.

Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τον “ανθρακικό προϋπολογισμό” της ως το 2050 – Κανένα περιθώριο για νέα ορυκτά καύσιμα στο εξής

Μια νέα επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα έχει ήδη εξαντλήσει τον “ανθρακικό προϋπολογισμό” της και η κατασκευή ενεργειακών υποδομών με ορυκτά καύσιμα πέραν των όσων έχουν υλοποιηθεί ή σχεδιαστεί ως τώρα οδηγεί σε σαφή εκτροχιασμό του κλιματικού στόχου του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 πρέπει να μηδενιστούν ως το 2050 προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στα επίπεδα που ζητά η συμφωνία του ΟΗΕ. Εντούτοις, η συνεχιζόμενη επέκταση της ενεργειακής υποδομής που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα υποδεικνύει ότι έχουν ήδη “κλειδώσει” οι συνεχιζόμενες εκπομπές CO2 στο μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται για τον παραπάνω στόχο.
Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το 2018 για την ενέργεια, όπως και η διάρκεια ζωής των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων μονάδων ανά τον πλανήτη. Βάσει των παραπάνω, εκτιμάται ότι η υπάρχουσα υποδομή θα παράγει 658 γιγατόνους CO2 (226 έως 1.479 γιγατόνους αναλόγως της χρήσης και διάρκειας των μονάδων στην πράξη). Πάνω από τις μισές από αυτές τις εκπομπές προέρχονται από την ηλεκτροπαραγωγή, ενώ οι υποδομές στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αντιστοιχούν στο 41%, 9% και 7% του συνόλου αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα, οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί υπό σχεδιασμό θα παράγουν άλλους 188 γιγατόνους (37-427) CO2. Το σύνολο των 658+188 γιγατόνων που ουσιαστικά έχουν “κλειδώσει” ήδη συνιστά παραπάνω από τον “ανθρακικό προϋπολογισμό” που διαθέτει η ανθρωπότητα προκειμένου να επιτύχει τον κλιματικό της στόχο (αύξηση θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμό Κελσίου) με πιθανότητα 50-66%, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν έχει την πολυτέλεια για καμία απολύτως περαιτέρω επέκταση της ενεργειακής και βιομηχανικής παραγωγής με ορυκτά καύσιμα στο εξής. Επίσης, τονίζεται ότι πιθανώς θα χρειαστεί η πρώιμη απόσυρση αρκετών μονάδων ή η εφαρμογή τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα στη λειτουργία τους.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου