.

Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα [κείμενο διαβούλευσης]

Ο πρωταρχικός στόχος της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής είναι η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα από το στάδιο της παραγωγής έως την τελική χρήση, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα συμμετέχει δυναμικά στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από τον ενεργειακό τομέα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το opengov.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποθετήριο Αναπτυξιακών Μελετών για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας για τη συστηματική αποτύπωση ολοκληρωμένων δράσεων/μελετών έχει δημιουργηθεί το «Αποθετήριο Αναπτυξιακών Μελετών για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο είναι αναρτημένο στον ανανεωμένο δικτυακό τόπο του Περιφερειακού Tαμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (pta.pdm.gr).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου το δικαστήριο για το εξασθενές Χρώμιο

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης θα καθίσουν τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, με αφορμή την  μόλυνση με εξασθενές χρώμιο  των υδάτων της πηγής που υδρεύονταν τα χωριά Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα.  Πρόκειται για 4 στελέχη που διετέλεσαν  διευθυντές του ορυχείου του Νοτίου πεδίου από το 2012 έως το 2018 και που κατηγορούνται για παράβαση 12 άρθρων του Ν.1650/86 ενώ θεωρούνται ως υπαίτιοι που υποβαθμίστηκε το περιβάλλον στα παραπάνω χωριά, πράξεις που αντιβαίνουν επίσης τον Ν.1650/86.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εγκαινιάστηκε το γραφείο της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες - Στόχος η προώθηση της νέας στρατηγικής και οι επαφές για λιγνίτες και ΑΔΙ

Την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, η ΔΕΗ πραγματοποίησε εκδήλωση για τα εγκαίνια του Γραφείου Εκπροσώπησής της στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην εκδήλωση παρέστησαν στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Ελληνικής Πρεσβείας και του Γραφείου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, όπως επίσης και εκπρόσωποι της ενεργειακής Βιομηχανίας

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κρίσιμη συνάντηση με την Κομισιόν, 14 και 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, για το Μόνιμο Μηχανισμό και τα ΑΔΙ των λιγνιτικών μονάδων

Την πρώτη δια ζώσης συνάντηση για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, μετά την προκοινοποίηση της ελληνικής πρότασης, θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αντιπροσωπεία στελεχών του ΥΠΕΝ με τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Από μία κλωστή κρέμεται ο διαγωνισμός...

Συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, επί των διαφόρων αιτημάτων που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές φέρεται να διεξάγει η ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια να διασώσει τον διαγωνισμό για την πώληση των τριών λιγντικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και να πετύχει όχι μόνον την υποβολή δεσμευτικών προσφορών αλλά και ένα ικανοποιητικό τίμημα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δέκα μέρες έμειναν στην κλεψύδρα του Αμύνταιου - Μετά την αποεπένδυση η προκήρυξη για αναβάθμιση - Κάλυψη ζητούν τα στελέχη της ΔΕΗ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, η οποία είχε τους προηγούμενους μήνες ενεργό συμμετοχή στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώθηκαν αρκετές από τις διαθέσιμες ώρες που απομένουν στην μονάδα η οποία ως γνωστόν βρίσκεται για περιβαλλοντικούς λόγους σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17,5 χιλιάδων ωρών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας: 5η συνάντηση δικτύου εμπλεκομλενων μερών - EPICAH

Ο σχεδιασμός του ετήσιου διασυνοριακού θεματικού εργαστηρίου για το έτος 2018 και η παρουσίαση των συμπερασμάτων αξιολόγησης των καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διακρατικής συνάντησης στην Καστοριά και στις Πρέσπες τον Ιούνιο του 2018 στους εταίρους του έργου Epicah, ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης ενδιαφερομένων μερών που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2018 στην έδρα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Η πρόοδος υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 θα βρεθεί στο επίκεντρο της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης, που θα γίνει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στην Κοζάνη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ρεπορτάζ για την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου

Ρεπορτάζ με τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρη Μαυροματίδη για την επιτακτική αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου.
Το ρεπορτάζ είναι από την τηλεόραση του Flash.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κομισιόν: Υπό διακριτική παρακολούθηση οι ενεργειακές επενδύσεις κινεζικών εταιριών – Τι αναφέρουν αξιωματούχοι για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Διακριτική αλλά και αυξημένη είναι η προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στις ενεργειακές επενδύσεις της Κίνας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Όπως σημειώνουν στελέχη της Κομισιόν, η διείσδυση της Κίνας σε αγορές της Ευρώπης δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αρκεί οι όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες να είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή, ως γνωστόν, προβλέπει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγού – προμηθευτή ή διαχειριστή. Επιπλέον θα πρέπει να γίνεται και διαφανής τιμολόγηση, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πέφτει ο διακόπτης σε ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου

Στη λογική του «αντάρτικου» προσανατολίζεται να κινηθεί το υπουργείο Ενέργειας για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς ο χρόνος ζωής τους εκπνέει μέσα στον Νοέμβριο και τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Αμύνταιο, που ζεσταίνονται μέσω τηλεθέρμανσης, κινδυνεύουν να βγάλουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελπίδα: "Κυβέρνηση- Περιφερειάρχης εμπαίζουν 4 χρόνια τους κατοίκους της Ακρινής Η πρόταση μας για να προχωρήσει η Μετεγκατάσταση"

