράσινης μετάβασης για την Ευρώπη, με σημαντικές – έως και κοσμοϊστορικές – αλλαγές να ξετυλίγονται μπροστά μας ως προς το ενεργειακό μίγμα της γηραιάς ηπείρου, αποτελέσε ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν στο 19ο ευρωπαϊκό συνέδριο αερίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Όσλο στις 29 και 30 Μαΐου 2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σε ισχύ από σήμερα (25/7) το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη – Μέχρι 25% η έκπτωση

Ένα από τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχίζει να ισχύει από σήμερα 25 Ιουλίου 2018.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη Γεωθερμία


Αναρτήθηκε, σήμερα, προς ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, με τίτλο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για μία μορφή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αναπτύσσεται ταχύρυθμα στο εξωτερικό, πλην όμως το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3175/2003) δεν επέτρεπε αντίστοιχο ρυθμό και στην Ελλάδα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Καμιά Υποστήριξη της Κομισιόν στον Ανθρακα

«Τέλος» σε οποιαδήποτε σενάρια στήριξης μονάδων παραγωγής ενέργειας, οι οποίες στηρίζονται στον άνθρακα, βάζει η απάντηση που έδωσε προ ημερών (11 Ιουλίου) ο Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια κ. Μιγκέλ Αριας Κανιέτε.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ένας φιλόδοξος σχεδιασμός για την αποκαρβουνοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας

Το ευρωπαϊκό μέλλον για το «βρόμικο κάρβουνο» είναι δεδομένο. Η Συμφωνία του ΠαρισιούParis Agreement | European Comission το 2015 έδειξε τον δρόμο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτός οδηγεί στη στροφή της ενεργειακής παραγωγής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η μετάβαση είναι αναγκαία, λένε οι επιστήμονες, για να σωθεί ο πλανήτης. Είναι όμως και δίκαιη; Μόνο στην Ευρώπη, περί τις 42 περιοχές σε 11 κράτη μέλη έχουν στηρίξει εδώ και δεκαετίες την οικονομία τους στον άνθρακα. Και τώρα μπαίνει στο ζύγι από τη μία η ποιότητα του περιβάλλοντος και οι τοξικές για το κλίμα εκπομπές από την καύση του κάρβουνου για παραγωγή ενέργειας και από την άλλη η ανεργία και η οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.

Κλικ για να διάβάσετε όλο το άρθρο από το insidestory.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συντονισμός ενεργειών των φορέων για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Συνάντηση συντονισμού για τα θέματα της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, με αξιοποίηση του Αγωγού ΤΑΡ που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία και να παρέχει φυσικό αέριο από το πρώτο 3μηνο του 2020, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, την Πέμπτη 19 Ιουλίου στα γραφεία της ΡΑΕ στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της ΡΑΕ Νικόλαο Μπουλαξή και του συνεργάτη του Διονύση Παπαχρήστου, καθώς επίσης και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΔΑ ΑΕ Θεόδωρου Τερζόπουλου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Παναγιωτάκης στο Βήμα: Τι λέει μεταξύ άλλων για εθελούσια και τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς

"Το Επιχειρηματικό Σχέδιο αντιμετωπίζει τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς με τη συμπλήρωση των 17.500 ωρών λειτουργίας ως ένα ενδεχόμενο. Αυτή η προοπτική δεν θα είναι δυσμενής μόνο για τη ΔΕΗ ή την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο λόγω των τηλεθερμάνσεων, αλλά θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας." Δεν θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Βήμα» που δημοσιεύεται ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Για 4η ημέρα στην πύλη του ΑΗΣ Μελίτης και όπου αλλού χρειαστεί

Τις τελευταίες ημέρες, οι επίδοξοι επενδυτές των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης παίρνουν μία πολύ μικρή γεύση μόνο από όλα αυτά που θα συναντήσουν μπροστά τους, στην προσπάθεια που κάνουν να υφαρπάξουν το παραγωγικότερο κομμάτι της ΔΕΗ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου [25.07.2018]

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 25η Ιουλίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εμπλοκή στην αναβάθμιση του Αγίου Δημητρίου - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι για τη μελέτη της McKinsey

Η επίθεση των εκπροσώπων των εργαζομένων εναντίον της διοίκησης χθες ήταν ολομέτωπη και δεν περιορίστηκε μόνο στα της αποεπένδυσης και στην κλιμάκωση των αντιδράσεων με στόχο να μπλοκαριστεί η πώληση. Η ΓΕΝΟΠ έκανε χθες δύο σοβαρές καταγγελίες που αφορούν σε μείζονα θέματα της επιχείρησης, με προφανή στόχο να εκτεθεί η διοίκηση και να στηλιτευτούν οι επιλογές της και για άλλα μείζονα ζητήματα της επιχείρησης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Την ενσωματωμένη στη ΔΕΗ περιουσία των εργαζομένων επικαλείται η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο Ευρωπαικό Δικαστήριο

Σε ένα παλαιό επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να μπλοκάρει τη πώληση του ΑΔΜΗΕ, αυτό της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, καταφεύγει η ΓΕΝΟΠ, φιλοδοξώντας να καθυστερήσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ο επιμένων ΝΙΚΑ. Το αποδείξαμε πολλάκις, θα το αποδείξουμε και τώρα

Μία, δύο, τρεις, δέκα, τριάντα, 100, 250, 1000 …..4533 ημέρες.
Όσες μέρες κι αν χρειαστούν, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα βρίσκονται στις πύλες των Μονάδων που η συγκυβέρνηση, με ανυπέρβλητη προθυμία, προτίθεται να εκχωρήσει στα ιδιωτικά συμφέροντα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...