Η Κυβέρνηση με αρωγό τον Περιφερειάρχη και  τους 7 βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας εμπαίζουν εδώ και 4 χρόνια τους κατοίκους της Ακρινής. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη σύγκληση του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για να καταθέσουμε τη πρόταση μας που περιλαμβάνει τέσσερα συγκεκριμένα και άμεσα βήματα που θα βγάλουν τους κατοίκους απ’ το σημερινό τους αδιέξοδο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή Δήμου Κοζάνης για τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός, άγονου δυστυχώς, δημόσιου διαλόγου σχετικά με τη συνένωση των δυο τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας. Το όλο εγχείρημα δεν προχωρά, παρά και τις δικές μας προσπάθειες να δρομολογηθούν γρήγορα οι διαδικασίες -με σεβασμό βέβαια στα θεσμικά μας όρια. Με προσωπική δημόσια παρέμβαση μου, στις 21/9/2-2018, αλλά και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 29-10-2018, εκφράστηκε η άποψη ότι η συνένωση είναι πλέον μονόδρομος και θα λειτουργήσει θετικά για την περιοχή. Να υπογραμμίσουμε ότι πολλοί τοπικοί φορείς έχουν, επίσης, εκφραστεί δημόσια υπέρ της συγχώνευσης, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο Δ. Μακεδονίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σε εμπορική λειτουργία στο Βελβεντό Κοζάνης ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας

Στα χέρια των αγροτών του Βελβεντού βρίσκεται από σήμερα ο νέος Υδροηλεκτρικός Σταθμός του ΤΟΕΒ της περιοχής ισχύος 1,9 MW που εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθος κόσμου από τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Λύση που θα εξασφαλίζει την τηλεθέρμανση στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας ζητά το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ

Την προμήθεια εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίμου, αερίου και πετρελαίου, για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης στις πόλεις του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο οι συγκεκριμένες περιοχές να μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για την τύχη των λιγνιτικών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς της ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόσκληση σε Eιδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 5/11/2018

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 5η Νοεμβρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΕΚΠΑΑ: Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος στην Ελλάδακλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το πόρισμα για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Το esos δημοσιεύει κατ'  αποκλειστικότητα  το πόρισμα της Επιτροπής “Γαβρόγλου” για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, το οποίο , με τη συμφωνία ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί, κατατέθηκε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα σύμφωνα με το πόρισμα συνολικά στο Νέο Πανεπιστήμιο θα λειτουργούν 8 Σχολές και 25 Τμήματα σε αρχικό στάδιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη του προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης Π.Ε. Κοζάνης

Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη του προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης Π.Ε. Κοζάνης, συμπληρωμένου με τις χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. 5α και 5β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979.

Πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Επιτακτική η αναγκαιότητα άμεσων λύσεων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμότητα των τηλεθερμάνσεων

Η Τηλεθέρμανση αποτελεί για δεκαετίες σημαντική υποδομή των Δήμων στην Δυτική Μακεδονία και είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου κατά τους χειμερινούς μήνες, με άμεση εξάρτηση τροφοδοσίας ενέργειας από λιγνιτικούς ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι πέντε λόγοι πίσω από την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη ΔΕΗ - Επενδύσεις 700 εκ. στην 5ετία και 3 GW ως το 2035

Οι αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη ΔΕΗ βρίσκονται πίσω από την απόφαση της ΔΕΗ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα για απορρόφηση της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Όπως δήλωσε ο Μ. Παναγιωτάκης στην Καθημερινή η προοπτική της συγχώνευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη μητρική εταιρεία σηματοδοτεί πλήρη αναπροσανατολισμό της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το business plan που εκπόνησε η McKinsey για τη ΔΕΗ, οι πέντε βασικότεροι λόγοι που υπαγορεύουν τη στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ΔΕΗ απορροφά τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»

Διπλό στόχο έχει η απορρόφηση της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.
Πρώτος στόχος η ενίσχυση και εντατικοποίηση της στρατηγικής στροφής της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές με το σύνολο της υποδομής της επιχείρησης να κινητοποιείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κ. Μοσχολιάς έχει αναφέρει ότι το επενδυτικό πλάνο θα είναι της τάξης των 4000MW ενώ αναμένονται και επιχειρηματικά deals προς ανακοίνωση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

WWF: Λεφτά υπάρχουν για τον λιγνίτη! Με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών

Άλμα προς το παρελθόν για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες αποτελούν τα μέτρα οικονομικής ‘ενίσχυσης’ της ΔΕΗ – εφόσον εφαρμοστούν – που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης. Τα μέτρα αυτά θα επιβαρύνουν ευθέως του λογαριασμούς ηλεκτρισμού των ελληνικών νοικοκυριών ενώ θα χαρίσουν στη λιγνιτική βιομηχανία πόρους οι οποίοι προορίζονται για επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενεργειακή εξοικονόμηση καθώς και κοινωνικές πολιτικές.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Καθησυχάζουν ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ για το διπλό συνδικαλιστικό μπλόκο στις πωλήσεις των λιγνιτών της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ

Η προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και του ΠΣΕΕΠ να στήσουν μπλόκο στις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων και του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ μέσω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και θεσμικά όργανα όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...